Hedonista Hobbiblog

A bloggerek/influencerek nehéz élete, avagy betekintés a színfalak mögé

2018. február 22. - adamthesir

Február első hétben volt szerencsém betekintést nyerni, egy bloggereknek/influencereknek szóló turisztikai körút szinfalai mögé. Mondjunk én is résztveő voltam, amit meg ott láttam egy kicsit elgondolkodtatott és egyszerre nevetetett meg és szomorított el. Saját két szememmel láttam, hogy egyesek (még nagymamakorú hölgyek is) mennyire túlzásba viszik a social mediat, talán még akkor is ha számukra ez egy jövedelem forrás. Hihetetlen, hogy szinte mindent ezen keresztül látnak, a likeok és rekaciók száma szerint élnek és mérik az interakciókat és az elismerést.

behindthescenecollage.jpg

Tovább

Alternatív étkezési alapanyagok 1. rész: Rizstejszín és kókusztejszín

food-rich-in-fiber.jpgVannak olyan élelmiszerek, amelyekkel nem jól boldogul a szervezetem, nem esik jól neki. Ezért sokféle alternatív alapanyagot kipróbáltam már. A folyamatos keresgélések során – a google a barátunk alapon, ugye – sokszor úgy próbáltam információhoz jutni a világhálóról, hogy rákerestem az adott alapanyag tulajdonságaira, sütési – főzési viselkedésére. Ez a törekvés időnként kudarcba fulladt, ugyanis számtalan recept van az interneten, de magukról az alapanyagokról, azok tulajdonságairól, összehasonlításáról szóló írás sokkal kevesebb. Ezek közül is a megbízhatókat, alaposakat (a magyar nyelvű oldalak közül) főleg Andrási Nóránál szoktam megtalálni.

Tovább

A BODY Kiállítás Budapesten

Február 14-én került sor a BODY Kiállítás exkluzív megnyitó gálájára, február 15-én pedig a nagyközönség előtt is megnyitotta kapuit. A tárlat különlegessége, hogy mérete Európában is egyedülállónak számít: 2200 m2-en 300 preparátumot, összesen 1000 kiállítási tárgyat tekinthetünk meg. A kontinensen még soha, egyetlen városba se látogatott el a tárlat ilyen gazdag kiállítási anyaggal. Az emberi testet ilyen mélyrehatóan még nem láthattuk. (A cikkben látható összes kép saját, a helyszínen készített.)

img_1601.JPG

Tovább

Heti recept: Vörösbársony-torta

Ez az ikonikus sütemény letarolta Amerikát, és szép-lassan birtokba veszi Európát is. Kétségtelen, a színe teszi igazán vonzóvá, de az édes, krémes mascarpone és az omlós kakaós tészta is mind-mind azon vannak, hogy belopják magukat a szívünkbe. Az enyémbe biztosan sikerült, és ha kipróbáljátok, szerintem a tiétekbe is beköltözik.img_20161030_123633.jpg

Tovább

Könyvajánló: Hémangi Dévi Dászi: Illatok, utcák, India (2017)

Kicsit papírízűek a leírások, de praktikus és jól használható alapdarabja lehet a szakácskönyv gyűjteményünknek ez a nem túl vastag kötet

hemangi.jpg

Van egy beteljesíthetetlen szerelem az életemben: India. Imádom azt a hatalmas és ellentmondásos országot a sok évezredes kultúrájával és izgalmasan fűszeres konyhájával együtt, azonban sajnos orvosi okok miatt (hiperérzékeny bőröm nem bírja az ottani klímát) esélytelen, hogy hosszabb időt töltsek azon a varázslatosan  ellentmondásos helyen. Azért magamat ismerve nem fogok meghalni úgy, hogy nem láttam a Tadzs Máhált és nem kóstoltam meg a helyszínen az indiai konyha minél több csodáját, de realista közgazdászként tisztában vagyok vele, hogy fő csapásirányként marad az itthoni konyhatündérkedés. Mivel nálunk Tatabányán sajnos nincs indiai étterem, Pesten pedig eddig még nem volt érkezésem felmérni, melyek azok a vendéglátó egységek, amelyeket érdemes kipróbálni, ha autentikus minőségi fogásokat szeretnék kipróbálni (előre is köszönöm a kommentben küldött javaslatokat!). Idei terv, hogy eljutok végre egy indiai főzőtanfolyamra, ahol elsajátíthatom az alapokat, addig is azonban beszereztem Hémangi Dévi Dászi legújabb szakácskönyvét, mert a korábbiak tetszettek, ahogyan a szerző által vezetett blog (www.vegavarazs.hu) is a kedvenceim közé tartozik, mert az egyszerű, de nagyszerű receptek tárháza. Ebben a kötetben sem kellett csalódnom, hozta a korábbi kiadványok színvonalát, szép képekkel és nem túl bonyolult finomságokkal kényeztethetjük belőle a családot és magunkat, azonban nekem hiányzik a személyes hangvétel a receptekből, egy kis történet vagy bármi, amitől nem lesz olyan papírízű a leírás, de ettől eltekintve praktikus és jól használható alapdarabja lehet a szakácskönyv gyűjteményünknek ez a nem túl vastag kötet.

Az indiai konyha szíve-lelke a fűszer, amely ezerszer színesebb fogalmat takar, mint a mindenki által ismert curry, a sáfrányon át a mustármagon (ami itt a fekete változatot jelenti) keresztül a köménymagig (ami itt szigorúan római kömény) nagyon széles a paletta, amelyek ma már mindenhol beszerezhetőek, így nem képezik akadályát annak, hogy belevessük magunkat az indiai konyhaművészet zegzugaiba.

Tovább

Sirha Budapest 2018

A két évenként megrendezésre kerülő Sirha Budapest kiállítás idén is beköltözött a Hungexpóra, hogy elkápráztassa a szakmai közönséget. A szolgáltatók kétség kívül mindent megtettek azért, hogy a látogatóknak kedvezzenek, és látszik a nagy fokú felkészültség és a kifogástalan logisztika is. A kiállítók közt csak kapkodtam a fejem, teljesen egészében végigjárni ugyanis egy nap biztosan nem elég - 2020-ban erre jobban fogok figyelni. Rövid bemutató a február 9-i tapasztalatokról.

sirha_budapest_logo.png

Tovább

Kulipintyó: Ebédelj egy széfben

A Kulipintyó a J&C különleges épületekkel foglalkozó, változó időközönként megjelenő rovata. A cikksorozat a Föld különféle tájairól származó, valami miatt érdekes lakóházak, szállodák és egyéb funkciójú építmények bemutatását tűzte ki céljául.

A kulipintyóban számos érdekes épülettel foglalkoztunk már, azonban mint azt láthattátok, az utóbbi időben kissé elsikkadt ez a "különkiadás", ennek oka leginkább az volt, hogy nem találtunk olyan épületeket, amelyek a blog tematikájába és a rovat keretei közé is beleillene. Viszont az utóbbi időben kisebb kutakodás után kitaláltuk ezeknek a cikkeknek a jövőjét: a rovatban szereplő épületek mostantól szinte kizárólag olyan éttermek lesznek szerte a világ körül, amelyek valamilyen tulajdonságukkal felhívják a figyelmet magukra vagy a környékükre.img_6018.png

Tovább

Heti recept: Ostoros kalács

A sok-sok főétel után itt az ideje egy desszertet is gyártani: nem más lesz a mai alany, mint az egyik kedvenc süteményem, a kakaós kalács. Talán a sok vajtól, talán a sok kakaótól, talán a puha tésztától válik megunhatatlanná, nem tudom... Édesanyám sokadik receptje kerül fel a blogra, remélem, ez is legalább annyira a kedvencetekké válik, mint az előzőek (legalábbis remélem, hogy azzá váltak. :))img_20170312_115424.jpg

Tovább

Heti recept: Fánk ... sütőben!

27336853_2104559996434536_7311251107957779906_n.jpgMindenki utálja az átható olajszagot a lakásban igaz? Pedig sem a fánknál, sem a lángosnál nem tudjuk ezt kiküszöbölni, hacsak, fel nem használjuk innen ezt a gyöngyszemet. :) Nem nehéz, de az állagát lehet, hogy nem mindenki fogja elsőre eltalálni, így ne csüggedjetek, ha a legelső próbálkozás nem sikerül, másodjára biztos, hogy jobb lesz!

 

Tovább

Könyvajánló: Beke Csilla: Akik elmentek péknek (2017)

Egy hiánypótló interjúkötet a jelenleg legmenőbb kézműves pékekről, akik mertek váltani, és ma már azzal foglalkoznak, amit a legjobban szeretnek csinálni

beke_csilla.png

Aki már evett kézműves kenyeret vagy péksütit, az tudja, hogy össze sem lehet hasonlítani ezeket a termékeket a hipermarketekben található felfújt valamikkel, aki pedig kóstolt már kovászos kenyeret, az tudja, hogy teljesen más az íze, mint az élesztővel készültnek. Jómagam csak mértékkel házipékeskedek, kizárólag a családnak készítek finomságokat, oltári nagy szerencsém volt, a sógorom egykor pék volt, az alapokat tőle tanultam, a különlegességeket pedig a neten Limarától.  Nem sütök túl gyakran, a kovászoláshoz lusta vagyok (azt etetni kell, annyit nem használnám, hogy érdemes legyen foglalkozni vele), viszont a minőségre nagyon kényes vagyok, ezért odafigyelek arra, hogy hol veszem meg a kétszemélyes háztartásunk (apukám+én) kenyerét, tatabányai szinten egy minőségi pékségbe járok, mert szerencsére nálunk is javul a helyzet ebből a szempontból, persze ez nem Pest, ahol rengeteg kézműves pékségbe térhet be a célközönség. Beke Csilla (aki a lányával együtt egy kis könyvkiadót vezet, amelyet onnan ismertem, hogy ők adták ki Limara könyveit) vette magának a fáradtságot és felkereste a jelenleg legismertebb kézműves pékeket, és kifaggatta őket arról, hogyan keveredtek erre a pályára, hiszen a legtöbbjüknek teljesen más volt az eredeti foglalkozása. Nagyon széles a paletta a balettművésztől a kertészmérnökön át az operatőrig, de mindannyiukban közös, hogy egy életre beleszerettek  a friss kenyér illatába, saját úton képezték magukat, majd a hobbiból hivatás lett, most már mindenki saját pékségét vezeti. A kakukktojás Limara, aki csak a blogján osztja meg a receptjeit, de mivel velem együtt nagyon sokan tőle tanultak meg ízesen sütni otthoni körülmények között, ezért nem maradhatott ki a könyvből, hiszen ő a legismertebb arc a könyv szereplői közül kenyér és péksüti fronton. Egy nagyon érdekes interjúkötet, amelyből közelebbről megismerhetjük a jelenleg legmenőbb pékeket, akik természetesen megosztották velünk a kedvenc receptjeiket is. Nem ebből a könyvből fogunk megtanulni kenyeret sütni (mivel a receptek nagy része kovásszal készül, elsősorban haladó házi pékek tudják elkészíteni a finomságokat), viszont abszolút át tudja adni az isteni érzést, amelyet egy saját kezűleg készített kenyér tud adni.

Artizán, Pipacs Pékség, Jacques Liszt, Búzalelke Pk(es)ség, Három Tarka Macska, Marmorstein Pékség, Jenői Pékség, Free! Gluténmentes Pékség, Kiskovász Pékség, Panificio il Basilico, Kenyérmanufaktúra – az igazán jó kenyeret vagy péksütit akar enni, az hozzájuk megy, még akkor is, ha a kézműves finomságokat meg kell fizetni, de a minőség mindenkit kárpótol a magasabb költségért. Mindegyik márkanév mögött egy különleges életút, egy nagy váltás rejtőzik, itt az alkalom, hogy megismerjük azokat az embereket, akik létrehozták ezeket a pékségeket.

Tovább