Hedonista Hobbiblog

Mit vigyünk magunkkal egy utazásra és mit hagyjunk otthon?

2017. április 30. - dome613

borond.jpgMindig nagy dilemmát okoz, hogy mit tegyünk (vagy mit ne tegyünk) a bőröndünkbe/táskánkba, mi kell mindenképp és mihez ragaszkodunk feltétlenül. Vegyünk példának repülős és buszos utakat, mivel ezek lehetnek a leggyakoribb utazási eszközök, ahol megszabott méretű csomagot kell prezentálnunk, ilyenkor nagyon nem mindegy, hogy beleférünk-e a kézipoggyászba, vagy esetleg plusz költséggel jár (repülő esetén) a feladott bőrönd. Ha saját autóval utazunk, értelem szerűen a saját helyünkkel kell gazdálkodnunk, ez már mindenki egyéni logisztikai érzékére van bízva.

Ami mindenképpen kell, kihagyhatatlan, és el nem felejtendő: fehérnemű, zokni, rövid- és/vagy hosszúnadrág, úticéltól függően, póló és/vagy ing, esetleg ujjatlan, szoknya; fogkefe, fésű. Ezek azok az alap dolgok, amiket lehet ugyan pótolni, de alapvetően mivel a sajátjaink, így ragaszkodunk is hozzájuk, nélkülük pedig nem éreznénk magunkat komfortosan. Természetesen minden tárgyunk/ruhánk mennyisége az utazás hosszától és az úti cél klímájától függ, így ezt kivétel nélkül figyelembe kell vennünk.


Egy 4 napos utazás esetén még könnyedén elviszünk mindent, viszont egy 12-14 napos út alkalmával azonban azt se feledjük el, hogy lehetőség van mosodában tisztává varázsolni ruháinkat (amik a bőrönd legnagyobb részét elfoglalják) – sok esetben szállodai szolgáltatások között is megtalálhatjuk a feláras mosatást, vagy ha apartmant bérlünk, a legtöbben ott is találkozhatunk mosógéppel. Így rengeteg helyet spórolhatunk, hiszen gyakorlatilag fele annyi helyet foglalnak a ruhák, mint egyébként foglalnának, de azt fontos leszögezni, hogy utazás előtt utána kell nézni, ha szükséges, megkérdezni, hogy a szálláson adódik-e lehetőségünk erre, és ha nincs, van-e a közelben nyilvános mosoda, vaktában nem érdemes rápróbálni, mert az különösen kellemetlen lehet, ha pórul járunk.

A másik kardinális kérdés mindig a hajszárító, legalábbis tapasztalataim szerint. Szerencsére a szálláshelyek (beszéljünk akár hotelről, akár apartmanról) felismerték a vendégek ez iránti igényét, és szerintem ma már nem is nagyon találkozhatunk olyan fürdőszobával, ahol ne lenne hajszárító. Sokaknak azonban még így is kihagyhatatlan kellék a csomagjukból, de ők higgyenek nekem: egy valamire való szállásadó nem teheti meg, hogy ennyi figyelmet sem fordít a vendégére, és 97 %-ban biztos vagyok benne, hogy a fürdő tartozékai között megtaláljuk. A maradék 3 % pedig valószínűleg nem azon a színvonalon fut, ahol szívesen álomra hajtanánk a fejünket. Hajvasalót kompakt mérete és formája miatt akárhová is be tudjuk szuszakolni, így annak nem szükséges különösebb helykiosztás.

Az a javaslatom, hogy utazásaink során próbáljunk meg neszesszert alkalmazni, így ugyanis nem keveredik össze a ruhánk a fogkefénkkel, és nem ömlik a tusfürdő gátlástalanul a bőröndbe. Praktikusan, rekeszekre osztva tárolhatunk benne minden olyan tisztálkodási kiegészítőt, amit napi jelleggel használunk, de külön kis zipzáras zsebekben tárolhatunk gyógyszereket (ami szintén fontos, még ha nem is vagyunk nagy gyógyszerfogyasztók, sosem tudhatjuk – egy lázcsillapító, vagy fájdalomcsillapító néha életmentő tud lenni), sebtapaszt, esetleg fülpiszkálót. Általában a neszesszereknek felnyíló tetejük van, és a felső peremnél találunk egy kis kampót, amivel a fürdőszobaajtón található akasztóra feltéve biztos, hogy mindig kéznél lesz, és egyből bele is tudunk nyúlni. (Ha igazán biztosra akarunk menni, a krémet, tusfürdőket és egyéb folyékony használati cikkeket, amik nem záródnak megfelelően, tegyük egy zacskóba, és kössük be. Ennél tutibb megoldás nincs, így, ha ki is folyna bármelyik, nem keni össze a táska tartalmát.)

utazas-elott-pakolas.jpgHa a tapasztalataimra alapozok, valószínűleg szükségünk lesz cserecipőre is, vagy esetleg egy papucsra. Ezeknek mindig a bőrönd alján keressünk helyet, hiszen bírják a strapát, lehet rájuk pakolni. Erre jöhetnek a ruhák - értelemszerűen olyan felosztásban, hogy a neszesszer még odaférjen – ilyenkor a bőröndünk belsejében található gumi pántokat összecsatolva és meghúzva még felszabadíthatunk egy kis helyet. Ha minden lényeges dolgot beletettünk, megkereshetjük a hajvasaló helyét, esetleg ha valami még eszünkbe jut, utólag kis átrendezéssel helyet tudunk neki szorítani.

Amit viszont én nem vinnék, és csak a legszélsőségesebb esetben kell bárkinek bárhová vinnie, az a törülköző - ma már nem szálláshely a szálláshely, ahol a vendég számára nem adnak törülközőt. Nyilván vannak olyanok, akik nem tudják nem a sajátjukat elviselni, azok számára nincs megoldás, de egyébként ahogy az ágyneműhuzat is alapfeltétel, úgy a törülköző is az, így ezt egy az egyben ki is hagyhatjuk a repertoárból.

Ezek voltak az alap dolgok, amiket gyakorlatilag semmiképpen nem hagyhatunk ki, de innentől már muszáj azt néznünk, hogy mi az úti cél, és hozzá alkalmazkodni. Ha vízparti nyaralásra megyünk, nem feledkezhetünk el a fürdőruháról és a naptejről, ha túrázni megyünk, szintén fontos a naptej, a szúnyogriasztó, de akkor az esőkabátnak is helyet kell szorítanunk valahol, és egy térkép sem árt. Nyilván előbbi esetében inkább papucsot, míg utóbbi esetében inkább zárt túracipő az ideális, ez már tényleg csak desztináció kérdése. Ha meleg helyre megyünk is, az esték hűvösek lehetnek, így nyáron sem árt egy pulcsi tartaléknak, de valamivel szórakoztatnunk is kell magunkat, így rejtvényt vagy könyvet is tehetünk kézügybe (néhány bőrönd elején van egy plusz zseb, gyakorlatilag pont ezekre szabva). A laptopot, tabletet pedig hagyjuk otthon, és élvezzük a pihenést. :)

A bejegyzés trackback címe:

https://jusandcalzone.blog.hu/api/trackback/id/tr8012286333

Privateer 2017.04.30. 17:43:36

- Ha a tapasztalataimra alapozok, valószínűleg szükségünk lesz cserecipőre is, vagy esetleg egy papucsra.
És ha már cipőt teszünk be, akkor megtömhetjük a zoknikkal.

- Törülköző témaköre: Galaxis útikalauz stopposoknak külön kiemeli a figyelmet, hogy ne hagyd otthon a törülközőt. :-) Most akkor hogy is állunk a dologgal?
Jelen esetben azonban egy strandlepedő még jöhet. Bár azt is érdemesebb lehet helyben megvenni, ha mégse férnénk be a táskába.