Hedonista Hobbiblog

Heti recept: Egészséges szilvásgombóc

2017. augusztus 13. - FilmBaráth

Végre vége a kánikulának, megjött a kedv a konyhatündérkedéshez. Ebben a friss nyári időben sem a test, sem a lélek nem kívánja a nehéz ételeket, de a fagyihegyek időszaka is elmúlt, kéne valami egyszerű, de nagyszerű, amivel nem túl sok melóval lehet nagyot villantani a család előtt. Nem kell túlbonyolítani az életünket (lesz még rengeteg időnk ősszel és télen kreatívkodni a konyhában, úgysem lesz semmi kedvünk kimenni a lakásból), ha reápillantunk a zöldségespultra a boltban, láthatjuk, hogy megérkeztek a szilvák, ideje elkészíteni az idei első szilvásgombócot. De mivel egy finom ebéddel/vacsorával nem akarjuk túlságosan szaporítani az olyan nehezen leadott kilóink számát, próbálkozzunk meg ezúttal egy egészségesebb változattal. (Recept: innen)

Egészséges szilvásgombóc

szilvasgomboc_012.jpg

Hozzávalók:

- 35 dkg tönkölyliszt (vagy Graham liszt)

- 2 dl víz

- 1 db tojás

- 1 tk só

- 25 dkg szilva

- 2 tk fahéj

- 4 tk barna cukor

- 15 dkg zsemlemorzsa

- 1 ek olívaolaj

Elkészítés:

Semmivel sem bonyolultabb elkészíteni ezt az egészségesebb változatot, mint a sima szilvásgombócot, úgyhogy essünk is neki. Egy nagyobb tálba tesszük a lisztet, a sót és a tojást. Ruhaujj felgyűr, és miközben folyamatosan adagoljuk hozzá a vizet, begyúrjuk a tésztát. Tiszta konyharuhát kerítünk, letakarjuk vele a tálat, és békén hagyjuk pihengetni a cuccot kb. fél órán keresztül.

Hogy haladjunk, kb. 20 perc múlva elkezdünk 1 tk sóval vizet forralni egy kedvünkre való, szép nagy fazékban.

Egy kisebb tálban (csak, hogy legyen mit mosogatni) 2 tk fahéjat összekeverünk 2 tk barna cukorral.

A megkelt tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, majd négyzetekre vágjuk.

Kezelésbe vesszük a szilvákat. Megmossuk őkelméket, félbevágjuk, kimagozzuk. A fél szilvákat egyesével megforgatjuk a cukros fahéjban. Minden tésztanégyzet közepére teszünk egy fahéjas-cukros szilvát, majd a tészta négy sarkát ráhajtjuk a szilvára, gombócot formálunk belőle.

A gombócokat több részletben beletesszük a forrásban lévő vízbe, ha feljöttek a víz tetejére, még 5 percig főzzük, majd szűrővel kiszedjük őket, hideg vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük és egy tányérra sorakoztatjuk őket.

Amíg a gombócok főnek, megpirítjuk a zsemlemorzsát 2 tk barna cukorral az olívaolajon.

És már csak annyi a dolgunk, hogy a kész gombócokat beleforgatjuk a pirított zsemlemorzsába, emberesen megszórjuk porcukorral, majd boldog mosollyal arcunkon elfalatozzuk a finomságot.

szilvasgomboc2.jpg

 Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://jusandcalzone.blog.hu/api/trackback/id/tr5512741306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

felső határ nincs 2017.08.13. 17:58:34

az nem jutott eszedbe hogy egyél FINOM gombócot de csak fele annyit

egészséges SZG eszem fszom megáll

albibacsi 2017.08.13. 18:14:13

"beleforgatjuk a pirított zsemlemorzsába, emberesen megszórjuk porcukorral,"

LOL. Ez mitől is lesz akkor egészséges?

FilmBaráth 2017.08.13. 19:12:21

@albibacsi: a porcukor opcionális, akármilyen édesítővel helyettesíthető:-)

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2017.08.13. 19:22:03

@felső határ nincs: nézz rá a pszichiátriai beutalódra, szerintem már közeleg a konzultáció dátuma :o

szepipiktor 2017.08.13. 21:26:03

OK, mitől egészségtelen a "másik"? Náthát terjeszt?
Mitől egészséges EZ?
Vagy találtál egy másik receptet és odabiggyesztetted "egészséges", mert arra ugrik egy faék halmaz?
Nézd meg Woody Allen Hétalvóját! Abban benne van, hogy mi az egészséges...

Lady.Bird 2017.08.13. 22:05:30

Olivaolajjal szerintem elég bizarr íze lesz a prézlinek... A szilvásgombóc tésztájába egyébként nem kellene kevés krumpli is?

miyagawa 2017.08.14. 07:07:55

@Lady.Bird: Az "egészségtelen" szilvásgombóc tésztájába kell krumpli. Ebbe nem :)
Csak jó sok porcukor a tetejére :)