Hedonista Hobbiblog

Jus & Calzone

Kulipintyó: Égig érő erdő Milánóban

2017. március 17. - FroG

A Kulipintyó a J&C különleges épületekkel foglalkozó, változó időközönként megjelenő rovata. A cikksorozat a Föld különféle tájairól származó, valami miatt érdekes lakóházak, szállodák és egyéb funkciójú építmények bemutatását tűzte ki céljául.

A levegő szennyezettsége korunk egyik legrelevánsabb problémája, nem csak Magyarországon, de a világ egész területén is. Ráadásul ha belegondolunk abba, hogy a bolygó erdőkészlete folyamatosan csökken, nem túlzás kijelenteni, hogy óriási gondban vagyunk, ezt pedig csak tetézi a városok növekedése, amelynek "köszönhetően" szintén hatalmas erdőterületeket irtanak ki. Milánóban épp e folyamat megállításán, vagy inkább megoldásán kísérleteznek. Mai cikkem alanyát a város üzleti központjában felhúzott különleges épületek adják, amelyeken több száz fa található.

bosco_verticale_milano.jpg

A két épület, amelyek 110 illetve 76 méter magasak egy városi rehabilitációs program kereteiben épültek, nem véletlenül épp Milánóban. A lombardiai nagyváros Európa egyik legszennyezettebb levegőjével rendelkezik, emellett kifejezetten kevés parkterület található itt, nem csoda hogy éppen ebben a városban kezdtek el az épületekre telepített fákkal kísérletezni. A páros lakótornyokat együttesen Bosco Verticale-nak, magyarra fordítva függőleges erdőnek nevezik, az épületek emeleteire telepített, 3-6 méteres fák által alkotott erdőszerű külcsínre utalva.

Az épületeket ugyanakkor nem csak fák uralják: körülbelül 5000 cserje és több mint 10000 további évelő növény található, ebből kifolyólag az építészeknek botanikusok tanácsait is kellett kérniük, hogy a tornyok szerkezetei elbírják a növények súlyából adódó terhelést. A lakótornyok építése 2009-2010-ben kezdődött, a végső formájukat 2014-ben nyerték el, a növényeket pedig az építkezés elkezdése után 2 évvel, 2012-ben telepítették.

milano-la-foresta-verticale.jpgA Bosco Verticale ugyanakkor nem feltétlenül a kifejezetten designos kinézete miatt fontos, bár Milánó kultúráját ismerve ez sem elhanyagolható. Az igazán fontos funkciója a növények sajátosságaiból adódik: növelik a páratartalmat, oxigént termelnek és szén-dioxidot kötnek meg magukban, ezzel csökkentve a levegő szennyezettségét. Továbbá, nem elhanyagolható az épületegyüttessel kapcsolatban az a tény sem, hogy az áramellátásukat napkollektorral biztosítják, a növények folyadékfogyasztását pedig a város szennyvízének újrahasznosításával biztosítják.

Az épületek beruházása koránt sem tűnik kisstílűnek: közel 60 millió euróból épültek meg, és ebből csak a töredék, szám szerint 5% volt a növények telepítésének ára. Nem csoda hogy az épületekben található irodák és lakások négyzetmétereit aranyárban mérik: nagyjából 3000 és 12000 euró körül bérelhető a lakások és irodák négyzetmétere.

A Bosco Verticaleról azért érdemes mostanság beszélni, mert úgy tűnik igazi forradalmat indított el; 2015-ben Laussaneben, tavaly pedig Guizhouban jelentették be két hasonló épület terveit, egyébként mindkettőt Stefano Boeri, az "eredetit" is jegyző építész készítheti.

A sorozat többi tagját itt találod. 

A bejegyzés trackback címe:

https://jusandcalzone.blog.hu/api/trackback/id/tr812309731

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr Eggs · http://farmprojekt.blogspot.com/ 2017.03.18. 10:10:54

Én eddig azt hittem ez csak egy koncepció. Nem is gondoltam, hogy megépítették.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2017.03.18. 11:24:22

@Mr Eggs: Pedig megépítették és az Airbnb-n már úgy is hirdetnek lakásokat, hogy ezekre a zöld tornyokra látsz az erkélyről :)

na__most__akkor 2017.03.20. 06:51:54

Néhány éve odasodort a munka. Nem mondok céget, ez nem a reklám helye.

"Akkor" még ezek nem voltak.
Ami volt:
--- többsávos út, a középső csak troliknak és MOTORKERÉKPÁRoknak. (ja, bicikliknek is)
A szélső sáv várt minden megállónál. Tábla, szabály, amit akarsz.
--- fák, füvek, erdők az öt-hat-hét emelet fölött a tetőn - (pedig csak egy pár megállót troliztam)
--- milánói makaróni. Milánóban (bécsiszelet Bécsben még nem volt, vetted?)

ja ne felejtsem
Minden oszlop, tábla, hirdetés körül, a tövében valami fekete szar
- - - kutya nem pisil oda
- - - merhogy utájja a szagot

Egy csomó szagot én is utálok

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2017.03.20. 14:54:33

@na__most__akkor: valóban nagyon fejlett város, jártunk mi is itt a tavalyi évben. Viszont az igazán zavaró benne, hogy tele van például utcai árusokkal, akik erőszakosan tukmálják rád az áruikat. :D Ettől függetlenül nagyon szép, és főleg modern városról beszélünk.
süti beállítások módosítása