Hedonista Hobbiblog

Heti recept: Fánk ... sütőben!

2018. január 28. - dome613

27336853_2104559996434536_7311251107957779906_n.jpgMindenki utálja az átható olajszagot a lakásban igaz? Pedig sem a fánknál, sem a lángosnál nem tudjuk ezt kiküszöbölni, hacsak, fel nem használjuk innen ezt a gyöngyszemet. :) Nem nehéz, de az állagát lehet, hogy nem mindenki fogja elsőre eltalálni, így ne csüggedjetek, ha a legelső próbálkozás nem sikerül, másodjára biztos, hogy jobb lesz!

 

Hozzávalók: 

  • 0,5 kg liszt
  • 1 kocka élesztő
  • 3 dl tej
  • 5 dkg cukor
  • 1 cs. van. cukor
  • 5 dkg vaj
  • 2 tojás sárgája
  • baracklekvár

Kezdésként a tejet megmelegítjük, beleszórjuk a cukrokat, és belemorzsoljuk az élesztőt, hadd dolgozzon. Utána a lisztet a vajat és a tojást (meg persze egy csipet sót), majd felfutás után az élesztős tejet a robotgép dagasztófejével gyúrjuk egyneművé. Persze ezt a műveletet kézzel is el lehet végezni, ilyenkor morzsoljuk el a vajat, tegyük hozzá a tojást és a tejet, és álljunk neki karizmot erősíteni.

c25781ee3eae34ef767f372b03e02263f58d2926.JPGAmikor már nem tapad, akkor jó, de itt kivételesen egy kis rátartással dolgozzunk magunkhoz képest, mert lágyabbnak kell lennie, mint amilyennek egyébként gondolnánk - semmi pánik, ez normális. :) Elküldjük aludni, ameddig a duplájára nem kel, ez kb. 15-20 percet jelent, attól függ, mennyire meleget találunk neki. 

Ha szépen megkelt, egyszer-kétszer átgyúrjuk, majd kb. ujjnyi vastagságra nyújtjuk, és egy nagyobb pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. Mindegyik kis "pogácsán" menjünk át még a sodrófával, hogy kb. a fele vastagságú legyen. Egy kis kanál baracklekvárt tegyünk a közepébe, majd szépen dolgozzuk el körülötte a tésztát, így kapunk töltött fánkot. A hajtással lefelé sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, kellő távolságra egymástól. 

Előmelegített sütőben 170 °C-on 15-20 percig, azaz aranybarnára sütjük. Jó étvágyat!

A FOODYNY is szívesen oszt meg tőlünk tartalmat! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jusandcalzone.blog.hu/api/trackback/id/tr3513606205

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.