Hedonista Hobbiblog

Jus & Calzone

Könyvajánló: Balogh Boglárka: Ezerarcú Föld (2018)

National Geographic de luxe ez a javából

2018. június 15. - FilmBaráth

ezerarcu_fold.jpg

A világ tele van csodával és mocsokkal, csak a hétköznapi kis küzdelmeink miatt nincs rá időnk és szemünk, hogy észrevegyük őket. Balogh Boglárka azonban most csokorba szedett nekünk néhány érdekes témát, melynek köszönhetően rányílhat a szemünk a Föld gyönyörű tájaira és a sírás fojtogatja a torkunkat, miközben olvassuk a fantasztikusan letaglózó kalandokról írt beszámolóit. A szerzőre a National Geographic – ban és a Nők Lapjában megjelent cikkei miatt figyeltem fel, különös érzékenységgel fordul az emberi lélek felé, miközben igazi világutazó és vérbeli újságíró, aki meglátja a hétköznapok csodáját még a legistenhátamögöttibb helyeken is. Ugyanakkor felhívja a figyelmet az olyan problémákra, mint pl. az albínók megcsonkítása és megölése Tanzániában, vagy az indiai becsületgyilkosságok. Miközben emberi drámákat és nem túlságosan ismert népcsoportokat mutat be nekünk, az állatok védelmére is nagy hangsúlyt fektet, olvashatunk arról, milyen az illegális állatkereskedelem Borneóban, milyen az élete azoknak az oroszlánoknak a Dél-afrikai Köztársaságban, akik trófeának születtek, illetve mennyi munkája van az önkénteseknek abban, hogy egy lamantint megtanítsanak arra, hogyan tud önállóan élni a szabadban. Varázslatos kaleidoszkópot kapunk az írónőtől, jó néhány olyan szegletébe tekinthetünk bele a világnak, ahová valószínűleg soha nem jutunk el fizikailag, és bár sokszor borzalmas dolgokról szerzünk tudomást, mégis szükség van ezekre az élményekre ahhoz, hogy a maga teljességében lássuk a Földet, ahol élnünk rendeltetett.

Ázsia, Afrika, Közép-Amerika, Európa – a szerző bejárta a Földet, és mindenhonnan magával hozott néhány olyan történetet, amelyet érdemes megismerni. A téma sokszínű a hétköznapi hősökön keresztül az indiai leprakolóniákon át az ugandaiak hegtetoválásáig, olyan dolgokról olvashatunk a könyvben, amelyekkel nem találkozunk a hétköznapi híradásokban, National Geographic de luxe ez a javából.

Ázsiában indul a világ körüli túra, mindjárt egy szívszaggató történettel, a borneói orángutánok egyre kilátástalanabb helyzetét ismerhetjük meg, illetve egy elszánt és bátor fiatalembert, Ikant, a Matang Orángután Rehabilitációs Centrum és Park munkatársát, aki mindent megtesz, hogy javítson az emberszabásúak sorsán, miközben nemcsak az orvvadászokkal harcol, hanem az esőerdőket megtizedelő olajpálma-termelő társaságokkal is. Ezután Vietnámba érkezünk, ahol egy titokzatos betegség okainak és egy régi legendának járunk a nyomában, amely, bármilyen hihetetlen, de FreddyKrueger karakterének ihletője volt. A kambodzsai árvaturizmus sem éppen szívderítő téma, de beszélni kell róla, hiszen ez is a világunk része. Ezután India kerül porondra, ahol olyan problémákat ismerhetünk meg emberközelből, mint pl. a becsületgyilkosságok, a leprakolóniák (hihetetlen, hogy ez a betegség, amelyet elvben már legyőzött az orvostudomány, még létezik és ráadásul ilyen nagy számban Indiában), illetve a Gangesz partján tenyésző halálipar. Majd a Himalájához vezet az utunk, ahol Tricsen Rinpocse lámával ismerkedhetünk meg,  aztán egy valóban egzotikus tájon, az Andamán- és Nikobár szigeteken képzeletben járva döbbenhetünk le azon, hogy ezen a helyen a lakosokat, a dzsavarákat próbálják megvédeni a hatóságok a turistáktól. A fejezet végére maradtak a kobra cigányok és a puskári tevevásár, amelyből rengeteg tragikum árad, mégis nagyon emberi.

Amíg Ázsiában az évezredes kultúrán merenghetünk, Afrika a vadságával ejti rabul az olvasót. Vadászhatunk a hadzákkal, elhűlve olvashatunk a tanzániai rituális albínógyilkosságokról, részt vehetünk egy szafarin a Krüger Nemzeti Parkban, és teljes szívünkből sajnálhatjuk azokat a szerencsétlen oroszlánokat, akiket azért tenyésztenek, hogy a vadászok elejtsék őket. Az ugandai karamojongok nemcsak a harcos férfiakról,, hanem a különleges hegtetoválást viselő lányokról is nevezetesek, őket is megismerhetjük az egyik cikkből. Ha Kongó, akkor természetesen hegyi gorillák, végre egy örvendetes hír, a gondos odafigyelésnek köszönhetően, ezeknek a csodálatos növényevő állatoknak az egyedszáma nem csökken, hanem nő.

Közép-Amerikában a mexikói Catemaco „boszorkányai”-val tölthetünk el egy kiábrándító éjszakát, a belizei San Pedro-ban lamantinokat menthetünk. Utunk végén hazatérünk Európába, ahol egy magyar hétköznapi hőst ismerhetünk meg Dr. Kiss Csaba személyében, aki a Debreceni Egyetem Különleges Orvos és Mentőcsoportjának a tagja. Bruge-ben egy belga csokimesterrel adhatunk a hedonizmusnak, Máltán a szíriai hajótöröttek életébe nyerhetünk bepillantást, végül szerelmi tanácsokat kapunk egy idős hölgytől Baszkföldön, San Sebastiánban, aki 62 éve él boldog házasságban. Habár a történetek egy részét már olvastam a National Geographic magazinban (amelynek előfizetője vagyok, mert érdekel a világ, a természet és a tudomány), mégis rá tudtam csodálkozni arra, milyen sokszínű a Föld, mennyi szépség és gyötrelem található olyan helyein, amelyekkel csak ritkán találkozunk, mert olyan messze esnek attól a szűk tértől, amelyben a hétköznapjainkat töltjük. Jól szerkesztett, gyönyörű képekkel illusztrált, magával ragadó könyv, amelyet kár lenne kihagyni az életünkből.

10/10

A könyvet a Scolar Kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni.

A bejegyzés trackback címe:

https://jusandcalzone.blog.hu/api/trackback/id/tr6514048164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása