Hedonista Hobbiblog

Jus & Calzone

Könyvajánló: Kiss Dóri: Glutén és laktózmentes alapszakácskönyv (2019)

Színvonalas kiadvány, amelyből valóban meg lehet tanulni alapszinten glutén és laktózmentesen sütni-főzni

2019. augusztus 24. - FilmBaráth

gluten_es_laktozmentes_szakacskonyv.jpg

Manapság sajnos egyre többen szenvednek ételallergiában, amire a piac is reagált, mostanában már egyáltalán nem jelent problémát hozzájutni az ilyen ételek elkészítéséhez szükséges alapanyagokhoz. Jómagam szerencsére nem ismerem testközelből a tüneteket, ezért érdeklődéssel olvastam a rövid, de velős dietetikus által írt összefoglalót a könyv elején, és most már azzal is tisztában vagyok, hogy ezek a fajta problémák milyen komoly odafigyelést igényelnek az étkezés során. Mert nagyon komoly egészségügyi kockázata van, ha egy gluténérzékeny nem a neki megfelelő alapanyagokat használja, így ha valakiről kiderül, hogy meg kell barátkoznia azzal a ténnyel, hogy ezzel kell együtt élnie, teljesen át kell alakítania a vásárlási szokásait, hiszen saját érdekében nem lehet figyelmetlen a hozzávalók áttekintése során. Na de, az még nem elég az üdvösséghez, hogy a szükséges hozzávalókat megvásároljuk a boltban, nem ártana bespájzolni receptekből sem, mert ugye főzni mégiscsak kell valamit. Célszerű az alapoknál kezdeni, és ebben a helyzetben tud nagy segítséget jelenteni Kiss Dóri szakácskönyve, amelyben egyrészt gyönyörű fotók hozzák meg a kedvet a konyhatündérkedéshez, másrészt pedig megnyugodhatunk, hogy semmiről sem kell lemondanunk, csak az alapanyagokat kell lecserélni és már habzsolhatjuk is újra régi kedvenceinket. Jómagam nem vagyok érintett a glutén és laktózérzékenységben, azonban sajnos egyre több ismerősöm igen, ezért azt gondolom, azok is haszonnal forgathatják ezt a szakácskönyvet, akik elsősorban nem saját magunknak keresnek recepteket, hanem ötleteket keresnek ezzel a problémával küzdő barátaiknak, családtagjaiknak. Az érintettek számára pedig kiváló alapdarab lehet, tökéletes belépő Kulinária ezen szegletébe, ismerős ízekkel segíti át a kezdeti nehézségeken a szerző sorstársait, hiszen ő is gluténérzékeny és blogot ír a témában, és ez már a második szakácskönyve. Színvonalas kiadvány, amelyből valóban meg lehet tanulni alapszinten glutén és laktózmentesen sütni-főzni.

A legnagyobb segítség egy "kezdő" ételallergiásnak szerintem az, ha sikerül tudatosítani benne azt, hogy nem dőlt össze a világ attól, hogy kiderült a diagnózis, mert semmiről sem kell lemondania. Ma már szerencsére nagyon könnyen hozzáférhetőek a glutén és laktózmentes termékek, amelyek segítségével meglepően könnyen készíthetünk mennyei finomságokat.

Sokan kapkodva reggeliznek, vagy ki is hagyják ezt az étkezést, pedig nagyon fontos lenne, hogy odafigyeljünk arra, milyen ételekkel kezdjük a napot. Őszintén szólva engem a zabkása teljesen hidegen hagy, azonban mindjárt az első recept egy olyan finomság volt, amit minden gond nélkül meg tudnék szokni: a minipalacsinta láttán azonnal felcsillant a szemem. A házi gyümölcsjoghurt laktózmentes változata is remek ötlet, ahogyan az édes bundás kenyér glutén és tejmentes változata is azonnal megragadta a fantáziámat. Azonban igazi ínyenc lévén egy különlegesség, a répakrém laktózmentes füstölt sajttal lett a szívem csücske, az avokádókrémmel egyetemben. A kisétkezések hasznosak és kis odafigyeléssel ezeket is abszolválhatjuk egészségesen, hiszen egy smoothie bowl gluténmentes zabpehellyel nemcsak istenien néz ki és nagyon finom, de jót tesz nemcsak a lelkünknek, hanem a szervezetünknek is. Nem tudom, ki hogy van vele, nekem a krémtúró örök szerelem még gyerekkoromból, ezért nagy örömmel fedeztem fel a laktózmentes változatát, és akkor a mentes Túró Rudiról még nem is beszéltem. Jelentem, tejberizsfüggő vagyok (sohasem fogok felnőni, ez van), ezért mosolyogva konstatáltam, hogy "ő" sem maradt ki a finomságok köréből

Egyáltalán nem vagyok leveses, de azért van néhány klasszikus, amit nagyon szeretek, ilyen a húsleves, a gulyásleves, a paradicsomleves (szigorúan betűtésztával!), mondanom sem kell, hogy ezek mentes változatával is szembetaláltam magam az oldalakon. Alapvetően nem vagyok oda a krémlevesekért, de kánikulában dőreség lenne kihagyni egy jó kis hideg málnakrémlevest, nem igaz? A főételek között is sok régi ismerőst üdvözölhetünk gluténmentes változatban, mindjárt kezdésnek itt van a rántott hús, de a paprikás csirke, a csilis bab, a fasírt és a hortobágyi húsos palacsinta is azonnal megdobogtatta a szívemet. Az olyan egyszerű, de nagyszerű finomságokat is jó újra nyomtatásban látni, mint a krumplifőzelék, a túrógombóc, vagy a nálam örök favorit mákos guba, grízes tészta és császármorzsa. Az olaszos ízvilág szerelmesei sem maradnak hoppon, hiszen a lasagne is simán elkészíthető gluténmentes változatban.

Kenyeret és péksüteményt sütni mindig öröm, hiszen lelke van a tésztának, hatalmas kedvencem a műfaj, ezért kíváncsian lapozgattam a különféle kenyerek között, természetesen nem maradhatott ki a kifli és a zsemle sem, de kakaós csiga-függőként naná, hogy ez a recept lett a kedvencem, és persze a megunhatatlan túrós batyu. a perec látványa pedig azonnal visszahozta a gyerekkoromat, akárcsak az aranygaluska. És ahogyan az lenni szokott, a legjobb maradt a végére, a desszertek zárják ezt a szép szakácskönyvet. Piskótatekercs, linzerkarika, brownie, palacsinta, házi babapiskóta, tiramisu, mentes gyümölcsfagyi, mi kell még? Szomorúan csuktam be a könyvet, olvastam volna még ilyen jó kis alaprecepteket. Az egyetlen problémám nekem az volt, hogy túl rövidnek éreztem az ételeket bevezető kis szösszeneteket, de ennél nagyobb bajom ne legyen. Hasznos és szépséges kiadvány, kiváló ajándék lehet akár saját magunknak, akár ételérzékeny szeretteinknek vagy barátainknak.

8/10

A könyvet a BOOOK Kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni.

A bejegyzés trackback címe:

https://jusandcalzone.blog.hu/api/trackback/id/tr8415021660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása