Hedonista Hobbiblog

Jus & Calzone

Heti recept: Édeskömény krémleves

2017. december 03. - dome613

celery-root-fennel-soup-horiz-640.jpgTalán általánosságban a legkevesebb szó a levesekről esik, és igyekszem ezen a dolgon kicsit javítani a mai poszttal. Valószínűleg sokan még csak nem is találkoztak ezzel a különös zöldséggel, ami ízében és illatában szinte egy-az-egyben ánizsos, de valahogy mégis más. Mint minden másból, ebből is lehet krémlevest készíteni (pálinkát, azt nem tudom), így hát ennek látunk neki a következőkben. 

 

Hozzávalók:

  • 2 db édeskömény (ha lehet, zölddel)
  • 2 db burgonya
  • 1 közepes fej hagyma
  • 2 l zöldség alaplé, vagy víz
  • 0,5 l tejszín
  • só, bors
  • olívaolaj
    • 10 dkg serrano-, vagy feketeerdei sonka

A hagymát apróra vágjuk, majd olívaolajon megpirítjuk. Erre tesszük a csíkozott édesköményt, kicsit összepirítjuk, majd felengedjük a zöldségalaplével, sózzuk, borsozzuk. Belekockázzuk a burgonyát, majd kb. fél óráig hagyjuk, hadd rotyogjon. 

fennel-zefa-fino.jpgEz idő alatt, ha volt az édesköménynek zöldje, azt összevághatjuk, és nagyobb részt mehet a levesbe - egy picit pedig megtartunk a tálaláshoz.

Fél óra leteltével ránézük a levesünkre, és ha minden egyaránt puha, adhatunk neki a kézi mixerrel. Többször is álljunk le, keverjük meg, nézzük át, hogy tényleg mindent sikerült-e benne pépesíteni. Ha végeztünk, visszatesszük a tűzhelyre, forrásig hevítjük, és pár merőkanál forró levet kikeverünk a tejszínnel; biztos, ami biztos. Hozzáöntjük a tejszínt, majd ismét kiforraljuk. Ha minden igaz, a burgonya keményítőtartalma miatt külön sűrítőt már nem kell alkalmaznunk, eléggé krémes lesz így is a leves.

Természetesen ilyenkor már fogyaszthatóvá is válik, azonban, én a biztonság kedvéért magamnak pirítottam rá némi csíkozott serranot is... :) 

Jó étvágyat!

A FOODYNY is szívesen oszt meg tőlünk tartalmat!

A bejegyzés trackback címe:

https://jusandcalzone.blog.hu/api/trackback/id/tr1713407389

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása