Hedonista Hobbiblog

Jus & Calzone

Utazz gazdaságosan | 2. - Milánó

2017. április 08. - FroG

milano.png

Milánó Európa egyik legcsillogóbb és leggazdagabb városa, és pont ezen tulajdonságai miatt tűnik elérhetetlennek az átlagemberek számára. A látszat azonban, mint sokszor, úgy esetünkben is csal: Észak-Olaszország legnagyobb városa sokkal olcsóbban és gyorsabban elérhető, mint azt gondolnánk.

De ne szaladjunk ennyire előre. Hogy ismerjük, miért is fontos igazán Milánó, ismernünk kell valamelyest Olaszországot is. A csizmaország felépítése igen jellegzetes, és pont emiatt a kevésbé fejlett, de sokkal autentikusabb déli országrész folyton harcot folytat a modernebb, de kevésbé olaszos észak ellen, ebből adódóan mindkét égtájnak megvannak a sajátosságai. Milánó gyakorlatilag Észak-Olaszország fővárosa és nem csak hatalmasnak tűnő méretei miatt: rengeteg óriásvállalat is itt székel, ebből adódóan Olaszország egyik legnagyobb gazdasági központjáról beszélhetünk.

Utazás

Azt Párizs esetében is láttuk, hogy jó odafigyelni arra, pontosan hol találhatóak a célváros repterei. Milánó esetében ez hatványozottan igaz, az észak-olasz város ugyanis a szó szoros értelemben kettő, de igazából három reptérrel rendelkezik.

A legnagyobb utazási központ a Malpensa, amely főleg az interkontinentális repülőforgalom lebonyolításáért felel, ebből adódóan az egyik legfontosabb légi-közlekedési csomópont Olaszországban, ugyanakkor azért is igazán fontos, mert a 2-s terminál fogad fapados járatokat is. A Linate reptér jóval kisebb, cserébe sokkal közelebb található a belvároshoz, azonban a Malpensa forgalmának csak töredékével dolgozik, leginkább országon belül, vagy rövidtávú célpontok megközelítésére alkalmas. Számunkra talán a legfontosabb repülőtér a Bergamo Oriol al Serio (továbbiakban csak simán Bergamonak fogom hívni), amely ugyan helyileg nem Milánóban, hanem Bergamoban található, de legalább annyira fontos a város légiforgalmában, mint a Malpensa. Leginkább azért, mert az Európából érkező fapados járatoknak ez az első számú célpontja, ebből adódóan rengeteg járatot indít és fogad a kontinens egész területéről.

Az előző cikkem tanulsága alapján most is leginkább konkrét időpontokra próbálok keresni és ezek alapján keresem meg a lehető legolcsóbb alternatívát. Először is a Liszt Ferenc Repülőtérről induló járatokat böngésztem át. Mint általában minden város esetében, Milánóba is június környékén célszerű utazni, az egyik legelőnyösebb dátum amit találtam, az június 22. (csütörtök) és 26. (vasárnap) közé esett, szóval gyakorlatilag egy hosszú hétvégéről beszélünk. Erre a dátumra két lehetőségünk adódik: utazhatunk Ryanairrel, a bergamoi reptérre oda-vissza, vagy Ryanair-Wizz Air kombinációval odafelé a Malpensára, visszafelé Bergamoból. Utóbbi ugyan valamennyivel drágábbnak tűnik (két fő részére, oda-vissza 40 ezer forint), azonban a repülő korai érkezése miatt több időnk marad városnézésre és egyebekre (előbbivel 14:05-re, utóbbival 7:45-re tudunk megérekezni), ráadásul a Malpensa közelsége miatt még ezzel is időt tudunk spórolni. Ha Bergamo-t választjuk, számolnunk kell a  kb. 2500-3000 forintos fejenkénti transzferről, busszal és vonattal is utazhatunk, az út nagyjából 1 óra. A Malpensa esetében a transzfer 14 euró, ha retúrjegyet veszünk, az út nagyjából 30 percet vesz igénybe. Mivel gazdaságos útról beszélünk, így inkább az olcsóbb alternatívával kalibrálok. [Repülő Budapestről, RyanAir, június 22.-26. 28.000 forint]

Ahogy Párizsba, úgy Milánóba is repülhetünk Debrecenből, érdemes ránézni a hajdúsági megyeszékhely repjegy-kínálatára is. Az innen induló járatoknak egy komoly hátrányuk van: nem naponta közlekednek, ebből adódóan sokkal nehezebb összehozni egy gazdaságos oda-vissza utat és sokkal jobban alkalmazkodni kell a menetrendhez. Ugyanakkor nyilván lehet kombinálni a két magyar repteret, de ebbe nem szeretnék belefolyni. Debrecenből a legelőnyösebb nyári járatok nem meglepő módon szintén júniusban indulnak, azonban a járatritkaság miatt igazából csak június közepére találtam megfelelő dátumot, mégpedig június 16. és 19. között. Ebben az esetben kizárólag Bergamoba találhatunk járatokat, az adott dátumon 57 ezer forintba kerülnek a repülőjegyek, ez az ár oda-vissza, két főre levetítve értendő. [Repülő Debrecenről, Wizz Air, június 16.-19. 57.000 forint]

Szállás

A szállásokkal kapcsolatban igyekszem 3 olyan ajánlatot lejegyezni, amelyek valamilyen oldalról megfelelőek lehetnek a leendő utazók számára. Azonban, mint minden esetben, itt is látnunk kell, hogy bizonyos szinten kompromisszumot kell kötnünk, ha spórolni akarunk a szállás áraival, vagy a belvárostól való távolsággal-, vagy a kényelemmel kapcsolatban meg kell húznunk a nadrágszíjat, ha nem akarunk aranyáron megszállni. Ez Milánó esetében pláne igaz, Európa egyik legdrágább városáról beszélünk, ugyanakkor még így is találhatunk olyan szálláshelyeket, amelyek egy kis megalkuvással nagyon jól funkcionálhatnak.

Ilyen például az ApArt Hotel Lupetta 5, amely a Budgetplaces adatai szerint, június 22-26 között  86 ezer forintért foglalható. A legnagyobb pozitívum a szállással kapcsolatban, hogy elképesztő jó helyen van: mindössze 300 méterre fekszik a belvárostól, ami egy ekkora város tekintetében igencsak jónak mondható, továbbá ebben az árban benne van az ingyenes lemondás és a szálláson való fizetés lehetősége is. A kifejezetten szép és jól frekventált szállodának azonban a kicsit magas ár mellett is van negatívuma: csak közös fürdőszoba áll rendelkezésre. Azonban akiknek ez nem gond, kifejezetten jó üzletet csinálhatnak a foglalással.

Nem tűnik rossznak a Hotel Dateo sem, ez a szálloda ugyanis amellett, hogy 71 ezer forintba kerül négy éjszakára, még privát szobát és fürdőszobát is kínál, amely a milánói szállások közötti kutatásaim alapján egyáltalán nem általános. Továbbá, az ár tartalmazza a reggelit és az ingyenes lemondást, a szállás pedig mindössze 30 perces gyalogútra fekszik a Dómtól, ami egészen kivételes ajánlatnak mondható.

Kifejezetten jónak tűnik még a Bicocca Hotel ajánlata is, amely kínálatában szintén szerepel a privát fürdő és a privát szoba, továbbá az ingyenes lemondás, illetve 2 euró / alkalom / fő áron reggelit is kérhetünk a foglalt szoba mellé. A 3 talált szállás közül ez a legolcsóbb, 64 ezer forintos árat kínál 4 éjszakára, ebből adódóan ezt tűnik a leggazdaságosabb választásnak is. Ugyanakkor ha ezt az ajánlatot választjuk, érdemes kalibrálni a tömegközlekedéssel: a Bicocca 30-35 perces tömegközlekedésre helyezkedik el a város kvázi központját jelentő Dómtól.dom.png

Evés, ivás

Olaszország, csakúgy mint Franciaország, igen erős gasztro-kultúrával rendelkezik. Ugyan a klasszikus olasz ételek szinte mindegyike a déli országrészen az igazi, azért északnak, sőt, Milánónak sem kell szégyenkeznie a saját hagyományai miatt. (Erről itt olvashattok bővebben.) Most a Tripadvisor segítségével, illetve a saját tapasztalataimra támaszkodva megpróbálok 3 olyan gasztro-helyet mutatni a városból, ahol nem csak gazdaságosan ehetünk, de még finom ételekkel is találkozhatunk.

Ugyan nincs a vélemények alapján a top30 között a Luini, mégis Milánó egyik legkultikusabb helyéről beszélünk, amely ugyan konkrétan nem étterem, de hatalmas kínálatával a párját ritkítja. A Luini pékség nem csak tradicionális kínálata miatt, de árai okán is kiemelkedő, gyakorlatilag 3-4 euróból is jól tud lakni az ember, mindezt konkrétan a belváros közepén. Ugyanakkor az olcsó kínálatnak és a kifejezetten jó minőségnek ára van: sokszor hosszú sorokat kell végigállnunk, hogy mi is részesei legyünk a Luini legendájának, azonban az isteni panzerotti megéri a sorban állást.

Mivel Olaszországban járunk, nem mehetünk el szó nélkül a nagyszerű pizzériák mellett sem: az olcsó étkezdék között a 3., a milánói éttermek között pedig 8. helyet foglal el a Piz nevű trattoria, amely klasszikus kemencében sült pizzát kínál, és egyáltalán nem áll be a gyakori turista csapdák sorába. Az átlag fogások 10 euró körül mozognak, ez főleg annak tudatában kiemelkedő, hogy a Luinihoz hasonlóan ehhez az étteremhez is elég 5-10 percet gyalogolnunk a Dómtól.

Az olcsó étkezdék listáját a Verace nevű gasztropub vezeti. Az étterem, amely egyébként házhoz szállítást is vállal, 1500-2000 forintos fogásokkal dolgozik, kínálatában nyilván megtalálható a pizza, de emellett klasszikus olasz péksüteményeket és szendvicseket is kaphatunk itt, valamint jó minőségű kávé is kapható. Egyetlen komolyabb hátránya, hogy nem konkrétan a belvárosban található, azonban a Corso Buenos Airesen, azaz Milánó egyik legnagyobb bevásárló utcáján fekszik, szóval aki vásárlási szándékkal érkezik Lombardia központjába, annak a Verace kiemelkedő választás lehet.

A milánói olcsó éttermek Tripadvisor-toplistáját erre találjátok.

sforza.png

Tömegközlekedés, városnézés

A milánói látogató abban a szerencsés helyzetben van, hogy az észak-olasz város fontos látnivalói szinte kizárólag a városközpontban helyezkednek el. Ugyanakkor ettől függetlenül elkerülhetetlen a közlekedés a városban, nyilván Milánónak is megvannak erre a megfelelő eszközei, többek között nosztalgiavillamosok és 4 metróvonal.

Ha városnézésre érkezünk, akkor mindenképp a MilanoCard szolgáltatásait ajánlom, amivel 72 órás bérletet válthatunk a tömegközlekedési eszközökre, továbbá több múzeumba is ingyenesen, vagy kedvezményekkel tudunk belépni. Erről itt olvashattok bővebben.

Továbbá válthatunk különböző városnéző jegyeket is, ezek legtöbbször valamilyen múzeumi belépővel is társulnak, érdemes ezekkel például a San Siro stadion esetében kalkulálni, ami finoman szólva is a külvárosi részen fekszik. Ezeknek itt tudtok bővebben utánanézni.

santamaria.png

Amire azért jó odafigyelni

Bár a fent felvázolt legolcsóbb lehetőségként június hónapi dátumokat adtam meg, előfordulhat hogy valaki augusztusban akar Olaszországba, vagy konkrétan Milánóba utazni. Ebben az esetben jó figyelni arra, hogy ez az időszak az olaszoknál az igazi nyaralás időszaka, vagyis a nagyvárosok belvárosain kívül szinte mindenhol zárva tartanak a boltok, ez pedig azt jelenti, hogy sokszor nem tudunk megfelelően spórolni az étkezéssel vagy a vásárlással a csökkenő választék miatt. Az országgal kapcsolatban itt találhatóak fontos információk. 

Összességében

A fent olvasó cikkemben nagyjából megpróbáltam körvonalazni azt, hogy milyen anyagi források szükségesek a Milánóba való eljutáshoz és az ott tartózkodáshoz. A költségek a következőképp alakultak: a legolcsóbb repülőjáratokat június 22. és 26. között, a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről találtam, a legolcsóbb szállás pedig erre az időszakra 64 ezer forintba kerül. A numbeo adatai alapján egy olcsó-középkategóriás étteremben nagyjából 4600 forintba kerül egy étkezés, /fő/alkalom, azaz ez négy napra levetítve nagyjából 37 ezer forintot jelent, a végső kalkulálásban ezt használom, ugyanakkor nyilván egy gazdaságos nyaralásnál nem feltétlenül akarjuk minden étkezésünket egy étteremben elkölteni. A kalkulált ár összesen: ~130,000 Ft. két főre + a városi kártyák ára igény szerint.

/A cikkben egy átlagos utazást próbáltam felvázolni, bónuszokkal, kuponokkal, last minute ajánlatokkal ez az összeg még tovább faragható. A kereséshez használt weboldalakról itt olvashattok egy összegzést./

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jusandcalzone.blog.hu/api/trackback/id/tr5912280039
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása