Hedonista Hobbiblog

Jus & Calzone

Ragadós kapcsolat

2017. november 16. - Kvárta Zsuzsa

chem2.pngNem olyan régen volt már szó arról, hogy amit megeszünk az a bőrünkön is látszódni fog előbb vagy utóbb. Most egy kevéssé ismert bőrben zajló folyamatról lesz szó, amelyet az elfogyasztott cukor okozhat. Ez a glikáció folyamata. Tapasztalataim szerint még a leges-legjobban tájékozott kozmetikusok sem mindegyike tudja, hogy pontosan mi is ez.

Mi a glikáció?

A glikáció egy bőröregedési folyamat, amelyet a felesleges cukor molekulák felhalmozódása okoz. A cukor felhalmozódás következtében ún. megnövekedett glikációs végtermékek keletkeznek, ezek angolul röviden AGE-molekulák (Advanced Glycation Endproduct). Az AGE-molekulák a cukor és a bőrben lévő fehérjék - kollagén és elasztin rostok - összetapadásából keletkező oldhatatlan, nemezszerű képződmények, melyek keresztkötésekkel ragadnak egymáshoz.

images_2.jpgHogyan jelenik meg a bőrön?

A glikáció folyamata követi az arcmimikáját, így a ráncok elhelyezkedése megmutatja hol megy végbe elsősorban a cukor és az irhafehérjék  megnövekedett összekapcsolódása. Erre a folyamatra rásegít az arc izmainak összehúzódása és elernyedése. Minél több cukrot fogyasztasz és mellé sokat is mosolyogsz, annál több mosoly ráncod lesz...

Mit tehetsz ellene?

Ha azt mondom, hogy fogd vissza a cukor fogyasztását, az már "bullshit". Így inkább más megoldást ajánlok. Először is tudnod kell, hogy mivel oldhatod föl ezeket az AGE-molekulákat. Ha azt gondolod, hogy valamilyen enzimes kencével, akkor tévúton jársz, mert ezek a végtermékek nem bonthatóak le enzimatikusan, de van egy nagyon sokoldalú vitamin, amelyért Nobel-díjat is adtak egy magyar orvos-biokémikusnak. Ez pedig nem más, mint a C-vitamin, melynek hatását az E-vitamin növelni fogja. Érdemes, tehát egy vitaminos ápolót - akár krémet, akár szérumot - alkalmaznod. Ezeket a vitaminokat pedig nemcsak kenned, hanem szedned is érdemes. Amit jó ha tudsz, hogy míg a C-vitamin vízben oldódó, így gyorsan kiürül a szervezetből és nem tudod túl adagolni, addig az E-vitamin zsírban és olajokban oldódik, bár túladagolása nem jellemző, ebben eltér a többi zsírban oldódó vitamintól. Mindkettő erős antioxidáns és hatásuk széleskörű a szervezetre.

A bejegyzés trackback címe:

https://jusandcalzone.blog.hu/api/trackback/id/tr9513218019

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása