Hedonista Hobbiblog

Jus & Calzone

Heti recept: Házi ravioli

... és a házi tészta készítése

2018. január 21. - dome613

Mindig-mindig visszakanyarodunk az olasz konyhához, de kérlek, bocsássatok meg nekem ezért, rendkívül elfogult vagyok. A karácsonyra kapott tésztagépem erőteljes tesztelés alatt van, és ezt az ízig-vérig saját készítésű ravioli receptet osztanám meg veletek, amit persze dokumentáltam is. Ezzel párhuzamosan pedig az alaptészta-recept, illetve a tésztagép használatát is leírom, ha már itt vagyunk. A képeket a galériára kattintva nézhetitek meg.nevtelen.png

Hozzávalók: 

A tésztához (alaprecept, kb. 4 főre):

  • 2 db tojás
  • 20 dkg liszt
  • egy csipet só

A töltelékhez:

  • 10 dkg darált sertéslapocka
  • 10 dkg gomba
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • majoranna, oregánó, bazsalikom, kakukkfű
  • olívaolaj

A tésztát egyszerűen összegyúrjuk, akinek van dagasztófeje a robotgéphez, nyugodtan beleteheti, a munka nagyját megspórolja. :) Utólag kell csak kicsit kézzel rásegíteni, de amúgy sem árt neki, ha egy deszkán vagy gyúrólapon kicsit átdolgozzuk a tésztát. Ha szépen összeállt, letakarjuk, és hagyjuk pihenni 10-15 percet.

Ebben a negyed órában míg ráérünk, pont el tudjuk készíteni a tölteléket. A hagymát apróra vágjuk és üvegesre pirítjuk, rádobjuk a darált húst és fehéredésig kevergetjük. Ezután rátesszük a szintén apróra vágott gombát, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a fűszerekkel, és összepároljuk. Fedő alatt hagyjunk neki egy kis időt, míg kinyújtjuk a tésztát.

Közben egy lábasban tegyünk fel vizet forrni.

 

Mielőtt a tésztagépbe tennénk, egy sodrófával párat simítsunk rajta, hogy a gépnek egyszerűbb dolga legyen (elég 1 cm vastagra is, az a lényeg, hogy ne egy zsemle formájú tésztát akarjunk leengedni :)). A legnagyobb fokozatra állítva - nálam ez a 7-es - elkezdjük áttekerni a tésztát a hengerek között. Rögtön az első kör után elég látványos eredményt kapunk, kapásból el is felezhetjük a tésztát, hogy később egyszerűbb legyen vele dolgozni, és belisztezzük. Ha ez megvolt, a két végéről hajtsuk be, így lesz végül 3 réteges, és még egyszer tekerjük át a legmagasabb fokozaton - így kapunk igazán szép állagot. A következő alkalommal kettővel kisebbre állítsuk a méretet, ami az én esetemben 5. Áttekerjük, lisztezzük, aztán megint kettővel kisebbre vesszük, ismét áttekerjük, és elfelezzük (a felezés "időpontja" azért szubjektív), aztán megint levesszük, de ez már a legkisebb fokozat (az 1-es), így ez lesz a végső simítás. Tekerés, lisztezés, és a tökéletesség érdekében még egy utolsó tekerés, és kész is vagyunk. Ebben az állapotában lasagne lapjaink vannak. :) 

Az alapgépek mellé járni szokott kétféle vágófej, egy tagliatelle és egy fettuccine. A kart áthelyezve tudjuk ezeket működésbe hozni, a gelériában látható egy kép az általam készített tagliatelléről. (A vágás után lisztezzük be, és forgassuk át egy kicsit, hogy ne ragadjon össze.)

img_20180119_113113.pngA fent említett lapok pont jók lesznek nekünk a ravioli készítéshez. A húsos töltelékből kiskanál segítségével kb. fél kanálnyi mennyiséget halmozzunk egy kupacba, jól elszeparálva egymástól. Ha kikészítettük a halmokat, egy kis tálba vizet készítünk, és egy ecset (vagy az ujjunk) segítségével körbekenjük a tölteléket, így érve el azt, hogy a rá helyezett tészta biztosan "záródjon". Ha körbekentük, egy másik (ugyan akkora méretű) lapot ráfektetünk, és a vizes vonalak mentén ujjal ill. a tenyerünk élével jól összenyomkodjuk a két réteg tésztát. Ha biztosan jól megnyomkodtuk, lisztezzük be mindkét oldalát, majd egy késsel vágjuk fel, és egy villa segítségével nyomkodjunk körbe minden darabot - ez nem csak esztétikus, hanem praktikus is, mert így még jobban megerősítjük a "kötődést". 

Lisztezett felületen hagyjuk míg ki nem főzzük, amit egyébként lobogó vízben 4 percnél tovább ne tegyünk. Olívaolajon, vajon vagy fűszervajon forgassuk meg, és gyakorlatilag készen is vagyunk. Kinek szósszal, kinek szósz nélkül, jó étvágyat! 

Tipp a szószhoz: 2 dl tejszín egy serpenyőben forraljunk fel, törjünk bele 10 dkg gorgonzolát vagy parmezánt, só + bors, és már kész is van, mehet bele a tészta.

A FOODYNY is szívesen oszt meg tőlünk tartalmat!

A bejegyzés trackback címe:

https://jusandcalzone.blog.hu/api/trackback/id/tr2513587131

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása