Hedonista Hobbiblog

Jus & Calzone

Heti recept: Piskótatekercs

2017. szeptember 17. - dome613

img_20170915_200109.jpgÚgy vettem észre (magamon is és mindenki máson), hogy ez az az időszak mindenki életében, amikor nagyon siet, kapkod, rohan. Mi más lenne a legnagyobb megváltás egy ilyen fárasztó nap után, mint hazaérve egy finom, szaftos, puha piskótatekercsbe beleharapni? Hát, őszintén, nem tudom. A "vicc" az az egészben, hogy sütéstől-mindenestől összesen nem vesz igénybe egy órát, így nagyon hamar össze lehet dobni. Nem klasszikus piskótáról beszélünk, hanem úgymond "vizes piskótáról"; a végeredmény ugyan olyan lesz, mint a sima piskóta, csak jócskán le van egyszerűsítve.

Hozzávalók:

  • 5 tojás szétválasztva
  • 5 evőkanál víz
  • 10 evőkanál kristálycukor
  • 10 evőkanál liszt
  • csipet só

A szétválasztott tojások közül először a fehérjét verem fel, a csipet só segítségével kemény habbá dolgozom. Ha elkészültem, egy tálba kiszedem (vagy egy másik tálat veszek elő, ez attól függ, robotgépet vagy talpon álló fix keverős gépet használok), és beleöntöm a tojások sárgáját a 10 kanál cukorral. Habosra keverem, majd egyesével adagolom hozzá felváltva a víz és liszt adagokat, hogy egyenletesen keveredjen el. Egy szép, halvány narancssárga színű, palacsintatésztánál sűrűbb állagú tésztát kapunk. Ezután, nagyon figyelmesen és óvatosan kell eljárnunk, ugyanis a tojásfehérjét hozzá kell keverni, de úgy, hogy ne törjük szét. Határozott mozdulatokkal, egy irányba úgy összeforgatjuk, hogy inkább a tálat forgatjuk, mint a spatulát (vagy főzőkanalat).

perfect-petit-fours-03.jpgSütőpapírt fektetünk egy tepsire, majd a jól eldolgozott tésztát az utolsó cseppig rákanalazzuk, elsimítjuk, és 180 °C-ra melegített sütőben nagyjából 20 perc alatt készre sütjük. A sütőajtót közben ne nyitogassuk, különben összeesik a tészta.

Amint kivettük a sütőből, nem hagyhatjuk kihűlni! Egy tálcára felfordítjuk, az aljáról lehúzzuk a sütőpapírt, majd alá tesszük. A sütőpapíros oldalát továbbra is felül tartva megkenjük (lehetőleg házi) baracklekvárral - ne sajnáljuk, legyen jó szaftos - de túlzásokba se essünk, mert kifolyik. Ha megvagyunk, a sütőpapír segítségével tekerjük fel, mint a rétest, próbáljuk annyira szorosra húzni, amennyire csak lehet. Tekerés után csomagoljuk be a sütőpapírba, és hagyjuk kihűlni. Ha jól dolgoztunk, a tészta nem törik szét.

Jó étvágyat!

P.s.: A vizes piskóta úgy működik, hogy a tojásokhoz viszonyítva nedves alapanyagból sima, a száraz hozzávalókból dupla adag kell. Tehát 3 tojás: 3 ek. víz, 6 ek. liszt, 6 ek. cukor; 7 tojás: 7 ek. víz, 14 ek. liszt, 14 ek. cukor, ... stb. 

A bejegyzés trackback címe:

https://jusandcalzone.blog.hu/api/trackback/id/tr3212867918
süti beállítások módosítása