Hedonista Hobbiblog

Jus & Calzone

Könyvajánló: Havas Dóra: Álmaim cukrászdája (2017)

Igényes, jól szerkesztett szakácskönyv, karácsonyi ajándéknak kiváló választás

2017. november 17. - FilmBaráth

havas_dora.jpg

Havas Dórát azért kedvelem, mert ő az a hétköznapi lány, aki ugyanolyan, mint bárki más, nincs sok ideje, mert rengeteget dolgozik, de azért odafigyel arra, hogy a család asztalán finom és változatos ételek szerepeljenek. Afféle magyar Nigella, aki az egyszerű, de nagyszerű recepjtjeivel és természetes, közvetlen stílusával hódít a blogján és a tévében. Jót tett neki, hogy otthagyta a Street Kitchen csapatát, és újra magánzó lett, azóta szépen építgeti hosszú évek óta meglévő blogját, a Lila fügét, és a TV Paprikán is találkozhatunk vele, ahol nemrégiben futott Álmaim cukrászdája című sorozata, amely nekem nagyon tetszett, ezért nem volt kérdés, hogy beszerzem az ennek alapján készült szakácskönyvet is. Nem csalódtam, azt kaptam, amit vártam, a tévében látott receptek átlátható és precíz leírását, kiegészítve "Dórás" sztorikkal, amelyektől igazán egyedi lesz ez a szép kivitelű kötet. Az ára meglehetősen borsos, ezért inkább karácsonyi ajándéknak javaslom, mert nem mindennap dobhatunk ki 6.990 Ft-ot egy szakácskönyvre, amelyben inkább a brand-et kell megfizetni, hiszen a gyorsan elkészíthető, házias finomságokhoz nem kell extra tudás, kezdő konyhatündéreknek ugyanúgy hasznos, mint kevés idővel, ámde több gyerekkel is rendelkező anyukáknak. Igényes, jól szerkesztett, ínycsiklandozó fotókkal készült szakácskönyv, amely stablian hozza a Havas Dórától megszokott színvonalat, nyugodt lelkiismerettel pakolhatjuk fel a polcra a szerző korábbi kiadványai mellé. Biztosan nem fog beporosodni, sok  ötlet van benne, amit muszáj kipróbálni.

A mai rohanó világban nem könnyű dolog háztartást vezetni, jó, ha van a tarsolyunkban néhány alaprecept, amelyet bármikor be lehet vetni, mert könnyű elkészíteni és a család is szereti. A könyvben található ötletek inkább a hétköznapokra szólnak, a praktikum és a minőség szempontjait tartja elsősorban szem előtt, de változatosak, és szépen tálalva megadhatjuk a segítségükkel a szürkének látszó, valójában nagyon is fontos hétköznapokon a  családi étkezések módját.

Én már nagyon régen házilag készítem a vaníliakivonatot, mert meglepően egyszerűen elkészíthető ez a mindennapi konyhai hozzávaló, ezért örömmel láttam, hogy Dóra is megosztotta a saját változatát a könyvben. Egy rövid, személyes hangvételű bevezetés után egy alapvető konyhai felszereléseket és alapanyagokat tartalmazó kisokos után már bele is vágunk a receptekbe. Először néhány finomság házi elkészítésének módjával ismerkedünk meg (vaníliakivonat, lemon curd, szezámpaszta, cukrászkrém, de csokoládés mogyorókrém nálam mindent vitt). Aztán jönnek a mindenféle rendű és rangú sütik, reggelire vagy tea mellé a kuglóftól kezdve a dutch baby-n és a bagel-en át az én abszolút kedvencemig, a jeruzsálemi kalácsig (többször sütöttem már, és mindenkinek csak ajánlani tudom az elkészítését, mert mennyeien finom!). A gofri természetesen nem maradhatott ki (kisgyerekes konyhában ez elmaradhatatlan finomság), ahogyan a croissant sem, a szerelmes levélről viszont eddig nem hallottam, ezért sikerült rácsodálkoznom arra, hogy milyen ötletes kis péksüti, hiszen annyi az egész, hogy a leveles tésztába beleteszünk egy evőkanál lekvárt, háromszög alakra hajtogatjuk, és kelesztés után már mehet is a sütőbe. A szendvicskenyér könnyen beszerezhető a boltban, de az otthon készült változatnak a közelébe sem érhet. Érdekes változat a pestos kenyér, egyszeri próbát mindenképpen megér. A nutellával töltött kalács a hedonizmus csúcsa, kihagyhatatlan.

havas_dora2.jpgElérkeztünk az aprósütikhez, amelyeket nem nagyon szeretek, de a csokoládés-mogyorós habcsókba már a tévéműsorban beleszerettem, úgyhogy biztosan elkészül valamelyik hosszú téli estén, amikor úgysem lehet sehová sem menni, bevehetjük magunkat a konyhába. Ahogyan már említettem, nem nagyon rajongok a műfajért, de a gyömbéres keksz és a rugelach málnalekvárral, csokoládéval és dióval azért megragadta a fantáziámat. A piték következtek, amelyek között már nagyobb kedvvel néztem szét, és mindjárt halálos szerelembe estem az első recepttel, amely málnás lime-pite volt morzsatésztában. Szintén a tévében zúgtam bele az egyszerűen nagyszerű almás pitébe, amely Dóránál gyömbérrel és ropogós tésztával készül, de a lehetetlen pite is felkerült a konyhai bakancslistámra. Házias sütik következtek, mindjárt egy olyan borban párolt körtés nasival, hogy öröm volt ránézni. A töltött olasz minifánk is jól néz ki, a mandarinos - ricottás szelet is nagyon fincsi lehet, de az én kedvencem a témakörben a kókuszos rolád lett citromkrémmel és áfonyával. Morzsasüti recept (cobbler és crumble) sohasem árt, a tejberizs flan szintén felkerült a minél előbb kipróbálandók listájára.

Pudingok, fagylaltok, pohárdesszertek sora kéri ezután a figyelmünket, a Rákóczi túrós pohárban a muszáj megkóstolni kategória, de a kávés-csokoládés parfé sem utolsó választás. És ekkor vesztem el végleg, ugyanis csokoholista vagyok, és a csokis receptek következtek. A forró csoki kötelező darab, a csokirolád dettó, csokoládé mousse nélkül lehet élni, csak nem érdemes. És még mindig nem volt vége az ízorgiának, mert a torták voltak soron, amelyek közül a mogyorókrémes torta rendkívül ínycsiklandozó, a kókuszos cheesecake karamellizált ananásszal karibi ízvilága nagyon különleges. Számomra érthetetlen, hogy miért kerültek a végére a sós finomságok, hiszen az édesek után már nem nagyon rúghattak labdába, de a gyors joghurtos pogácsa még így sem kerülte el a figyelmemet. Összességében egy szép és tartalmas szakácskönyvhöz van szerencsénk, amelyben ízletes finomságokat találhatunk, amelyek sanszosan bele fognak kerülni a családi alapreceptek közé.

8/10

A bejegyzés trackback címe:

https://jusandcalzone.blog.hu/api/trackback/id/tr6013195862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sportman89 2020.09.24. 16:03:34

Üdv, köszönöm ezt a bejegyzést a jusandcalzone.blog.hu/ -n.
süti beállítások módosítása