Hedonista Hobbiblog

Aki megelőzte korát az egészséges életmód tekintetében: Sisi

Az igazi Sisi sokkal izgalmasabb személyiség volt, mint a filmbéli

2017. április 24. - FilmBaráth

sisi.jpg

Erzsébet osztrák császárné és magyar királyné élete egyáltalán nem volt olyan habos-babos, romantikus leányregény, ahogyan azt a Romy Schneider főszereplésével készült filmek alapján gondoljuk. Ahogyan az az idealizált kép is eléggé távol áll a realitástól, amit Sisi máig tartó kultusza megőrzött az utókornak. Valójában Európa legszebb asszonya nem sokáig volt boldog, nem véletlenül menekült el, amikor tehette a bécsi Burgból, amely gúzsba kötötte a szabadságvágyát. Érzékeny és tehetséges asszony volt, akinek az volt a legnagyobb tragédiája, hogy az osztrák császár feleségeként nem futhatta be azt a pályát, ami elégedettséggel tölhette volna el, egy másik korban kiváló író, politikus vagy olimpiai bajnok sportoló lehetett volna, ő azonban rossz évszázadba született, rossz férfihoz ment hozzá, így egy életre rab maradt, hiszen Ausztria császárnéja nem válhatott el, maradt a mélabú és a különcség, amelyet férje és kora egyaránt elnézett neki.

Wittelsbach Erzsébet-nek boldog és szabad gyermekkor jutott Possenhofenben, a családi kastélyban, édesapja, a nem kicsit különc Miksa herceg (aki nagyon szeretett citerán játszani, imádta a természetet, hatalmas könyvtára volt, szeretetett olvasni és kiváló lovas volt) és édesanyja, Ludovika (aki egyáltalán nem élt boldog házasságban férjével, nem illettek egymáshoz, ezért gyerekeire pazarolta minden szeretetét), valamint számos testvére körében. Aztán jött Ferenc József, aki azzal lepte meg édesanyját, Zsófia főhercegnőt, hogy nem az általa kiszemelt Helénét akarja feleségül venni, hanem a húgát, a 16 éves Sisit. A korban szokatlan szerelemi házasság megköttetett. azonban a tündérmese viharsebesen rémálomá vált a tapasztalatlan fiatal lány számára...

Tovább

Ajánló: Umami Bar&Burger (Nyíregyháza)

umami.jpgNyíregyháza gasztronómiai élete az utóbbi nagyjából 3-4 évben nem volt túl felpezsdültnek mondható, a rég nyitva lévő helyeken kívül csak egy-két új étterem próbálkozott meg valami újjal, ami aztán általában a kis forgalom miatti bezárással végződött. Ez az állapot nagyjából a tavalyi évig tartott, 2016-ban ugyanis kisebb fellendülés indult meg a szabolcsi megyeszékhely éttermi palettáján, és a klasszikus gyrosozókon túl új, innovatív helyek is nyitottak. Ezek sorát erősíti a 2016 áprilisában, a város egyik kedvelt pubja helyén nyílt Umami is, amely ugyan első látásra csak egy standard burgerezőnek tűnik, az étterem választéka és ízvilága ettől jóval többet kínál. 

Tovább

Konyhai kisokos 7. - Alaplevek, íz- és zamatkivonatok

konyha7.jpgEbben a cikksorozatban igyekszünk bemutatni a mindenkori konyhai munka alapjait, technikáit, technológiát, eszközeit, amivel változatosabbá és könnyebbé tehetitek magatok számára a főzést, vagy elsajátíthattok olyanokat, amelyeket eddig még nem alkalmaztatok.

Sajnos tapasztalataim szerint otthoni körülmények között a háziasszonyok / urak bár sürgölődnek a konyhában, mégsem készítenek alapleveket, pedig rengeteget segít az étel ízén, ha nem vízzel (vagy ahogy anno tanultam, „csap alaplével” … igen, ez valahol szomorú) öntjük fel, hanem már abban a lében vannak még plusz ízanyagok. Szabály, hogy csak és kizárólag azzal az alaplével önthetjük fel, amilyen hozzávalóból készül az étel is és az alaplé is, tehát pl. szárnyas étel - szárnyas alaplé, vadétel – vadkivonat, halétel - hal alaplé; és szabály, hogy sóval nem ízesíthetjük. Erre rendkívül egyszerű magyarázat van, ha sózzuk, és híg állapotában beízesítjük, de aztán visszaredukáljuk, akkor gyakorlatilag ehetetlen lesz, úgyhogy sózás mindig csak utólag.

Tovább

Az élet egy mókussal

Avagy mindent róluk és a tartásukról

Egyre népszerűbbek a mókusok mint háziállatok, azonban ha vásárlás előtt tájékozódni szeretnénk, hogy mivel is jár a tartásuk, nincs könnyű dolgunk,mivel szakirodalmat/tudományos írásokat szinte alig találunk róluk. Az alábbi cikkben igyekeztem a legfontosabb információkat összegyűjteni.

Nagyon sok mókusfaj van, amit már otthon tarthatunk, kezdve a hagyományos vöröstől a japániig, de talán a legismertebb közülük a szibériai csíkos mókus, vagy más néven a burunduk.

Nekem is egy lassan 4 éves fiú csíkos mókusom van. Ő Prézli, általa fogom bemutatni,hogy milyen az élet egy mókussal.

Tovább

Milyen egy Bajnokok Ligája meccs élőben?

A Bayern München - Real Madrid meccsen jártam

cikk1.pngA Bajnokok Ligája meccseinek van egy különleges, semmihez sem fogható hangulata. Életem során eddig kétszer adatott meg, hogy a BL himnusz taktusait élőben hallgathattam végig, de olyan nagy mérkőzésre, mint amilyen a héten lejátszott Bayern München - Real Madrid találkozó volt, még nem jutottam el. Nagyon szerencsésnek tartom magam, hogy ott lehettem az Allianz Arénában és szurkolhattam a kedvenc csapatomnak. És mielőtt elgondolkodnátok, hogy a németeknek vagy a spanyoloknak szorítottam-e, elárulom. Madridista vagyok!  A cikkben videók és képek segítségével megpróbálom közvetíteni felétek azt az élményt, amelyben részem volt az utazás, a városnézés és az összecsapás során.  

Sokan sokszor kérdezték már tőlem, hogy magyar emberként miként lehetek ilyen nagy Real Madrid drukker. A válaszom erre mindig csak ennyi: 'Nem tudom." 11 éves voltam, imádtam a labdarúgást és kevéssel azelőtt figyeltem fel a csapatra, hogy az 2000-ben BL győztesként hagyta el a Stade de France gyepét. Gyerekként persze sokszor váltogatja az ember a csapatát, én is voltam Juventus meg Manchester United szurkoló is... Legalább egy évig. Aztán jött Roberto Carlos, Raúl és Casillas, én meg menthetetlen lettem. Nincs meccs, amit kihagynék (ha máshogy nem, hát felvételről biztosan megnézem mindegyiket), van egy kisebb boltnyi mezem, sálam, könyvem, bögrém, képem stb., ami a csapathoz kapcsolódik. Eddig háromszor láttam élőben focizni a srácokat: először 2014 novemberében, idegen pályán, Bázel városában (Basel - Real 0:1) láttam a Madridot. A második és harmadik élményem a témában 2015 decemberéhez köthető, amikor öt napot töltöttem a spanyol fővárosban és két meccset is meg tudtam tekinteni.

Tovább

Óriásfánk-épület Kínából

Az ember gyakran képes alulbecsülni embertársai képességeit. Ha belegondolunk, vannak olyan alakzatok, amikről nehéz elképzelni, hogy egy épület alapját jelenthetik. A köralak számomra például ilyen, azonban Kínában megmutatták: ebből is lehet lehengerlő és magas épületet építeni.

2015-08-11_1-1.jpgA Guangzhou Circle nem meglepő módon Guangzhou városában, Kínában található. Az épület legnagyobb különlegessége egyértelmű formája, amelyre a neve is utal, a kör alakú épület azonban nem csak formájával, de magasságával is lehengerlő, már ha a kettő együttállását nézzük. A Guangzhou Circle ugyanis nagyjából 140 méter magas, vagyis nagyjából az Esztergomi bazilika háromszorosát teszi ki.

Tovább

Könyvajánló: Rich Harris: Grill & Tűz

Érdemes beszerezni ezt a könyvet a szezonra

rich_harris.jpg

Finoman szólva is szeszélyes még az április, de megállíthatatlanul közeledik a jó idő, lassan lehet elkezdeni tisztogatni a kerti grillsütőt, mert kezdődik a szezon. Családi, baráti összejövetelek megkoronázása lehet egy jól elkészített finomság, ezért érdemes rászánni az időt arra, hogy az alaprecepteken túl kipróbáljunk különlegesebb fogásokat is, ehhez jelent segítséget ez a jó kis könyv, amelyből alaposan továbbképezhetjük magunkat a műfajban. Rich Harris ételstylistként, gasztronómiai szakemberként és magánséfként tevékenykedik, de nem kell megijedni, nem a legflancosabb grillreceptjeit gyűjötte csokorba ebben a könyvben, hanem a legínycsiklandóbbakat, amelyekkel meglepően kevés melóval lehet nagyot villantani a vendégek előtt. Mindenki megtalálhatja az ízlésének leginkább megfelelő finomságot a leírások között, mert igen széles skálán mozognak a receptúrák a klasszikus húsos változatokon át a vega ételeken át a desszertekig. És akkor a füstölt vodkáról még nem is beszéltem. Kell némi nyitottság a receptek kibpróbálásához, hiszen a többségük nem a műfaji klasszikusok közül kerül ki, de mit veszíthetünk azzal, ha eltérünk a megszokástól, és rádobunk a grillre pl. egy kis ananászt is kipróbálási célzattal?

A grillezés szabályait alapfokon elsajátítani nem egy nagy vasziszdasz, a receptek nagy része el is készíthető ebből a könyvből egy sima kerti grill birtokában is, azonban a szerző gondot fordít arra, hogy kicsit bővebben is megismertesse az olvasókkal a grillezés és a füstölés művészetét. Mindenki el tudja dönteni ezen ismeretek birtokában, hogy milyen szintű sütőt szerez be magának, de érdmes megfogadni Rich Harris praktikus tanácsait, mert már azzal sokat dobhatunk az étel minőségén, ha odafigyelünk arra, hogy milyen tüzelőeszközt használunk hozzá.

Tovább

Konyhai kisokos 6. - Az öt legfontosabb alapmártás

konyhalogo_1.pngEbben a cikksorozatban igyekszünk bemutatni a mindenkori konyhai munka alapjait, technikáit, technológiát, eszközeit, amivel változatosabbá és könnyebbé tehetitek magatok számára a főzést, vagy elsajátíthattok olyanokat, amelyeket eddig még nem alkalmaztatok.

A mártások minden gasztronómiai területen képviseltetik magukat, kisebb-nagyobb különbségekkel, bár alapvetően minden mártás alapját a francia konyha adja – ezért is emlegetjük a „nagy ötösként” ezeket a francia találmányokat. Az öt alapmártás a besamel, a velouté, a hollandi-, a paradicsom- és a barnamártás. Mindegyiknek megvan az az étel-párja, amelyikkel a legjobban érvényesül, amikor a legtöbbet hozza ki magából - ezekről, illetve készítésük módjairól fogok bővebben szót ejteni.

Tovább

Utazz gazdaságosan | 2. - Milánó

milano.png

Milánó Európa egyik legcsillogóbb és leggazdagabb városa, és pont ezen tulajdonságai miatt tűnik elérhetetlennek az átlagemberek számára. A látszat azonban, mint sokszor, úgy esetünkben is csal: Észak-Olaszország legnagyobb városa sokkal olcsóbban és gyorsabban elérhető, mint azt gondolnánk.

Tovább

Itt a tavasz: jönnek a friss fűszernövények!

1480428237egeszseggel-fuszerezve-481331541.jpgTavasszal indul az igazi fűszer-szezon, és egyúttal a szakácsok számára megnyílik a mennyország kapuja. Persze nem fontos ehhez szakácsnak lenni, mert mi sem dobja fel jobban a napi ételeket, mint a friss fűszer? Minden valamire való, konyhában kicsit is jártas személy szeret fűszerezni/ízesíteni jobb híján szárított növényekkel, de mégis az az igazi, ha kimegy a kertbe/teraszra, és leszedi a friss petrezselymet vagy snidlinget.

Mivel nem vagyok jártas a kertészkedésben, ültetésről és gondozásról nem szeretnék írni, elég infó van róla a neten – sokkal inkább szeretném azt egy picit kifejteni, melyik zöldfűszereket érdemes tartanunk a kiskertben vagy virágládában, amelyeket aztán a legtöbb ételhez fel tudunk használni.

Tovább