Hedonista Hobbiblog

Jus & Calzone

Könyvajánló: Adorján Éva: Egészséges finomságok (2017)

Ínycsiklandozó ízelítő a nyers vegán konyhából

2017. szeptember 15. - FilmBaráth

egeszseges_finomsagok.jpg

Ezerrel dübörög a vegán konyhaművészet a világban és kis hazánkban egyaránt, na nem azért, mert egyszerre mindenki meg akarná menteni a bolygót és az állatokat. Minden tiszteletem azoké, akik etikai szempontból választják ezt az életmódot, de lássuk be, azért élheti mostanában fénykorát ez a kulináris irányzat, mert kiváló alternatívát jelent a sajnos egyre több embert érintő különböző ételérzekenységek esetében, valamint büntetlen élvezetet jelent a hozzám hasonló hedonisták számára, mert isteni finomakat lehet enni vegán alapanyagokat használva, ami ugyanakkor nem hízlal. A vegán konyhának van egy szélsőséges alágazata is, mégpedig a nyers vegán étkezés, melynek az a lényege, hogy zéró sütés és főzés nélkül készülnek az ételek. Jómagam az arany középút híve vagyok, vagyis vegán kaja bármikor jöhet a szokásos étkezésem kiegészítéseként, de a nyers vegán irányzatot túlzásnak tartom, ami nem jelenti azt, hogy ne próbálnék ki időnként egy-két ilyen jellegű finomságot. Adorján Éva most megjelent szakácskönyve egyszerűen elkészíthető recepteket kínál, és nagyon szimpatikusan nem akar rábeszélni senkit sem a nyers vegán életmódra, pusztán arra biztat bennünket, hogy győzzük le az idegenkedésünket az ilyen ételekkel szemben, meghozza a kedvünket ahhoz, hogy elkészítsünk egy-két finomságot az általa kínált receptúrából. Összességében egy ínycsiklandozó ízelítőt kapunk a nyers vegán konyhából, szép fotókkal és megdöbbentően könnyen elkészíthető finomságokkal.

Ehető szaloncukorpapír jöhet? Szilvakrémes pite kakukkfűvel? Rózsavizes kardamomos torta? Na jó, ne durvuljunk mindjárt kezdésnek, van itt csokipuding, mogyorós trüffel, csokiöntet, granolaszeletek dögivel, de a minimalizmus jegyében akad a kínálatban banánturmix mandulatejjel, a kicsit bátrabbaknak pedig levendulás aszaltbarack-turmix. És megannyi érdekes recept még...

Nagyon szimpatikus előszóval kezdődik a könyv, amelyből kiderül, hogy a szerző egyáltalán nem azon vegánok közé tartozik, aki elhord mindennek mindenkit, aki nem az általa követett életmódot folytatja, senkire sem akarja ráerőltetni a nyers vegán kosztot, az ő célja az volt, hogy felkeltse az érdeklődést iránta gyorsan és egyszerűen elkészíthető finomságokkal. Azután praktikus tanácsok következnek a receptek elkészítéséhez, az alapanyagok beszerzéséhez, előkészítéséhez, a szükséges eszközök felsorolása sem marad el. Aztán mindjárt belecsapunk a közepébe, jönnek a poharas desszertek és egy olyan zseniális csokiöntet (kakaópor és méz összekever, gyümölcsre ráönt, ennyi), hogy azonnal a kipróbálási listám élére ugrott ez az egyszerű, de nagyszerű ötlet. Zöldcitromkrémes körte, eperkrémes alma csokiöntettel - már jól is laktunk, pedig még csak most kezdtünk bele a könyvbe. Útravalók következnek, datolyagolyók, mazsolás bonbon, hajdinakekszek, gyümölcskenyerek, de ebben a részben nálam a szaloncukor (és főleg az ehető papír!) mindent visz. Aztán áttérünk pitékre, ezek közül nekem almás pite eperkrémmel ragadta meg a legjobban a fantáziámat. A végére maradtak a torták, a parfék és a zselék, itt aztán tobzódhatunk az ízekben, a citromtortán át a matcha tortafalatokon keresztül a mogyoróparféig.

egeszseges_finomsagok2.jpgTúl rövidre sikerült sajnos a könyv, amelyet sajnálkozva csuktam be, amikor a végére értem, mert olvastam volna még további érdekes, sokszínű és tényleg viharsebesen elkészíthető recepteket, legeltettem volna a szemem a szebbnél szebb fotókon. Véleményem szerint azt a célt tökéletesen elérte a szerző a könyvvel, hogy meghozza a kedvet a nyers vegán desszertek kipróbáláshoz. Mivel ezeket az ételeket nem kell sütni, főzni, nagyon gyorsan a család asztalára varázsolhatjuk őket. Lehet, hogy nekem eddig nem volt szerencsém a nyers vegán sütikkel, de amit eddig kóstoltam, annak az égvilágon semmi íze nem volt, úgyhogy óvatos duhaj vagyok, egyelőre csak egy-két receptet tervezek kipróbálni az amúgy nagyon színvonalas és jól szerkesztett kiadványból, aztán ha meg lettem győzve arról, hogy igenis lehet ízorgiát varázsolni ebből a műfajból is, bátrabban fogok kísérletezni.

Elég komoly fenntartásokkal fogtam bele ebbe a könyvbe, mivel ahogyan már korábban is említettem, eddig nem voltak túl fényes tapasztalataiam a nyers vegán ételekkel kapcsolatban, és ha nem is lettem meggyőzve arról, hogy ehhez az irányzathoz nekem hosszú távon komoly közöm lesz, de ahhoz mindenképpen meghozta a kedvemet, hogy adjak egy - két esélyt a könyvben szereplő egészséges finomságoknak. A szakácskönyv átláható, kezdő konyhatündérek is nyugodtan a kezükbe vehetik, hiszen minimál melóval lehet elkészíteni a benne szereplő recepteket, mégis elsősorban haladó életmódváltóknak ajánlom, mert nem árt egy kevés előismeret az alapanyagok megfelelő kezeléséhez. Hiánypótló darab, amelyet egyszer mindenképpen érdemes átlapozni.

8/10 

A bejegyzés trackback címe:

https://jusandcalzone.blog.hu/api/trackback/id/tr2812817442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása