Hedonista Hobbiblog

Jus & Calzone

Itt a tavasz: jönnek a friss fűszernövények!

2017. április 04. - dome613

1480428237egeszseggel-fuszerezve-481331541.jpgTavasszal indul az igazi fűszer-szezon, és egyúttal a szakácsok számára megnyílik a mennyország kapuja. Persze nem fontos ehhez szakácsnak lenni, mert mi sem dobja fel jobban a napi ételeket, mint a friss fűszer? Minden valamire való, konyhában kicsit is jártas személy szeret fűszerezni/ízesíteni jobb híján szárított növényekkel, de mégis az az igazi, ha kimegy a kertbe/teraszra, és leszedi a friss petrezselymet vagy snidlinget.

Mivel nem vagyok jártas a kertészkedésben, ültetésről és gondozásról nem szeretnék írni, elég infó van róla a neten – sokkal inkább szeretném azt egy picit kifejteni, melyik zöldfűszereket érdemes tartanunk a kiskertben vagy virágládában, amelyeket aztán a legtöbb ételhez fel tudunk használni.

Nézzük először a virágládás esetet, nem mindenkinek lehet X-négyzetméteres kertje, ahol kedvére kiélheti ilyen irányú vágyait. Ha a szabvány, hosszúkás ládát vesszük, kényelmesen négynél semmiképp nem fér el több fajta növény, talán a három még jobb is, de ezt mindenki látni fogja ültetés közben. Vagy kezdhetjük úgy, hogy előre megvesszük a kifejlett növényt a boltban, amit aztán átültetünk (ez az egyszerűbb), vagy megvesszük a vetőmagot és szépen kineveljük. Bármelyiket választjuk is, azt jó, ha tudjuk, hogy minden fűszernövény véges: imádjuk, ezért használjuk, de mivel használjuk, hamar el fog fogyni – különösen igaz lehet ez mondjuk a petrezselyem vagy a kakukkfű tekintetében, mindkettőt lehet bőven alkalmazni. Ha elfogytak, dönthetünk úgy, hogy fogjuk, és kidobjuk az egész gyökérzetet (szintén ez az egyszerűbb), vagy lelkiismeretesen több hónapon át tartó munka eredményeként új hajtásokat nevelünk rajta. Mindenkinek szíve joga eldönteni, mennyire akar foglalkozni ezzel a dologgal.

Ha négy féle növényt kellene meghatároznom, ami mindenképpen kellene egy konyhába friss állapotban, elsőként biztosan a petrezselymet javasolnám. Elcsépeltnek tűnhet, de kevés ennyire frissítő, mégis meghatározó ízű, sokoldalú növénnyel találkozhatunk az egész palettát tekintve, így a petrezselyem alapdarabnak számít. Másodszorra a kakukkfüvet teszem, nem annyira jellegzetes ízt képvisel, mint mondjuk a rozmaring, de mégis kiválóan simul a hús- és zöldségételekhez egyaránt; bár fel nem nagyon dolgoznám, és semmiképp sem főzném, csak roston sütéshez, illetve sütőben sütéshez ajánlanám. A harmadik delikvens számomra a bazsalikom, biztos vagyok benne, hogy minden háztartásban van minimum két hetente egyszer olasz étel, és mi más kellene bele jobban friss formában, mint a bazsalikom? Ha viszont kitörnénk az olasz ételek köréből, de mégis felhasználnánk ezt a küllemre is elvarázsoló növényt, bátran tegyük például krumplipürébe. Végül, negyedikként említeném a sorban a metélőhagymát, vagyis a snidlinget (bár megmondom őszintén, nagy volt a harc a korianderrel, de talán ez jobban elfogadott és használt a koriandernél). Felhasználásában roppant egyszerű, letépjük, és már fogyasztjuk is – sütni, főzni még csak véletlenül se! Kizárólag frissen vágva, kész állapotában adjuk az ételhez, így érhetjük el a legjobb hatást általa. Én különösen szeretem frissen a húslevesbe aprítani, akinek még nem volt rá lehetősége, tegyen egy próbát. :)

51745_1.jpg
Amennyiben nagyobb terület áll rendelkezésünkre, úgy a fenti négy növénynek egészen biztosan helyet kell benne találnunk, de bőven van még miből válogatni az üres helyek kitöltését illetően. Erre az esetre, a petrezselyem-bazsalikom-snidling-kakukkfű kvartetten túl mindenképp ajánlanám a rozmaringot (erős, karakteres íze a sült vöröshúsok szinte állandó partnere, de használatával minden húsfélének jellegzetes aromát kölcsönözhetünk), a koriandert (elsősorban talán az ázsiai konyha kedveli, de használjuk bátran szószok, öntetek, pácok készítéséhez, különleges ízt fogunk kapni), a mentát (zseniálisan illik a bárányhoz, és citrusfélékkel készült ételekhez (zárójel a zárójelben, hogy házi mojito is készülhet belőle), de ugyanúgy a szószok és öntetek kiegészítője is lehet, mint a koriander) és végül a majorannát (talán a petrezselyem után a legáltalánosabb fűszernövény, de gyakorlatilag bármilyen ételhez tudjuk használni, és érdemes is, főleg frissen).

Mindegyik fűszernövénynek megvan a sajátossága, és az már csak egyéni beállítottság kérdése, ki-mit szeret jobban, nyilván egy kiskert kialakításánál ezt is fontos figyelembe venni. Variálhatjuk a dolgot tárkonnyal, oregánóval, vagy épp kaporral is, ez már teljes mértékben a saját szánk íze alapján alakítható. Ami viszont biztos, hogy a friss fűszernél jobb nincs… :)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jusandcalzone.blog.hu/api/trackback/id/tr7812375715

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.04.04. 09:31:37

Épp a tárkonyt akartam megreklamálni, hogy hé!!! - na de, legalább emlités szintjén bekerült ;))). A kakkukfüvel viszont óvatosan, nagyon óvatosan, ugyanis eléggé karakteres az ize. Szóval, ha petrezselyemként bánnunk vele, és bőven szórjuk, akkor gyógyteára fog emlékeztetni az iz, amit kapunk. Elég pár percig, az étel elkészültének vége felé hozzadni, és állandóan kóstolni, hogy mikor pont elég az izéből. Egy leveshez pl. egy ágacska tökéletesen elég.

dome613 2017.04.04. 22:07:06

@Pink Petsch: Én speciel imádom a kakukkfüvet, főleg pirított zöldségre, és nem is aprózom el :) A tárkony pedig titkos szerelmem :D Na jó, valójában bármelyiket mondhatnám, hiszen azért vannak, hogy szeressük őket... :)

2017.04.04. 23:19:45

@dome613: Igaz, piritva annyira nem vészes, bátrabban lehet szórni. Tulajdonképpen akkor kell ügyelni vele, amikor belefőzzük levesbe, vagy szószba. Sosem felejtem el, anno a vizsgán, amikor az egyik csoporttársam falfehér arccal közölte, hogy 25 liter alaplevet ehetetlennlé kakkukfüvezett mindössze 3 szállal, amelyeket a lével együtt főzött :DDD Tényleg ehetetlenül tömény volt, semmilyen további ételhez nem lehetett azt az alaplevet felhasználni.
A tárkonyt is imádom, de amit még inkább, az a lestyán. Kár, hogy Magyarországon ritkán kapni ... hamarabb vehetek citromfüvet, mint lestyánt, pedig egy jó kis csorbához ... hmmm!

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2017.04.05. 05:39:00

A gyűjtögetés egy másik beszerzési forrás. A közeli erdőben szőnyegszerűen terjeszkedik a turbolya, meg a snidling. Aki felismeri (én igen), annak szinte korlátlanul a rendelkezésére áll, mivel sosem érdemes egy-két maréknyinál többet szedni. Az erkélyen sosem ment semmire a bazsalikom, viszont a petrezselyem burjánzik. Biztosan nem szereti a helyet a bazsalikom, fel is hagytam az ültetésével. Talán évente egyszer használok friss bazsalikomot, petrezselymet viszont annál gyakrabban.
A kakukkfű tényleg veszélyes játék, de a rozmaring is. Olyan fenyőízű krumplit lehet vele sütni, hogy csak na!

dome613 2017.04.05. 10:29:45

@Pink Petsch: szégyen - nem szégyen, én lestyánnal meg csak nem is találkoztam. Egyszer akartunk a gyakorlati idő alatt lestyános karalábélevest főzni, abból is kimaradt...

2017.04.05. 10:44:36

@Gyalogrépa: Igen, gyerekkoromban sokat jártam a nagyapámmal gombászni meg mindenféle vadontermőket (köztük füszernövényeket is) gyüjteni. Sajna, most csak az áruházak friss-füszernövény részlegei elérhetőek számomra, ugyanis nincs erkélyem. Mondjuk, a német láncokban vannak nemcsak cserepes, hanem 2-3 adagos, szálas friss füszernövények is., ami nagyon fasza, ugyanis a cserepes növények öngyilkosok lesznek nálam, akármit is csinálok.
Na ja, a rozmaring is tud durva lenni, bár számomra egy túlrozmaringozott étel annyira még nem vészes, mint a túlkakkukfüvezett. No de, ez már izlés kérdese, ugye.

2017.04.05. 10:48:09

@dome613: Magyarországon annyira nem népszerü füszernövény, pedig igazán egyedi izt ad az ételekhez, főként csorbákhoz használják, de káposztás ételekhez is nagyon jól illik (nem is tudnám hirtelen mihez hasonlitani az izét). Ritkán kapni a piacokon (nénikéktől, bácsikáktól), vagy a Metroban.
Szóval, az sem az volt, mi? :DDD

Célkereszt 2017.05.16. 15:38:28

Kedvencem a friss bazsalikommal ízesített zöldborsópűré.
süti beállítások módosítása