Hedonista Hobbiblog

Jus & Calzone

Heti recept: Milánói csirkemell

2017. július 09. - dome613

piccata-milanese-02.jpgElsőre talán kicsit furán hangozhat, de szakadjunk el picit a rántott disznóhús és a paradicsomos szósztól fellazult panír mélységeiből, egészen eddig a receptig, ami parmezánnal készül, nem használ bécsi bundát, cserébe nagyon finom, könnyen elkészíthető, és persze spaghettivel ajánlatos. A receptet még évekkel ezelőtt a bajoroknál tanultam, és azóta is nagy kedvencem lett, bár ott eredetileg pulykából készítették.

 

Hozzávalók

  • 4-5 szelet filézett csirkemell, ahányan vagyunk
  • tojás
  • reszelt parmezán
  • 10 db paradicsom
  • 2 fej vöröshagyma
  • bazsalikom, oregánó, kakukkfű
  • só, bors
  • olívaolaj
  • spaghetti tészta (személyenként kb. 8-10 dkg-al számoljunk)

A hagymát apróra vágom, a paradicsomot szintén. Egy lábasban felhevítem az olívaolajat, rádobom a hagymát, és üvegesre pirítom (ha egy pici sóval megszórom, még jobban sikerül), majd rádobom a kockázott paradicsomot. Mivel a paradicsom elég sok levet enged magából, nem kell külön felönteni, elég, ha megsózzuk - de ha az előbb a hagymát is sóztuk, akkor csak óvatosan! Megszórom bazsalikommal, oregánóval és kakukkfűvel, majd még egy kevés őrölt borssal ízesítem, és hagyom, hadd rotyogjon. A karakteresség miatt én szeretem benne a Worchester-szószt, ezt ti döntsétek el saját belátásotok szerint.

piccata-milanese-img-2882.jpgKözben felteszem a tésztának a vizet forrni, közvetlenül pedig azután, hogy felforrt, teszek bele egy kis sót (azért nem előtte, mert a sós víz nehezebben forr fel). Ha a só elolvadt, és a víz ismét forr, mehet bele a tészta, kb. 8 perc alatt lesz "al dente", ha szét akarjuk főzni, akkor >10 perc.

Míg a víz forr és a paradicsomszósz is készül, a szeletekre vágott csirkemellet felvert tojásba mártom, forró, enyhén olajos serpenyőbe fektetem, a tetejére pedig egy marék parmezán kerül. Amint az alsó oldala jó (kb. 5 perc múltán) átfordítom, és a sajtos oldalát is megsütöm, nyugalom, nem fog leragadni, csak ne piszkáljuk :). HA gondoljuk, maghőmérővel meg is bökhetjük, ha 70 °C körüli, akkor már biztosan átsült. Ahogy kész vannak, már tálaljuk is őket.

Húsvilla segítségével felszúrok egy adag tésztát, becsavarom, majd tányérra helyezem - így lesz fészek alakú, mutatós köretünk. Féloldalasan ráhelyezem a húst, majd az egészet jól nyakon öntöm a paradicsomos szósszal; jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://jusandcalzone.blog.hu/api/trackback/id/tr6912649421

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása