Hedonista Hobbiblog

Jus & Calzone

Könyvajánló: Török Eszter: 100% egészség, 0% cukor! (2017)

Hozta az előző könyv szintjét ez a darab is

2018. január 12. - FilmBaráth

torok_eszter.jpg

Amikor Török Eszter előző könyvét (Viszlát cukor és fehér liszt) megvettem, még nem tudhattam, hogy apukám magas cukra miatt radikálisan át kell alakítani a család étkezését, ezért anno csak átlapoztam, és felraktam a könyvespolcra, azóta is ott porosodik valahol. Azonban megjegyeztem a szerző nevét, és most, hogy száműztük a cukrot és a fehérlisztet a kamrából, és igyekszünk minél egészségesebben élni, nyilván az ilyen témájú kiadványokat gyűjtöm elsősorban, ezért amikor megtudtam, hogy megjelent a második Török Eszter-könyv, késlekedés nélkül beszereztem. Nem csalódtam, hozta a korábbi kiadvány szintjét ez a darab is, nagyon sok finom étel receptje található benne, gyönyörű fotókkal (Csigó Zita neve garancia a minőségre, ha ő fényképez egy könyvet, akkor biztosan megjön a kedvünk a kísérletezéshez, annyira ínycsiklandozó lesz a külleme). Mivel a szerző dietetikus, pontosan tudja, hogy milyen étkezési problémákra milyen megoldások léteznek, azonban mindenkinek saját magának kell kialakítania az étrendjét, ez a könyv csak ötleteket tartalmaz az egészséges(ebb) életmódhoz, abból kapunk ízelítőt, hogy milyen változatosan táplálkozhatunk, ha úgy döntünk, hogy szakítunk a korábban megszokott étkezésünkkel. Ez a könyv elsősorban inzulinrezisztencia, PCOS és cukorbetegség esetén ajánlott, azonban bárki találhat benne izgalmas és könnyen elkészíthető recepteket, ha nincsenek egészségi problémái, pusztán jobban oda akar figyelni arra, hogy milyen ételeket fogyaszt. A leírások jól követhetőek, minden ételhez tartozik egy rövid, de személyes hangvételű kis bevezető is, egyáltalán nem hivatalos a hangnem, dacára annak, hogy egy táplálkozási szakember írta a könyvet.

Az egészséges étkezés egyáltalán nem arról szól, hogy mindent azonnal meg kell változtatnunk, elég ha egy-két alapanyagot lecserélünk, és máris sokat tettünk azért, hogy a korábbinál ésszerűbben étkezzünk. Kell egy kis idő, amíg megszokjuk az új ízeket, de csak elsőre furcsa, hogy a bakonyi szeletet a szokásos galuska helyett pl. árpagyönggyel fogyasztjuk. Akkor sincs tragédia, ha nem ízlik ez a változat, kísérletezzük ki magunknak, hogy milyen egészségesebb körettel esik jobban nekünk egy régi kedvenc, nem kell szenvednünk, csak azért, mert életmódot váltunk.

Fogyókúra nincs, életmódváltás van. Tapasztalataim szerint, ha ezt belátjuk, és elkezdünk tudatosan odafigyelni az étkezésünkre, nem fogunk jojózni, lassan, de biztosan le fogunk fogyni, és tartani is tudjuk a súlyunkat. Mivel nekem szerencsére nincs semmilyen ételérzékenységem és inzulinrezisztens sem vagyok, ezért elsősorban ebből a szempontból érdekel az egészséges életmód (na és természetesen azért, hogy hátralévő éveimben minél jobb formában legyek fizikai és szellemi értelemben egyaránt), de apukám miatt egyre jobban odafigyelek a megelőzésre is, hiszen a szervezetünk előbb-utóbb megunja, ha nem törődünk vele és könyörtelenül benyújtja a számlát. Nos, ilyen eszmefuttatásokra nem kell számítani a könyvben, egy rövid bevezető után, amelyben a szerző felhívja a figyelmünket arra, hogy mennyire fontos a napi többszöri étkezés, bele is csapunk a receptekbe. A reggelikkel kezdünk, amelyek közül a különféle kásák nem igazán hatottak meg, viszont a zöldséges-sonkás tojásmuffin és a shakshuka (zsidó lecsó) szerelem volt első látásra. A tex-mex rántotta az egyszerű, de nagyszerű tipikus példája, mert csak annyit kell tennünk, hogy össze kell főznünk a kaliforniai paprikát, a kukoricát és a babot, mehet rá a felvert tojás és már készen is van a különleges reggeli. De az igazi kedvenc a kókuszos bundáskenyér lett mogyorókrémmel.

torok_eszter2.jpgAz ebéd és vacsora témakörében sincs hiány ötletekben, nekem a legjobban a gesztenyeleves és a spenótos-túrós tészta tetszett a sokszínű felhozatalból. De a babos tojáspörkölt és a rakott kel zabpehellyel sem utolsó választás. A nemzetközi konyha is képviselteti magát a receptek között, akad itt etióp csirkeragu (Doro wat) tönkölygaluskával, libanoni húsgombóc joghurtmártással, zöldséges hajdinával. A pásztortarhonya is készülhet hajdinából, a lángos is részben teljes kiőrlésű lisztből, de a joghurtos csirkemell is tálalható a szokásos köretek helyett tönkölybúzával és sárgarépasalátával. A kesudiós csirke vörös rizzsel annyira jól néz ki, hogy muszáj kipróbálni, akárcsak a sajttal, paprikával töltött csirkemellet vadrizses basmati rizzsel. A sima tökfőzeléket is meg lehet bolondítani egy kis fehérborral és adhatunk hozzá rántott csirkemellet is, a kuszkuszhoz is készíthetünk tojásos, sütőtökös egresmártást.

A sütiket kisétkezések címszó alatt találhatjuk meg a könyvben, és bár semmi eget verően újat nem találunk itt a műfajból, mégis rá lehet csodálkozni arra. hogy milyen keveset kell változtatnunk pl. a tiramisu szokásos receptjén ahhoz, hogy alak- és egészségbarátabb legyen (egyszerűen csak teljes kiőrlésű babapiskótát kell használni hozzá, ennyi a titok). A mákos bejglihez is csak a lisztet kell lecserélni, és máris nem hízlal annyira, de az én kedvencem ebben a részben a sütőben sült barackkrémmel készült képviselőfánk lett. Tetemes mennyiségű finomságot sikerült belezsúfolni ebbe a nem túlságosan vaskos könyvbe, amelyet öröm olvasni, annyira közvetlen a stílusa, mégis nagyon sok ötletet és hasznos tanácsot tartalmaz. Manapság tengernyi egészséges életmódról szóló szakácskönyv van a piacon, a sok harsány kiadvány között éppen a visszafogottságával, a családias hangulatával és a gyönyörű képeivel tudja felhívni magára a figyelmet ez praktikus és tetszetős kiadvány. Őt már nem teszem a polcra, ott marad a konyhaasztalon, hogy elérhető közelségben legyen, túl sok jó ötlet van benne ahhoz, hogy elfelejtődjön.

8/10

A FOODYNY is szívesen oszt meg tőlünk tartalmat!

A bejegyzés trackback címe:

https://jusandcalzone.blog.hu/api/trackback/id/tr5413567033

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása