Hedonista Hobbiblog

Jus & Calzone

Kulipintyó: Ebédelj egy széfben

2018. február 06. - FroG

A Kulipintyó a J&C különleges épületekkel foglalkozó, változó időközönként megjelenő rovata. A cikksorozat a Föld különféle tájairól származó, valami miatt érdekes lakóházak, szállodák és egyéb funkciójú építmények bemutatását tűzte ki céljául.

A kulipintyóban számos érdekes épülettel foglalkoztunk már, azonban mint azt láthattátok, az utóbbi időben kissé elsikkadt ez a "különkiadás", ennek oka leginkább az volt, hogy nem találtunk olyan épületeket, amelyek a blog tematikájába és a rovat keretei közé is beleillene. Viszont az utóbbi időben kisebb kutakodás után kitaláltuk ezeknek a cikkeknek a jövőjét: a rovatban szereplő épületek mostantól szinte kizárólag olyan éttermek lesznek szerte a világ körül, amelyek valamilyen tulajdonságukkal felhívják a figyelmet magukra vagy a környékükre.img_6018.png

A rehabilitált rovat első felvonásában egy olyan étteremmel foglalkozunk, amely mindenképp a párját ritkítja: a New York-i Trinity Place Bar & Restaurant ugyanis egy széf belsejében található. Az étterem elhelyezkedése ezen felül is kifejezetten érdekes volna, a bár ugyanis két felhőkarcoló aljába épült és itt fogadja a látogatókat.

A különlegesség ezen felül az, hogy a Trinity Place egy régi bankfiók helyén üzemel, a vendégeit pedig konkrétan a régi széfben fogadja; az étkezni vágyó vendégek tehát a 35 tonnás széfajtón besétálva érheti el az asztalaikat. Az étterem nem csak a széf ajtaját őrizte meg a régi bankból, hanem például a mennyezeten lógó csillár is a régi bankigazgató rendezvényein kapott fontos szerepet, ahogy amúgy a mostani vendégtér egésze is, ami a privát vendégeknek szolgált étkezőként.

A mahagóni fával bélelt 40 láb hosszú bár ezen felül abban is érdekes, hogy az eredeti széf részeit meghagyva a vendégek 5 hüvelykes acél falak között költhetik el az ebédjüket, vacsorájukat. Széfben étkezni egyébként nem egy drága mulatság: a legolcsóbb főétel 22 $, a legdrágább pedig 37 $, ami forintban 5500 és 9100 Ft közé esnek, ami az exkluzivitás jegyében bizony nem tűnik kifejezetten drágának. A komoly ételek mellett a bisztró stílus is megjelenik, itt szinte egytől-egyig 10 $ alatt fogyaszthatunk. 

img_5905.pngA Trinity Place-t a tulajdonosai egy modern ír bárként jellemzik, a főszakácsuk pedig Donal Crosbie, aki ír származásúként döntött úgy, hogy New Yorkban kívánja közreadni kulináris küldetését. Crosbie, aki 14 éves kora óta szakácsként dolgozik, Németországban, Ausztráliában, Nepálban, Kambodzsában, Indonéziában, Thaiföldön és Vietnámban is főzött, a Trinity Placeben azonban igyekszik a hazai ír ízek fontosságát hangsúlyozni, a hely egyik specialitása például a saját maguk által sütött kenyér, amelyet a séf anyukája receptje alapján készít.

Az étteremben ugyanakkor nem csak a beltér az érdekes, de az elhelyezkedés is kifejezetten fontos. A Trinity Place a 115 Broadway cím alatt található, a felette magasodó két torony pedig érdekes történettel rendelkezik. Az épületek tervezője Francis H. Kimball, aki például az Empire Building (nem a State :)) tervezésében is részt vett, a gótikus "duó" attól igazán különleges, hogy a két torony elrendezése az 1900-as évek elején kifejezetten egyedinek számított, az épületben pedig üzemelt egy olyan ügyvédi klub is, amely annyira gazdag volt, hogy csak a saját vajuk előállítására 50 tehenes magánállományt tartott New Jerseyben. Az épületpárt a New York Times 1907-ben a gótikus ragyogás mintapéldájaként aposztrofálta.

A bejegyzés trackback címe:

https://jusandcalzone.blog.hu/api/trackback/id/tr9513630880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása