Hedonista Hobbiblog

Heti recept: Vargabéles

2017. június 25. - dome613

vargabeles.jpgEz a meglehetősen furcsa édesség nem hiába került a Heti recept mai részébe, mivel gyakorlatilag az ötletességével nyűgözi le a fogyasztót. Levesbetétből édesség? Legtöbben talán megrémülnek, ha meghallják, hogy ez a desszert bizony cérnametéltből készül, sokan talán már képzeletben társítják is a húsleves ízével, de a végeredmény garantáltan nem elkezdi, hanem lezárja a vasárnapi ebédet. :) 

 

Hozzávalók:

  • 30 dkg cérnametélt
  • 50 dkg túró
  • 5 tojás
  • 5 dkg mazsola
  • 1 cs. van. cukor
  • 15 dkg kr. cukor
  • 1 citrom héja
  • 1 csomag réteslap
  • 1/2 pohár tejföl (a kicsi kiszerelés)
  • vaj
  • olaj

22910_vargabeles_vaniliamartassal-201510170524.jpgA tésztát lobogó vízben viszonylag gyorsan kifőzöm (1-2 percnél nem kell neki több), majd szűröm és hűtöm, pici olajjal elkeverem, hogy ne ragadjon össze. A túrót átkeverem, a nagyobb csomókat szétnyomkodom, majd a tojásokat szétválasztom, a sárgáját pedig szép barack sárgára keverem a cukorral. Beleteszem a mazsolát, a vanillin cukrot és a citrom héját, majd végül a túrót is, és jól eldolgozom.

Ekkor a tojásfehérjét kemény habbá verem (tipp: egy csipet sóval igazán tartós, szép habot kapunk). Körben kiolajozunk egy tepsit, majd alulra vékony réteg réteslapot helyezünk. A tojáshabot lehetőleg egy spatula segítségével óvatosan, határozottan, de nem durva mozdulatokkal belekeverjük a túróba, és a "masszát" a réteslapra öntjük. Elegyengetjük, majd a tetejére a réteslap másik felét helyezzük, és megolajozzuk a lap tetejét is. ~190 °C-os sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük, majd lekvárral, porcukorral tálaljuk... jó étvágyat! :) 

A bejegyzés trackback címe:

https://jusandcalzone.blog.hu/api/trackback/id/tr5512614521

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

élhetetlen 2017.06.26. 13:56:30

Imádom, de egyszemélyes háztartás, ez így kicsit sok, tehát csak vendéglő. Ha meg mégis kéne valami hasonló? Hát akkor jön a vargabéles illúziója. A cérnametéltet kifőzöm, a tejfölt, egy tojást, cukrot, vaniliás cukrot összekeverem, (mazsola is jöhetne, de azt nem szeretem), beleforgatom a tésztát, és egy kiolajozott serpenyőben mind a két oldalát ropogósra sütöm (belül lágy marad). A semminél jobb!

élhetetlen 2017.06.26. 14:25:13

Imádom, de egyszemélyes háztartás, ez így kicsit sok, tehát csak vendéglő. Ha meg mégis kéne valami hasonló? Hát akkor jön a vargabéles illúziója. A cérnametéltet kifőzöm, a tejfölt, egy tojást, cukrot, vaniliás cukrot összekeverem, (mazsola is jöhetne, de azt nem szeretem), beleforgatom a tésztát, és egy kiolajozott serpenyőben mind a két oldalát ropogósra sütöm (belül lágy marad). A semminél jobb!