Hedonista Hobbiblog

Kulipintyó: Egy csipetnyi Csillagok háborúja Norvégiából

2017. március 24. - FroG

reference_frohvelv_svalbard_2.jpgA Kulipintyó a J&C különleges épületekkel foglalkozó, változó időközönként megjelenő rovata. A cikksorozat a Föld különféle tájairól származó, valami miatt érdekes lakóházak, szállodák és egyéb funkciójú építmények bemutatását tűzte ki céljául.

Gondolom mindenki emlékszik A Birodalom visszavág Hoth bolygón játszódó jeleneteire, azokra, amelyek az epikus csaták mellett főleg a jól kitalált havas táj miatt voltak igazán emlékezetesek. Azonban, hogy a filmhez hasonló tájat és épületet lássunk, nem kell egy messzi-messzi galaxisba menni, elég "elugrani" a Spitzbergák-szigetcsoportra, Norvégiába, ahol a norvégok utópikus magbank-épülete található.

A magbank, vagy magbunker elsőre eléggé furán hangozhat, az ember azt hiheti, hogy valamilyen atomerőműről, vagy ehhez hasonló épületről van szó. Az igazság ennél jóval érdekesebb: a magbunkerben konkrétan vetőmagvakat, termőnövények magvait őrzik, mégpedig egy esetleges globális katasztrófa esetén bekövetkező terményhiány miatt.

A dolog elég utópikusan hangzik, azonban egyáltalán nem kitaláció; az épület Norvégia és az Északi-sark között épült meg a Spitzbergákon, vagy norvég nevén Svalbardon, ahol több, mint 900 ezer magot tárolnak, a legszélsőségesebb vész esetére. A világon nagyjából 1200-1300 hasonló magbank található, a Svalbard-i azonban leginkább méretei és elhelyezkedése miatt különleges, a norvég magbunker ugyanis a Jeges-tenger közepén helyezkedik el, egy olyan havas szigeten, ahol mindössze 2700 ember él, az éves átlaghőmérséklet pedig -18 fok körül mozog.

3854696733_69e829dd63.jpgA bunker elhelyezkedése nem véletlen. A kemény mínuszoknak köszönhetően ugyanis évtizedeik, sőt, akár évszázadokig eltárolhatóak a magok, a 120 méter hosszú épület fűtését a helyben bányászott szénnel oldják meg. A Spitzbergák Nemzetközi Magbunkert egyébként 2008-ban adták át, a vetőmagok száma pedig folyamatosan nőtt, ahogy azt már fent is említettem, a jelenlegi készlet nagyjából 900 ezer, a Föld minden területéről beszerzett magvakból áll. Azonban a magbank egyáltalán nincs tele: kb. 4,5 millió mag befogadására tervezték. Az épületben három, 27x10 méteres kamra található, itt őrzik ezüstfóliába burkolva, légmentesen a magvakat, a kamrák egyenként 1,5 millió vetőmag befogadására alkalmasak. Az építkezés egy hármas együttműködés eredményeként jött létre: a norvég kormány, a Global Crop Diversity Trust és a Nordic Genetic Resource Center volt a három fő beruházó, de különböző országok kormányai, valamint Bill Gates alapítványa is beszállt a költségvetésbe.

Az épület funkciójánál csak a kinézete érdekesebb, a Peter W. Söderman által tervezett bunker inkább egy jövőbeli katonai bázisra-, mint egy vetőmagokat tároló, kvázi bankra hasonlít. A magbank felszínen lévő bejárata fölött egy olyan panel található, amely nyáron a sarki fényt "utánozza", télen pedig zöldes-türkiz színekben pompázik a beépített száloptikának köszönhetően. Magát az épületet pedig rozsdamentes acél borítja.

A Spitzbergák Nemzetközi Magbunkernek a közelmúltban volt az első fontos szerepe, a polgárháború sújtotta Bejrút és Aleppó magkészleteit pótolták a bank raktáraiból.

A sorozat többi tagját itt találod. 

A bejegyzés trackback címe:

https://jusandcalzone.blog.hu/api/trackback/id/tr6312355575

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.