Hedonista Hobbiblog

Jus & Calzone

Válj eggyé a tengerrel: Thalasso-terápia

2017. június 03. - FroG

Az egészségturizmus trendjei az utóbbi években egyértelmű irányvonalat mutatnak: az egészségturizmus két fő szekciója, a gyógyturizmus és a wellnessturizmus megállíthatatlanul közelít egymáshoz, a szállodák vagy gyógycentrumok vendégei pedig egyre inkább a két szolgáltatás egyvelegét próbálják igénybe venni. Ebből adódóan a vegyes szolgáltatások is egyre inkább elterjednek, nem csoda, hogy a Thalasso-terápia is kezd hatalmas figyelemnek örvendeni.

A Thalasso-terápia, mint hasonló társai, szintén a görög fürdőkultúrára nyúlik vissza, gyökereinek kereséséhez az ókori Görögországba kell "visszautaznunk". Mint számos más téren, a görögök a gyógyterápiákban is kiváló nézetekkel rendelkeztek, Hippokratész, azon túl hogy az orvoslás alapköveinek egy részét is lerakta, igazi fürdőkutató is volt egyben. Bár kezdetben a görög fürdők is kizárólag a vallási rituálék részét képezték, Hippokratész felfedezte, majd lejegyezte a tengervíz és úgy általában a hideg víz gyógyító hatásait. Az antik görögök rájöttek, hogy a vízben való torna nagyszerű előnyökkel jár, és rájöttek arra is, hogy megfelelő körülmények között a hideg víz melegítő, míg a meleg víz hűsítő hatást gyakorol az emberi testre.

thalasso2.png

Ahogy sok más hasonló témában, itt is a görög alapokra helyezett római tudomány alakította ki a kezelés végső változatát. A III. században a rómaiak terápiás szempontból kezdték előnyben részesíteni a hideg vizes tengerkúrát a korábbi meleg vizes borogatásokkal szemben, egyre többet fürödtek a hideg vizes természetes forrásokban, rengeteg folyóvizet ittak, valamint felfedezték a tengerben található gyógynövények és a tenger általános gyógyító hatásait. Nagyjából ezt nevezzük thalasso-terápiának, vagy talasszoterapiának. 

A terápia alapját a tengervízből nyert ásványi anyagok és ásványi sók jelentik. A vízben található sók bizonyos hőmérsékletben (nagyjából 30-35 celsius fok között) elkezdenek beszívódni az ember bőrén keresztül, ebből adódóan az ásványi anyagok is a szervezetünkbe kerülnek. A terapeuták használnak ezen felül a tengerből beszerezhető gyógynövényeket, algákat, iszapot is, amelyeket a bőrre pakolva szintén kielégítő hatás érhető el.

A thalasso-terápia négy fő részből épül fel: a test bőrének radírozásából, a felhelyezett iszappakolásból, az ülőfürdőből és a különböző tengeri "alapanyagokkal" történő masszázsból. Ezek sorrendjének betartása igen fontos, a testradír felszabadítja a bőr rétegeit, az iszappakolás segítségével feltölthetjük a testünk energia-raktárait, az ülőfürdő hidratálja és ápolja a bőrt, valamint lazítja az izmokat és megnöveli azok oxigénellátását, a masszázs pedig relaxáló valamint átmozgató, hasznos lezárása a terápiának.thalasso1.png

A thalasso-terápia azért igazán jó, mert - ha hihetünk annak, hogy a terapeuták betartják a kezelés alapvető szabályait - csak alapvető, a természetben is fellelhető gyógytényezőkre épít. Ugyanakkor a terápia nem csak kozmetikai hatásai miatt kiemelkedő, sőt, azok igazából csak mellékesként vannak jelen: a legfontosabb céljai a test ásványi anyag készletének feltöltése, a testben található salakanyagok eltávolítása, valamint az energizáló nyomelemek újratöltése. Ezt sokszor algás fürdővel, vagy algás testpakolásokkal érik el a terapeuták.

A terápia rendkívül sokrétű problémákra jó, például szív- és érrendszeri megbetegedésekre, az immunrendszer gyengeségére, visszerekre, reumatikus fájdalmakra és különféle, nem nyílt izomsérülésre. Ellenjavallatai a nyílt bőrsérülések, a depresszió és a daganatos megbetegedések, de a jódra érzékeny pácienseknek is konzultálniuk kell a kezelés előtt az orvosaikkal.

A thalasso tehát ezekből adódóan igazából két fő funkciót lát el: egyrészt gyógyítja az emberi test felborult bioritmusát, másrészt relaxáló hatása is irigylésre méltó, szóval röviden összefoglalva vegyíti a gyógyturizmus és a wellnessturizmus legfontosabb aspektusait. Aki teheti, mindenképp próbálja ki, még úgy is, hogy itthon nyilván a tengeri növények frissessége nem feltétlenül garantált.

A terápia igazából a Balneoterápia egyik fontos lépcsőfoka is lehet, de ez egy másik, bővebb cikk témáját alkotja majd.

A bejegyzés trackback címe:

https://jusandcalzone.blog.hu/api/trackback/id/tr3112550399

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása