Hedonista Hobbiblog

Jus & Calzone

Heti recept: Vörösbársony-torta

2018. február 18. - dome613

Ez az ikonikus sütemény letarolta Amerikát, és szép-lassan birtokba veszi Európát is. Kétségtelen, a színe teszi igazán vonzóvá, de az édes, krémes mascarpone és az omlós kakaós tészta is mind-mind azon vannak, hogy belopják magukat a szívünkbe. Az enyémbe biztosan sikerült, és ha kipróbáljátok, szerintem a tiétekbe is beköltözik.img_20161030_123633.jpg

Hozzávalók:

Piskóta:

  • 30 dkg liszt
  • 30 dkg cukor
  • 15 g kakaópor
  • 115 g vaj
  • 2 tojás
  • 4 ek. piros ételfesték
  • 2,5 dl író
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • csipet só
  • 1 tk. ecet
  • 1 tk. szódabikarbóna

Krém:

  • 20 dkg mascarpone
  • 10 dkg porcukor
  • 5 dl habtejszín
  • 1 cs. vaníliás cukor

 Először is összeállítjuk a piskótát, ami a következőképp alakul: a vajat és a cukrot robotgéppel habosra keverjük, majd kisebb fokozaton hozzákeverjük a tojásokat. Maximumon egy kicsit megdolgozzuk, míg visszanyeri "habosságát", és rákanalazzuk az ételfestéket. Elkeverjük, rászitáljuk a kakaóport (hogy ne maradjanak csomók), és hozzáöntjük a vaníliás cukrot. Ekkor kerül bele a pici sóval elkevert író, majd a szintén átszitált liszt. 

Az egészet addig elkeverjük, míg egy szép selymes, sűrű, csomómentes, bíborszínű masszát nem kapunk. Ekkor jön a trükk: egy külön kis tálba mérjük ki az ecetet, majd tegyük rá a szódabikarbónát, és várjuk, amíg felhabzik, majd egyből adjuk a tésztához és dolgozzuk el benne. Ebből a masszából 3 tésztalapot kell sütnünk, az lenne a legjobb, ha 3 kisméretű tepsiben meg tudnánk valósítani, esetleg, ha egy nagyobbon kifér kettő egymás mellé, úgy is jó. Mérjük rá a tortakarikánkat, és menjünk biztosra. 

img_20161030_123035.jpgSütőpapír kerül az aljára, majd elterítjük a lapokat, és előmelegített, 180 °C-os sütőben 20-30 perc alatt készre sütjük őket. Sütés után hagyjuk egy picit szikkadni, langyosan már dolgozhatunk vele, és lehúzhatjuk az aljáról a sütőpapírt. Helyezzük rá a tortaformát, és vágjuk körbe a lapot, míg meg nem kapjuk a 3 kivágott piskótát. A formázási széleket ne dobjuk ki, díszíteni pont jók lesznek! Ezután a lapokat tegyük félre, és hagyjuk teljesen kihűlni, ami a krém összeállítása közben nagyjából meg is történik. 

A krémhez először is habosra kell kevernünk a tejszínt (ne betonkeménységű, de azért legyen tartása). Egy másik tálba a mascarponét, a vaníliás cukrot és a porcukrot elkeverjük, lehetőleg csomómentesen, majd összekeverjük a tejszínnel. 

Ezután már nincs más dolgunk, mint betölteni a lapokat. Ha a mostanság divatnak számító "pucér tortát" szeretnénk csinálni, tegyük a lapokat a tortaformába, és formán belül töltsük be őket, így mikor levesszük a karikát, kész is vagyunk. A "régimódi" stílusban rétegezzük a lapokat és a krémet, és körbe is kenjük vele, majd a maradék, összetört tésztával (amit a körbevágásnál félretettük) megdíszítjük. 

Nem egy bonyolult desszert, de valamiért mégis lenyűgöző, lehet, hogy pont az egyszerűsége miatt.... minden esetre, jó étvágyat!

A FOODYNY is szívesen oszt meg tőlünk tartalmat!

A bejegyzés trackback címe:

https://jusandcalzone.blog.hu/api/trackback/id/tr213671734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Townsend 2018.02.19. 18:49:07

A piros ételfesték a legrákkeltőbb a színezékek közül. De ettől eltekintve is lehangoló az ételeket megfesteni.

GGy 2018.02.20. 11:14:13

@Townsend: és nem is értem, hogy miért kell bele. Semmivel se lehet rosszabb, ha kakaóbarna marad.

Csipyke 2018.02.20. 19:07:12

@Townsend: csak az E123 a problemas, de ugye az amcsik mindent szeretnek, ami odabasz... kóla, puska, sült krumpli
süti beállítások módosítása