Hedonista Hobbiblog

Jus & Calzone

Kulipintyó: Egy kőbe vájt templom Finnországból

2017. május 25. - FroG

287cc055758b29f9363b6f05524a75e7.jpgSzerte a világ körül elképesztő templomokat találhatunk, a mai cikkem tárgyát is egy ilyen, finn építészeti műremek, a kimondhatatlan nevű Temppeliaukio templom képezi, amely nem csupán a belsőépítészete miatt kiemelkedő: a vallási épületet ugyanis gyakorlatilag egy sziklába vájták.

A Temppeliaukio templom becenevei ebből adódóan nem meglepőek, nevezik többek között A szikla egyházának, valamint csak szimplán Sziklatemplomnak is. Az épület ötlete egy testvérpár-, Timo és Tuomo Suomalainen fejéből pattant ki, az építésztesók művét az 1969-es évtől látogathatják az erre érdeklődők. A templom története azonban egészen a két világháború közé nyúlik vissza: 1930-ban pályázatot írtak ki a Töölö központjába tervezett templom megalkotására, az építkezés pedig végül 1968-ban kezdődött el. 

A belső teret egy az egyben a sziklából vájták ki, a fény pedig a körbefutó tetőablakokon át szűrődik be a templomba, közvetlenül a rézkupola szélén. Akusztikája a gyakorlatilag megmunkálatlan sziklafalnak köszönhetően világhírűvé tette, ma már szinte többet használják koncertek és hangversenyek lebonyolítására, mint az eredeti elképzelésnek megfelelően, misére. Eleinte a Suomalainen testvérek nem gondolták, hogy "ki tudják hozni" a templom falaiból ezt az akusztikai kvalitást, de szerencsére Paavo Berglund karmester és az akusztikai mérnök Mauri Parjo meggyőzték őket a megvalósíthatóságról. 

Nem csak a zene- és/vagy egyházkedvelők látogatják azonban a Temppeliaukiot, hanem évente csaknem félmillió turista is keresi a felszín alatt rejtőző különleges élményt. A Helsinki Töölö negyedében kialakított templom és a hozzá tartozó park eredeti jellegének fenntartása alapvető kötelessége a városnak is és a lakóknak is egyaránt. A bútorokat egyedileg tervezték és készítették el, a templommal összhangban, az idioszinkrázia (a normálistól eltérő egyediség) stílusában, a szószék és a padló pedig vasbeton. A templom orgonáját Veikko Virtanen tervezte és építette, harangok azonban nem találhatóak az épületben, ezek hangját hangfalakon keresztül "imitálják". 

temppeliaukio-helsinki-by-ralfr-1.jpg1968-ban, egy júliusi éjszakán finn keresztény fiatalok egy csoportja a "BIAFRA" szót festette a készülő templom oldalára, ezzel jelezve, hogy senki ne feledkezzen meg a Nigériától elszakadt Biafrai Köztársaságban tartó éhezésről és szegénységről, és a különc templom építésének és tervezésének költségeit ott kellett volna jótékony célra felhasználni. A Biafrai Köztársaság egyébként sajnálatos módon mindössze 1967 és 1970 között létezett, ugyanis az embertelen körülmények megadásra késztették a Köztársaság kormányát Nigéria felé. 

A belépés egyébként mindössze 3 euró per fő

A bejegyzés trackback címe:

https://jusandcalzone.blog.hu/api/trackback/id/tr1712504809

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MaCS_70 2017.05.29. 20:30:03

Jártam ebben a templomban, 1991-ben. Azon nagyon kis számú templomok közé sorolom, amik igazi spirituális atmoszférát teremtenek.

Egyébként úgy tudom, robbantással alakították ki a helyét.

MaCS
süti beállítások módosítása