Hedonista Hobbiblog

Jus & Calzone

5 tipp őszi bőrápoláshoz

2017. szeptember 28. - Kvárta Zsuzsa

 

oszi.jpgSokak bánatára elmúlt a nyár és a jó idő. A hőmérő higanyszála egyre lejjebb csúszik, de azért az ősz egy nagyon gazdag időszaka az évnek, így jobb, ha alkalmazkodunk hozzá és kihasználjuk ezt az időszakot arra, hogy felkészítsük bőrünket a télre. Most elárulok néhány tippet ezt hogyan tedd meg:

1. Hidratálj!

Ősszel érdemes a nyári, könnyedebb krémeidet lecserélned kicsit zsírosabb, gazdagabb állagúra. Reggel hűvösebb a levegő, ez száríthatja a bőrt, viszont napos, melegebb időszakok is jellemzőek még, így fontos, hogy a nappali arcápolód napvédő faktort tartalmazzon. A dehidratációt fokozhatja a légkondicionált, fűtött helyiségekben való huzamosabb tartózkodás. A jó kozmetikum vitaminokkal és karotinoiddal van turbózva.

Természetesen itt fontos, hogy a bőrtípusodnak megfelelő krémet használd. A forró zuhany és fürdő is szárító hatású, így ha szeretsz jó meleg vízben tusolni vagy ücsörögni, utóápolásra javaslom egy jó hidratálással bíró testápoló beszerzését is.

Amit fontos még megjegyeznem, hogy ne csak kívülről hidratáld a bőröd, hanem belülről is. A megfelelő minőségű és mennyiségű víz fogyasztása elengedhetetlen. Jó, ha tudod, hogy a bőrünkben is, mint ahogyan a testünk minden pontján az összes biokémiai reakció vizes közegben megy végbe. Nem utolsó sorban az anyagcsere végtermékeket és a salakanyagokat is a víz fogja kimosni a sejtjeidből.

2. Radírozz!

kokuszos-cukros-testradir_0-300x294.pngNagy megdöbbenésemre nagyon sokan nem szokták a bőrüket legalább havonta egyszer leradírozni. Nagyon fontosnak tartom, hogy az elhalt hámsejtek leválását időnként fel kell gyorsítani, ugyanis egy radírozás után sokkal selymesebb és üdébb lesz a bőr. Egyébként nyáron sem érdemes messze tenni a testradírt, mivel szebben barnulsz, ha radírozol.

Próbáld ki! A legegyszerűbb testradír, ha a tusfürdődbe cukrot keversz, és ezzel dörzsölöd végig a tested, de ha nem szeretsz otthon „kotyvasztani” már rengeteg féle radír kapható, a legjobbak szerintem azok, amelyek por alapúak – ezek nem romlandóak, ha szárazon tartod, mint a puskaport - és mindig annyi mennyiséget keverhetsz ki amennyit azonnal fel is használsz.

3. Hámlassz!

A hámlasztások ideje is ősszel kezdődik az esztétikai bőrgyógyászatokon és központokban. Ugyanis a hámlasztás és a napfény együtt nem jó barátok. Ennek egyszerűen az az oka, hogy a lehámlasztott friss bőrfelszín nem tud hatékony védelmet nyújtani a magas UV-fény ellen.

Vannak olyan arclemosók, melyek radíroznak és egyben hámlasztó hatással is bírnak. A leghatásosabb bőrradírodk és hámlasztók A-vitamin származékokat, alfa-hidroxi savakat (AHA) és glükózamint tartalmaznak.

4. Védekezz a napfény ellen!

Említettem már, hogy a nappali ápolód tartalmazzon napvédő faktort, ugyanis ősszel is vannak még olyan napok, amikor magas az UV-fény intenzitása. Nem feltétlenül szükséges az 50 SPF, de minimum 15-ös faktor legyen elvárás.

5. Egyél színesen!

osz.jpgEz a betakarítások időszaka. Most érnek a legszínesebb zöldségek és gyümölcsök. A sütőtök tele van a bőrünknek értékes béta-karotinnal (és sok más nyomelemmel), melyből szervezetünk A-vitamint fog gyártani. A lila színű gyümölcsök magas az antioxidáns tartalma, mely a káros szabadgyökök semlegesítésében segítenek. A szőlő szintén jó antioxidáns forrás, és ha eddig nem etted meg a magját, akkor érdemes néha megenni, ugyanis a szőlőmagban található olaj értékes bőrápoló, melyet evéssel is bevihetsz a szervezetedbe.

A sok zöldség és gyümölcs a rosttartalma miatt az emésztésedet, ezáltal pedig az immunrendszeredet fogja támogatni.

A bejegyzés trackback címe:

https://jusandcalzone.blog.hu/api/trackback/id/tr5512886128

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása