Hedonista Hobbiblog

Jus & Calzone

Kulipintyó: Óriásfánk-épület Kínából

2017. április 14. - FroG

A Kulipintyó a J&C különleges épületekkel foglalkozó, változó időközönként megjelenő rovata. A cikksorozat a Föld különféle tájairól származó, valami miatt érdekes lakóházak, szállodák és egyéb funkciójú építmények bemutatását tűzte ki céljául.

Az ember gyakran képes alulbecsülni embertársai képességeit. Ha belegondolunk, vannak olyan alakzatok, amikről nehéz elképzelni, hogy egy épület alapját jelenthetik. A köralak számomra például ilyen, azonban Kínában megmutatták: ebből is lehet lehengerlő és magas épületet építeni.

2015-08-11_1-1.jpgA Guangzhou Circle nem meglepő módon Guangzhou városában, Kínában található. Az épület legnagyobb különlegessége egyértelmű formája, amelyre a neve is utal, a kör alakú épület azonban nem csak formájával, de magasságával is lehengerlő, már ha a kettő együttállását nézzük. A Guangzhou Circle ugyanis nagyjából 140 méter magas, vagyis nagyjából az Esztergomi bazilika háromszorosát teszi ki.

A mutatós épület 33 emelet magas, ezzel a világ legmagasabb kör alakú építményei között tartják számon, ezen felül különleges még a közepén található, 40 méteres lyuk. Az épületet az olasz Joseph di Pasquale tervezte, aki törekedett a minél kelet-hűbb megjelenítésre, de a kínai írásjelek sajátosságát is inspirációként említette, és megpróbálta a klasszikus Fengshui számmisztikai elemeit, valamint a "Bi-lemezt" is beépíteni, ami egyébként egy ősi kínai uralkodói dinasztia legfontosabb szimbóluma volt. Az épület egyébként a Zhujiang folyó mellé épült, ez azért fontos, mert a vízfelszínről tükröződő Guangzhou Circle egy nyolcas képét mutatja, ami a keleti számmisztikában a végtelenséget szimbolizálja.

guangzhou-circle-by-am-project03.jpgJoseph di Pasquale az olasz reneszánszból is emelt át egy fontos elemet: a "Quadratura del Cerchio" a kör négyzetesítését jelenti, ez azért volt fontos, hogy az épület közepén lévő lyuk fölött és alatt lévő épületrész is lakható legyen. A Guangzhou Circle nem csak formája miatt érdekes, hanem funkciójából adódóan is. Az épület ugyanis egy nagyon fontos kínai irodaközpont: itt székel a Hongda Xingye Group valamint Guangdong Plastic Exchange is, mindkét cég műanyag és vegyipari termékek gyártásával, kereskedésével, logisztikájával foglalkozik.

Az építésik munkálatok 2008-ban kezdődtek és 2013-ban fejeződtek be, a beruházás nagyjából 70 millió dollárt "emésztett fel". A Guangzhou Circle-t 2014-ben a CNN a világ 10 legérdekesebb épületei közé sorolta. 

A sorozat többi tagját itt találod. 

A bejegyzés trackback címe:

https://jusandcalzone.blog.hu/api/trackback/id/tr3612391117

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása