Hedonista Hobbiblog

Könyvajánló: Amber Locke: Laktató és egészséges levesek (2017)

Szép és tartalmas könyv, amely újraértelmezi a leves műfaját

2017. október 20. - FilmBaráth

amber_locke.jpg 

Nem igazán vagyok oda a levesekért, és fogalmam sem volt, hogy ki az az Amber Locke, de ebbe a könyvbe első pillantásra beleszerettem, annyira gyönyörű volt a borítóján szereplő kép. Nem véletlenül, a szerző az Instagram sztárja (nem vagyok fent a felületen, ezért nem tudtam róla eddig semmit) /érdeklődőknek: @rawveganblonde/, hatalmas rajongótábora van az általa készített zöldségekből és gyümölcsökből álló ételkompozícióknak, nálunk ez az első könyve, ami megjelent, de szerintem nem az utolsó, mert nemcsak eszméletlenül szépek a benne található levesnek hívott ételköltemények, hanem meglepően könnyen és gyorsan el is készíthetőek. Habár akad a hozzávalók között egynéhány olyan hozzávaló, amely nálunk eléggé nehezen szerezhető be, mégis ötletként kiválóan használható az általa kitalált finomság, amelyet saját ízlésünk szerint alakíthatunk át. Nagyon szimpatikus, hogy az alapvetően vegán ételek leírásához csatolt olyan praktikus tanácsokat, hogy milyen hozzávalókkal tehetjük a húsevők számára is vonzóvá őket, illetve miként tehetjük még egészségesebbé az alapreceptetet. Viharsebesen belevesztem a levesek végtelenül színes tárházába, hihetetlen, hogy milyen csodákat lehet kihozni olyan egyszerű alapanyagokból, mint pl. a répa, a paradicsom vagy a zeller. Nemcsak vegánoknak ajánlom ezt a szemet gyönyörködtető kivitelezésű szakácskönyvet, hanem mindenkinek, aki szeret kísérletezni az ízekkel, nem fél a  kicsit merészebb gasztrokalandoktól, érdemes kilépni a komfortzónánkból, mert egészséges és különleges leveseket tehetünk a család asztalára, ráadásul kevés melóval lehet nagyot villantani velük. Szép és tartalmas könyv, amely újraértelmezi a leves műfaját.

A Bridget Jones által világhírűvé tett kék leves valóban létezik, és bár kékalga a neve, valójában karfiolból, avodákóhól, fokhagymából, kesudióból, fokhagymából, kókuszvízből és almából készül, a rikító kék szín pedig egy kiskanálnyi sprilunaalga-pornak köszönhető. Ez a leglátványosabb recept, de közel sem a legextrémebb, az én abszolút kedvencem a habzó ananászleves, amelyben az ananászon, a gyömbéren és a sárfányon kívül a pezsgő adja meg azt a különleges ízvilágot, ami miatt mindenképpen muszáj kipróbálnom, dacára annak, hogy antialkoholista vagyok. És ez még csak két ötlet volt a több, mint százból...

Tovább

Kalandjárat IV./1 A nagy milanói csalódás

kalandjarat11.jpg

Egy hosszabb kihagyás után, szálljunk fel újból kalandjáratom egy újabb járatára, ami immár egészen északra, a divat fővárosába Milanóba és környékére repít bennünket. Nem szeretnék kertelni, így már az elején szeretnék a közepébe vágni, nem kicsit csalódtam Milanóba anno. Bár előzetesen fel voltam készítve rá, én mégis reménykedtem, hogy nem igaz és csak túlzás, enyhe déli elfogultság.

Tovább

Egy elengedhetetlen szokás

facewashing.jpgSzeretnél szép bőrt? Mit tennél meg érte? Hidd el nem elérhetetlen és pofon egyszerű csak kitartás szükségeltetik hozzá. A napi bőrápolási rutin a titok. Erről tuti sokat halllottál már. Nézzük miből áll, mit és hogyan kell(ene) csinálnod és vajon hol lehet elrontani.

Az első lépés a megfelelő letisztítás. Általában reggel és este mosunk arcot. Az estit semmiképpen ne hagyd ki, ha sminkelsz pedig főképp ne! Egyébként pedig napközben nagyon sok szennyeződés kerül a levegőből az arcunkra. Azt tudnod kell, hogy a faggyúmirigyek által termelt faggyú fogja fel ezeket a szennyeződéseket, de ezek el is tömíthetik a pórusokat és akkor komedók, aknék jelenhetnek meg az arcodon. Mindenképpen arclemosót használj és ne tusfürdőt vagy szappant! Ezek ugyanis annyira eltolják lúgos irányba a bőr ph-értékét, amit az arctonik már nem feltétlenül tud orvosolni.

Tovább

A gulyáskommunizmus ellentmondásos időszaka

kadar1.jpg

Olyannyira nagy viták vannak a történészek között a gulyáskommunizmusnak nevezett időszakról, hogy még a kifejezés eredetét sem sikerült teljesen tisztázni. Legtöbben úgy értelmezik, hogy az akkori állapotok alatt az egyszerű állampolgár nyugalomban élhette életét (akár egy tányér gulyás felett is), ha nem bírálta a rendszert. Mások szerint átvitt értelemben a szocializmus és a kvázi-piaci modell keveredését jelképezte. Annyi biztos, hogy egy ellentmondásos, sok megválaszolatlan kérdést maga után hagyó időszakról van szó. 

Tovább

Heti recept: Kuglóf

img_20161013_163320.jpgAz eheti recept nem más, mint egy ellenállhatatlan desszert, ami gyakorlatilag eteti magát, és napokon keresztül megtartja frissességét (már ha marad belőle). A recept édesanyámtól származik, és szerintem a leggyakoribb sütemény a családban. Azért is "különleges", mert nem a klasszikus, élesztős kuglófról van szó, hanem ún. "olajos" változatról, aminek a tartósságát is köszönheti, hiszen a klasszikussal ellentétben ez nem tud kiszáradni. 

 

 

 

 

Tovább

Egy kutyaBaráth hétköznapi kalandjai: az éves oltás

Kalandok az állatorvosi rendelőben

Baráth Zsuzsanna vagyok, grafomán közgazdász, aki szabadidejében film és könyvkritikákat, valamint egy gasztroblogot ír, de mindenek előtt már 8 éve egy bűnrossz, de imádnivaló labrador-németjuhász keverék eb anyukája. Szimbával a hétköznapok sohasem unalmasak, velünk mindig történik valami, ezekről a kalandokról fogok mesélni nektek a továbbiakban.

szimba_003.jpg

Honnan tudod, hogy jó állatorvost választottál? Onnan, hogy pontosan egy évvel azután, hogy letudtad az oltást, landol nálad az email, hogy itt az idő, kapd össze magad és a kutyust, és húzzátok el a popsitokat a doki nénihez, mert akutális az éves szuri. Igaz, hogy én kötelességtudó mamaként és praktikus közgazdászként már egy héttel előtte bejelentkeztem (lövésem sincs, hogy napra pontosan mikor telik le az egy év, csak azt tudom, hogy szeptember végén-október elején van soron ez a feladat, úgyhogy szeptember utolsó hetében mindig felhívom a rendelőt), de akkor is nagyon jól tud esni ez a figyelmesség. Nem volt sima menet rátalálni a nekünk pont megfelelő állatorvosra, évekig Tatára jártunk, de nem volt az igazi, orvosilag természetesen tökéletesen ellátták a kutyust, de mindig sokat kellett várni, nem volt elég idejük foglalkozni a mamával és a babával, úgyhogy mindig tortúra volt lefutni a kötelező köröket. Aztán egyszer Szimba valamivel felsértette a kis lábát, amitől azonnal világvége volt nálam, és rohantam vele a legközelebbi rendelőbe, ami egyébként 5 percre tőlünk található Tatabányán (ez itt a reklám helye, ők azok: V.I.Pet Állatorvosi Rendelő). Egy csöpp kis ékszerdoboz a hely, ahol az asszisztens első dolga az volt, hogy megnézze a kutyus lábát, mennyire súlyos a helyzet (semennyire sem volt az, csak bepánikoltam, de azt akkor persze még nem tudtam), majd elkezdett nyugtatni, miközben már érkezett is a mosolygós doktor néni, aki szakszerűen ellátta a szerencsére csak felületi sérülést kb. 1 perc alatt, és utána legalább fél órát élt velem lelki életet arról, hogy Szimbának semmi komoly baja sincs, le lett fertőtlenítve a mancsocskája, kapott egy kis jutifalit, holnapra kutya baja sem lesz. Természetesen azonnal regisztráltam magunkat ezen a bűbáj helyen, és már évek óta nyugodt vagyok, hogy jó kezekben vagyunk.

Tovább

Könyvajánló: Food Truck (2017)

A gasztronómia egy kevésbé ismert, vagány műfajába nyerhetünk bepillantást a könyvből

food_truck.jpg

Egy Food Truck show hatalmas buli lehet (nekem eddig sajnos valamiért kimaradt az életemből, de ami késik, az sohasincs most), Kulinária megannyi ága-boga találkozik kötetlen formában a vendégekkel, semmi hivatalosság, csak úgy lazán áldozunk a gasztrománia oltárán. A Food Truck egy külön műfaj, az a lényege, hogy egy kisbuszból/utánfutóból stb. kialakított designos kis helyen készülnek a finomságok a vásárlók nózija előtt, akik jó esetben hosszú, tömött sorokban várakoznak a különböző ízvilágot képviselő kocsik előtt, és degeszre tömik a pocijukat. Fontos megjegyezni, hogy a résztvevőknél nagyon fontos a minőség, ezen belül ahány cég, annyi történet, van, hogy egy már befutott vendéglátóhely megy ki ezen a módon a vásárlók közé, és van, aki a food truck-ből indulva jut el egy fix helyig. A food truck-ekben alapvetően street food ételek készülnek, de ide tartoznak a mozgó kávézók és az olyan extrém esetek is, mint a Borkas, amely nemes egyszerűséggel egy fröccsbusz. Ebben a könyvben ennek a műfajnak a jelenleg legismertebb képviselőit gyűjtötték össze a szerzők, és a rendelkezésünkre bocsátották a legnépszerűbb recepteket is, amelyek nagy része otthon is elkészíthető (bár én nem kezdő konyhatündéreknek ajánlanám, hanem kicsit tapasztaltabb fakanálforgatóknak, de összességében tényleg nem bonyolultak a leírások). Informatívak a rövid bemutatkozó cikkek, hangulatosak a képek, és jól szerkesztettek a receptleírások. A legmeglepőbb a sokszínűség, itt aztán minden van orosz street food-tól kezdve babgulyáson át a taco-ig, és akkor a kávéról még nem is beszéltem. Hangulatos kiadvány, amelynek segítségével bepillantást nyerhetünk a gasztronómia egy nagyon különleges ágának mindennapjaiba.

Douglas Adams negyvenkettese. Könyvmolyként és kávérajongóként ez az abszolút kedvenc receptem a könyvből, amelyet otthon kb. két perc alatt simán el lehet készíteni, és bármikor meg lehet kóstolni a Bookline buszon. De a mangó álom kávékülönlegesség is megragadta a maga egyszerűségében és nagyszerűségében a fantáziámat a Vespresso Coffee-tól, és még mindig csak kávéztunk, nem ettünk egy falatot sem.

Tovább

Útinapló: Öt nap Szlovéniában

Az alábbi vendégírást Werewolfrulez, a Smoking Barrels Blog horrorfelelőse követte el... sajnos egy kicsit megkésve, ősszel megfogalmazva a nyári élményeit.

Közvetlenül az erdélyi kirándulásunk után támadt az az ötletünk a feleségemmel, hogy kettecskén látogassunk el Szlovéniába. A hegyeket szeretjük, én még sosem láttam a tengert, plusz a közlekedés sem rossz arrafelé - miért is ne tölthetnénk ott egy szűk hetet, amolyan "második nászútként"? Az ötletet tett követte, szállásfoglalás, látnivalók keresése az interneten, és végül maga az utazás. Elöljáróban elmondhatom: abszolút nem bántuk meg a szlovén kirándulást, sőt! A részletekről pedig napi bontásban számolok be, az alábbiak szerint:

Tovább

Az örök forradalmár: Che Guevera (1928-1967)

che.jpg

A Comandante. A parancsnok, az örök lázadó, aki 50 évvel a halála után még mindig legenda,  ő a jóképű hős forradalmár, aki után sóhajtoztak a lányok, aki nem alkuszik meg, fegyverrel a kezében hal meg az igaz eszméért. A Hasta siempre, comandante (viszontlátásra parancsnok) című dal, amelyet 1965-ben írt Carlos Puebla, máig nem tud kimenni a divatból, vérforraló ritmusa még ma is perzseli a szívet, Che Gueverára és a forradalomra emlékezteti a hallgatóját. A dal válaszként íródott a comandante búcsúlevelére, amelyet Castronak írt, amikor elhagyta Kubát, hogy Kongóba exportálja a forradalmat. Ez a romantikus kép él bennünk Che Gueveráról, amely szép, csak kár, hogy nem igazán fedi a valóságot.

Che Gueverát Fidel Castro ölte meg. Pontosabban hagyta meghalni Bolíviában, egy kis faluban, nem indított érte mentőakciót és valószínűleg ő sem akarta ezt, belefáradt a forradalomba, hősként akart meghalni. Mivel soha nem látták megörgedni, mint Castrót, legenda lett, lánglelkű idealistaként tekint rá az utókor, pedig tömeggyilkos volt, orvosként rengeteg ember haláláért felelt. A kubai forradalom ikonikus alakja argentín volt és rendkívül kalandos körülmények között találkozott a Castro testvérekkel. 1928-ban született Rosario városában, középosztálybéli család legidősebb gyermekeként, a szülei nagy hangsúlyt fektettek az oktatására. A hős katona asztmában szenvedett, ezért alkalmatlannak találták a sorkatonai szolgálatra, így elkezdhette orvosi - ezen belül bőrgyógyászi - tanulmányait a Buenos Aires-i egyetemen. Ijfabb éveiben nem érdekelte a politika - annak ellenére, hogy szülei antiperonista aktivisták voltak -, azonban látásmódját tökéletesen megváltoztatta egy egy éven át tartó kaland, 1951-ben barátjával, Alberto Granado-val úgy döntöttek, hogy körbemotorozzák Dél-Amerikát egy öreg Norton 500-as motorkerékpárral (a történetről film is készült 2004-ben Gael Garcia Bernal főszereplésével). Mire az út véget ért, ő már abban hitt, hogy csak a fegyveres forradalom szüntetheti meg Latin-Amerikában a tömeges szegénységet és társadalmi egyenlőtlenséget.

Befejezte az iskolát, majd 1953-ban Guatemalába utazott, ahol megismerkedett első feleségével, Hilda Gadea Ontaliával, akitől egy kislánya született. Itt került kapcsolatba az akkoriban oda száműzött kubaiakkal, a "Che" névre is ekkor tett szert (ez egy argentín szó, kb. annyit jelent, hogy "hé", "ember"). 1954-ben kénytelen volt Mexikóba emigrálni, ahol teljes gőzzel belevetette magát a forradalomba, miután megismerkedett a Castro testvérekkel. Egy ranchon kapott gerilla kiképzést, aztán mehetett is utána mindjárt a börtönbe, mert a hatóságok felfigyeltek a gyanúsan viselkedő társaságra, 1956 júniusában kerültek szabadlábra. A többi pedig ahogyan mondani szokták, már történelem. 1956. december 2-án 81 társával együtt partra szállt a Granma (Nagymama) nevű jachtról Kuba partjainál, hogy forradalmi gerillaharcba kezdjenek a Sierra Maestrában, Batista megdöntése érdekében. A véres harcokban Guevera kezdetben orvosként vett részt, majd fokozatosan egyre nagyobb katonai szerepet játszott, végül parancsnok lett belőle. Ő vezette a döntő hadműveletet, Santa Clara bevételét, 1958. december 31-én. Az új év első napján Batista elmenekült, győzött a forradalom, Che és Fidel Castro diadalmenetben vonult be Havannába.

Tovább

Heti recept: Fűszeres sütőtökkrémleves

chipotle-pumpkin-soup-horiz-a-1800.jpgSzezon van, méghozzá sütőtök, így kihagyhatatlan ziccer volt számomra és a Heti recept számára is ez a sokrétű alapanyag. Pürének, levesnek a legkézenfekvőbb, de akár rizottóba, vagy simán sütve/pirítva is nagyszerű (főleg, ha a természetes édességét ki tudjuk hangsúlyozni valami sóssal vagy csípőssel, ami más világba tereli az ételt). Ma egy finom, gazdagon fűszeres levest hoztam, remélem, mindenki örömére.

 

Tovább