Hedonista Hobbiblog

Könyvajánló: Lynda Balslev: A fika kicsiny könyve - Avagy a svéd kávézás szertartása (2018)

Ez egy nagyon helyes kis könyv, pont arra való, hogy egy jó kávé mellett végiglapozgassuk

2018. szeptember 22. - FilmBaráth

fika.jpg

Az az ország, ahol a fahéjas csigának külön ünnepnapja van - október 4. - az rossz hely nem lehet. Márpedig a svédek bizony ennyire szeretik ezt az édes finomságot, és ez még mindig semmi, a sütihez kávé is jár náluk, ennek a sajátos kis szertartásnak pedig neve is van: fikának hívják. Ez a magyarul eléggé viccesen hangzó szokást annyira komolyan veszik, hogy beépült a mindennapjaikba, sőt, a finnek és a hollandok után a svédek isszák a legtöbb kávét a világon. Ki gondolta volna, ugye? Manapság nagyon divatos a skandináv életérzés, de a dánok marketingje a hyggével valahogy jobban sikerült, ezért jóval kevesebb szó esik a lagomról, ami kb. ugyanazt jelenti, csak svéd kiadásban. A lagom szó "körbeadást" jelent, és onnan ered, hogy a vikingek korában a mézsör körbejárt az asztal körül, és mindenki csak annyit kortyolt belőle, hogy a többieknek is jusson, vagyis a mértékletességre, egyszerűségre és elégedettségre való törekvést jelenti. A fika is része a lagomnak, a mi kávészünetünknek egy ínyencebb fajtája, naponta többször is összeülnek a kollégák a munkahelyen / a barátok akárhol, és egy jó kávé és egy finom süti mellett jól elbeszélgetnek egymással. Ez a kicsiny könyvecske nem többet és nem kevesebbet vállalt annál, hogy betekintést nyújtson a svéd életérzésbe, amelyet összességében meg is tesz, csak eléggé rapszodikusan szerkesztve. Ez egy nagyon helyes kis könyv, pont arra való, hogy egy jó kávé mellett végiglapozgassuk, de az árát szerintem mellélőtték, a 3.150 Ft - ot kicsit borsosnak gondolom a tartalomhoz képest. Szépen illusztrált darab, jó kézbe venni, de viharsebesen el lehet olvasni, felületesnek nem mondanám, de nem arról szól, hogy komolyabban elmélyedjünk a fika részleteiben, egy kis ízelítőt kapunk a svédek ezen szertartásából, gazdagabbak leszünk jó néhány információval, szép idézettel, néhány recepttel, mondhatnám első randinak tökéletes, de azért az esküvőre még ne készüljünk, ahhoz jobban meg kell ismerkednünk egymással.

A svédek tudnak élni, a kávé és a fahéjas csiga mellett nagy gyengéjük a kardamom (az EU-ban ők fogyasztják a legtöbbet ebből a különleges fűszerből), és olyan művészi szintre emelték az általunk is ismert forralt bort, hogy öröm olvasni a receptet. És akkor az áfonyalevesükről és a marcipánnal töltött kardamomos zsemléjükről még nem is beszéltem...

Az arab kávé az 1600-as évek közepén érkezett meg Svédországba, de olyannyira nem nyerte el I. Frigyes király és utódainak tetszését, hogy jól megadóztatták és be is tiltották a nemes nedűt, amelyet kaffi-nak neveztek el. 1823-ban jött a fordulat, feloldották a kávétilalmat, és mivel a svéd köznapi beszédben akkoriban divat volt felcserélni a szótagokat, a kaffi-ból fika lett. A magas adók egészen 1951-ig megmaradtak, de onnantól kezdve senki és semmi nem állhatott a svéd kávémánia útjába. A rövid történelmi áttekintés után egy kis bevezetés következik a lagomba, megspékelve néhány dögös idézettel, aztán már át is térünk a fahéjas csigára. Miután már gondolatban megsütöttünk legalább két tepsit ebből a finomságból, megtudjuk, hogy a fika nem áll meg a kávénál és a sütinél, belefér a tea, a glögg és a lazacos szendvics is. Mert a lényeg az, hogy jó társaságban kikapcsolódjunk a napi rutinból, jót együnk és igyunk, majd folytassuk tovább a dolgunkat. Egyszerű, de nagyszerű ötlet arra, hogy egy kis színt vigyünk a szürke hétköznapokba, ugye?

Frappáns idézethegyek és svéd érdekességek után rátérünk a receptekre, amelyekbe a hozzám hasonló ínyencek menthetetlenül bele fognak veszni. Érdekes módon csak egy kávérecepttel találkozhatunk, aztán jön az indiai fűszeres tea, a forralt vörös- és fehérbor (antialkoholista vagyok, de ezen a fekete és fehér rumot tartalmazó itókán komolyan gondolkodom, hogy kipróbálom majd az eljövendő téli esték valamelyikén), és még egy bodzás szíverősítőt is kapunk bónuszként. És már itt is van a fahéjas csiga receptje (én már sütöttem korábban, mennyei!), de a semlor (marcipánnal töltött zsemle), a lussekatter ("Luca macskái", egy sáfrányos finomság, amihez már szintén volt szerencsém, nekem nagyon bejött) mellett az almatorta, a ragacsos csokitorta és az eperkrémes torta is erősen kipróbálós darab. A kekszeket sajnos nem szeretem, de a csokigolyó jöhet. Az igazi meglepetés számomra az áfonyaleves volt, erről még nem is hallottam, de szerelem volt első olvasásra. A végére maradt még néhány szendvicsrecept, de mivel a halat sajnos látni sem bírom, nemhogy megenni, ezért ezeket elegánsan átlapoztam. A végére nekem még hiányzott egy igazán ütős kis befejezés, de ennél nagyobb bajom ne legyen, egy mértékegység táblázat végülis mindig jól jön, a svéd praktikusság jegyében.

Összességében nekem tetszett ez a helyre kis kiadvány, amelyet stílszerűen egy nyugodt péntek délután fogyasztottam el otthon, távol a munka zajától, kutyussal a lábamnál, és jól meg is jött a kedvem egy jó kávéhoz, és egy majdan kivitelezendő svédországi őszöléshez (elvből nem nyaralok, ki nem állhatom a turistatömeget, mindig szezon előtt vagy után utazom). Ha a helyén kezeljük ezt a kellemetes külsejű könyvecskét, nem fogunk csalódni benne, ízelítőnek remek, tényleg kár a kicsit eklektikus szerkesztésért és az árért. Ha egy könnyen fogyasztható kiadványt keresünk, amelyen nem kell sokat agyalni, csak bele kell veszni, akkor ne habozzunk, üljünk ki vele egy kávézóba egy kellemes őszi délutánon a barátainkkal és adjunk a svéd életérzésnek.

8/10

A könyvet a Jaffa Kiadó jóvoltából volt szerencsém elolvasni.

A bejegyzés trackback címe:

https://jusandcalzone.blog.hu/api/trackback/id/tr6114254227

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.