Hedonista Hobbiblog

Jus & Calzone

Kalandjárat I./6 A nápolyi toplista

Avagy ezeket ne hagyd ki ... szerintem

2017. július 20. - adamthesir

kalandjarat6.jpg

Most, mikor befejeztem nápolyi barangolásomat, jónak láttam egy top 5 listát írni, amiben megpróbálom összeszedni a kihagyhatatlan dolgokat a városból. Nyilvánvalóan egy eléggé szubjektív felsorolás lesz, viszont a közös az bennük, hogy valahogy mindenhol mindig felbukkanak.

  1. A világhírű nápolyi pizza

 Ha Olaszország akkor nyilvánvalóan az első, amit az ide látogató ki szeretne próbálni az a pizza. Nápolyra ez hatványozottan érvényes, mivel innen indult világhódító útjára az olaszok nemzeti eledele. Az előbbi állításnak nem tudom mennyi valóság alapja van, viszont azt biztos, hogy valóban itt készülnek Olaszország legjobb pizzái. Az elmúlt egy év során rengeteg helyen megfordultam már az országban és sok pizzazót és pizza fajtát kipróbáltam már, de olyan finomat, mint a dél olasz városban, sehol se ettem. Nem sikerült még rájönnöm, miben rejlik az egész varázsa, de ahányszor pizzát eszem mindig a nápolyi a mérce. Személyes kedvencem a végtelenül egyszerű pizza margherita (tulajdonképpen ez az első minden étlapon), amelyen nincs is más csak paradicsomszósz, mozzarella, egy pár bazsalikom levél, amelyhez extra szűz olivaolajat használnak. De esetleg ki lehet még próbálni a szintén hivatalosan is nápolyi pizza kategóriája közé tartozó pizza marinarat is. Amely szintén puritánságáról híres, mivel nem tartalmaz mást, mint paradicsomot, fokhagymát, oregánót és extra szűz olivaolaj. Értelemszerűen variációk tucatjaival találkozhat az ember, viszont a fent említett fajták a legelterjetebbek.

19238364_10209312612800592_766751294_o.jpg

Ha pedig pizzazót kellene ajánljak akkor mindenképpen a L’Antica Pizzeria Da Michele (a híres Ízek, imák, szerelmek filmből ismert pizzazó, de amúgy a legrégebben működő nápolyi pizzazó is), vagy a Sorbillo, illetve a Di Matteo hármasát tudom ajánlani. Az első kettőt volt szerencsém ki is próbálni, viszont legjobban a Da Michele tetszett. A pizzazó lenyűgöző egyszerűséggel működik, csak négy fajta pizza és két fajta ital közül lehet választani. Viszont arra készüljün fel, hogy a jobb és híresebb pizzazók előtt kigyózó sorokkal találkozhatunk.

 

  1. Il centro antico a Napoli

A Piazza Garibaldi és Piazza Plebescito között, a Via Duomo, Corso Umberto I és Via Toledo által közrefogott rész Nápoly, az UNESCO által is védett történelmi városközpontja. Itt szinte minden sarkon találkozhat az ember egy gyönyörű szép templommal vagy más látványossággal. Ezek közül talán a legkiemelkedőbb a Duomo, Nápoly hatalmas barokk katedrálisa vagy a szintén barokk stílusban, 1470-ben épült Gesú Nuovo, amely eredetileg palotának készülő, majd a jezsuiták által később templommá átalakított épület.

A városközpontban találhatóak még Nápoly híres utcái is mint például a közismert márkák boltjaival szegélyezett via Toledo vagy személyes kedvencem a via Tribunali és a belőle nyíló szűk kis utcácskák. Ha a valódi nápolyi hangulatra vágyunk, akkor ide mindenképp térjünk be. Hisz a város legérdekesebb és legautentikusabb utcája ez, ahol probléma nélkül megfér egymás mellett a gyalogos, az autó és persze a Vespakon száguldozó robogósok. Ráadásul itt találhatóak a legjobb és leghíresebb pizzazók és más éttermek, fagyizók.

 

  1. Quartieri Spangoli

Nápoly spanyol negyede egyik kedvenc „kerületem” a Forcella után. A XVI. században, az itt állomásozó spanyol katonáknak épített városrész, az egyik legeredetibb része Nápolynak. Annak ellenére, hogy egy végtelenül szegény negyed a város legnápolyibb része. Az utcakép már már filmbe illő és tulajdonképpen ezért is szeretem annyira a város ezen részét és magát Nápolyt. Látni a fejünk fölé teregetett ruhákat,  a spalettás ablakokat, az omladozó vakolatú házakat, a mediterrán színeket, a szemetet és az utcán zajló életet. Hatalmas élmény szembesülni azzal, hogy a főutcákról induló káosz pár méter alatt egy egészen más világgá alakul át, ahol azért nem szerencsés eltévedni. De igazából nincs mitől félni és nyugodt szívvel  be lehet menni a legkevésbé bizalomgerjesztő utcákba is, mert csak így fogjuk látni Nápoly igazi arcát.

 

  1. A tengerpart és kastélyai

Ha Nápolyaban az ember egy kis nyugalomra és tengeri levegőre vágyik a sok szmog után maga a felüdülés itt eltölteni pár órát. A lungomare egyik padján ülve vagy az egyik kávézóba egy jó erős nápolyi espressot elfogyasztva pedig gyönyörködhetünk az távoli Vezúv látványában.

A tengerparton járva semmiképp sem szabad kihagyni az ingyen is meglátogatható Castel dell’Ovo-t és a 6€ ellenében bejárható Castel Nuovot.

mod_img_20170503_183541.jpg

  1. Castel Sant’Elmo és környéke

Nápoly egy újabb középkori vára, amely város legmagasabb pontján található, amelyhez már az odavezető út is megér egy külön pontot. Felérve a csodálatos nápolyi panoráma tárul elénk, látva például a város falai mentén épült utcákat, amelyek behatárolják a város negyedeit. Innen lehet csak igazán megtekinteni igazán Nápolyt és rájönni arra, hogy a zsúfolt dél olasz város mennyi mindent tartogat az ide látogató számára.

mod_img_20170504_125101_1.jpg

Ha körbejártuk Nápoly erődjét a funiculareval ismét leereszkedhetünk a városba kihagyva az ide vezető meredek, sok lépcsős utat. Bár ha még van bennünk erő akár egy sétát is tehetünk a vár körüli utcákban. Végül pedig bejárhatjuk Nápoly luxusabb Vomero negyedét és kicsit betekinthetünk a város gazdagabb felének az életébe, miközben a csodálatos, öbölre nyíló kilátásban gyönyörködhetünk.

A bejegyzés trackback címe:

https://jusandcalzone.blog.hu/api/trackback/id/tr1412675511

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása