Hedonista Hobbiblog

Jus & Calzone

Heti recept: Kuglóf

2017. október 15. - dome613

img_20161013_163320.jpgAz eheti recept nem más, mint egy ellenállhatatlan desszert, ami gyakorlatilag eteti magát, és napokon keresztül megtartja frissességét (már ha marad belőle). A recept édesanyámtól származik, és szerintem a leggyakoribb sütemény a családban. Azért is "különleges", mert nem a klasszikus, élesztős kuglófról van szó, hanem ún. "olajos" változatról, aminek a tartósságát is köszönheti, hiszen a klasszikussal ellentétben ez nem tud kiszáradni. 

 

 

 

 

Hozzávalók (1 db-hoz):

  • 4 tojás sárgája
  • 4 tojás fehérje
  • 10 dkg víz
  • 10 dkg étolaj
  • 25 dkg cukor
  • 25 dkg liszt
  • 2 kk. sütőpor
  • pici vaj (a forma kikenéséhez)
  • mazsola (opcionális)
  • 1 ek. kakaópor (opcionális)

Mindenek előtt, a kuglóf-formát kikenem vajjal, majd megszórom liszttel, így biztosítva, hogy a tészta véletlenül se ragadjon bele a formába. Félretesszük.

A tojásfehérjét egy csipet sóval addig habosítom, ameddig szinte beton keménységű tojáshabot nem kapok. Azért ezzel "kell" kezdeni, mert a habverőt fehérjésen még tudjuk használni a sárgájához, de fordítva nem működik, mert akkor a fehérje nem verődik fel. Persze mosogatni is lehet, én itt azért ezt a kört kispórolom. :) Ahogy a fehérje jó kemény, szintén félreteszem, és egy nagyobb tálban a tojások sárgájával kezdek el foglalkozni. 

img_20170128_133626.jpgElőször hozzámérem a cukrot, majd elkezdem kihabosítani. Természetesen nem olyan állagot kell elérnünk, mint a fehérjénél, itt a világos barack-szín a cél, és ha ezzel megvagyunk, hozzáadjuk az étolajat - eldolgozzuk, hozzáadjuk a lisztet - eldolgozzuk, hozzáadjuk a vizet - eldolgozzuk, hozzáadjuk a sütőport, és szintén eldolgozzuk. Egy szép, világos, homogén állapotú massza a cél, amibe belekanalazzuk a tojáshab 3/4-ét (ha az opcionális kakaóport választottuk; ha nem, az egész habot) és műanyag spatulával vagy fakanállal óvatosan, de határozott mozdulatokkal elkeverjük. Itt nem fontos a homogenitás, jó, ha maradnak benne tojáshab-darabok. Ezután rögtön betöltjük a formába a keverék felét, és a formában lévő tésztába szórunk mazsolát (ha szeretjük), és ráöntjük a tészta másik felét, amit szintén megszórunk mazsolával, így kerül mindenhova. 

Ha a kakaós verziót szeretnénk, akkor a tészta felének kitöltéséig a rendszer ugyan az, de a másik felébe szitáljuk bele a kakaóport, keverjük el a spatulával, és adjuk hozzá a maradék tojáshabot - így érjük el, hogy a tészta ne legyen tömöttebb. A keverés végeztével a kakaós masszát körben ráöntjük a világos tésztára, nagyjából úgy, hogy mindenhol egyforma arányban legyenek. Ismét megszórhatjuk mazsolával, és már csak a sütés maradt hátra, amire 180 °C-ra előmelegített sütőben 20-25 percig van szükség. 20 perc letelte után hústűvel, fogpiszkálóval bökjük meg, és ha nem ragad, akkor már kész is van. 

Sütés után 15-20 percet hagyjuk hűlni és szikkadni, majd borítsuk ki a formából, és hagyjuk tovább hűlni. Langyosan már szeletelhető - jó étvágyat! :) 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jusandcalzone.blog.hu/api/trackback/id/tr512957287

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása