Hedonista Hobbiblog

Jus & Calzone

Könyvajánló: Tanja Dusy: Smörgas - Finomságok a deszkán (2019)

Svédasztal ínyenc módra

2019. július 19. - FilmBaráth

smorgas.jpg

Svédasztal ínyenc módra. Ezt jelenti a smörgas. Mert a skandinávok tudnak élni, itt vannak ugye a dánok a hyggével, a saját kiegyensúlyozott életvitelükkel, aminek a svéd változata a lagom. Már azt is tudjuk, hogy svédéknél a fika a kávészünet, ideje megtanulnunk a smörgast is, ami nem jelent mást, mint ínyenc tálakat, amelyek főleg baráti összejövetelek idején készülnek, és évszaktól, valamint alkalomtól függően számtalan variációja létezik. A svédasztal szót eddig is ismertük, igazából hidegtálat jelent, praktikus étkezési forma, csak éppen dögunalmas. Na, a smörgas minden, csak nem ez. A smörgas maga vajas kenyeret vagy szendvicset jelent, a smörgasbrod jelenti a svédasztalt, amely roskadozik a sokféle rápakolt finomságtól. Az ősi smörgasbord Svédországból származik, és egy olyan többnyire hidegtálakat, de olykor meleg ételeket is kínáló svédasztalt jelent, amelyen hagyományosan kenyeret és vajat is találunk. Azonban a svédek is haladtak a korral, ma már mindenféle jóság rákerül a deszkájukra, de azért ragaszkodnak a hagyományaikhoz, inkább hidegen fogyasztható ételeket tartalmaznak a művészi szintre fejlesztett kreációik, amelyeket meglepően kevés időráfordítással mi is elkészíthetünk otthon. Mert igazából nem szükséges sok idő ezek elkészítéséhez, csak a fantázia és természetesen pénztárcánk szab határt annak, hogy jól meglepjük barátainkat vagy családunkat egy izgalmas vacsorával. A műfaj mindenki számára kipróbálható, hiszen a vegák, a vegánok, valamint a húsimádók is megtalálhatják a számításukat ezeknek az ínycsiklandozó recepteknek köszönhetően. A fotók gyönyörűek, az ételek változatosak, a szakácskönyv nagyon tetszetős és tartalmas, nekem azonban hiányzott belőle egy kis személyesség és egy picit átláthatóbb tematizálás. De ennél több hibát nem tudok felróni ennek a kiadványnak, ami meghozza az olvasó kedvét ahhoz, hogy svéd kulináris utazásra induljon, amelyre az egyszerű, de nagyszerű ízkombinációk és a letisztult ízlésvilág a jellemző.

Édes birsalmasajt, grillezett paprika, narancsos-áfonyás aiolikrém - és ez csupán egy kis ízelítő a spanyolosra vett smörgasból, nem célszerű éhesen a kezünkbe venni ezt a szakácskönyvet, mert hosszú oldalakon keresztül sorjáznak a finomabbnál finomabb falatok, amelyek között akad nagyon egyszerű és nagyon extrém alapanyagokból készült, de egyszer mindegyiket érdemes kipróbálni.

Egy rövid bevezető után mindjárt bele is csapunk az ízorgiába, rögtön az olasz deszkával kezdünk, amelyről természetesen nem hiányozhat a paradicsom, az olyan fűszerek, mint pl. a bazsalikom, vagy az olyan ikonikus talján finomságok, mint a mozzarella, a ricotta vagy a fenyőmag. És hogy mi készül smörgas módra ezekből a finomságokból?  A teljesség igénye nélkül: bazsalikomos ricotta sült paradicsommal, házi pesto, tonnato (olasz tonhalkrém) és salsa verde. És ez még csak az első deszka volt a sok közül, mindegyikről oldalakat lehetne írni, annyi íz, zamat, frissesség és sokféleség található bennük, ugyanakkor nem lépnek túl a szerepükön, nem annyira különlegesek, hogy róluk szóljon egy baráti beszélgetés, hanem tökéletes hátteret ad hozzá. Mert milyen jól megy egy szerelmi bánatról/örömről szóló témához egy tüzes spanyol tapas deszka  (tortilla, édes birsalmasajt, grillezett paprika vagy sült pimiento paprika), nem igaz? A görög vega deszka mellett (juhsajtos batyu, fetás céklakrém, spenótos joghurtkrém, sült padlizsán) jókedvűen lehet csicseregni a nyaralási élményekről. A sallangmentes skandináv deszka (gravlax, pácolt hering, vörös áfonyás sajtkrém) filozofáláshoz vagy világmegváltáshoz tökéletes.

A provence-i hedonista deszka lett az abszolút kedvencem, a rajta található finomságokat külön-külön is imádnám habzsolni, együtt pedig különösen. Mert van itt nekünk sárgabarackos sajttekercsünk, levendulamézünk, borsos cseresznyelekvárunk és ami nálam mindent vitt: sült szőlő. Ami azért nagy szó nálam, mert egyáltalán nem szeretem a szőlőt, ez a sült változat azonban olyan remekül lett lefotózva, hogy azonnal felkerült a gasztronómiai bakancslistám első helyére.  A keleti ízek szerelemeseinek is jutott egy nagyon ínycsiklandozó deszka, amelyen olyan különlegességek találhatók, mint a mór paprikakrém (ami többek között olyan izgalmas hozzávalókból készül, mint pl. a sherry, a bagett, a füstölt mandula és az őrölt csemegepaprika). A hummusznak én személy szerint nem vagyok nagy barátja, de a szezámmagos fűszeres répa és az olajos fűszeres sajtfalatkák már az én fantáziámat is megcsiklandozták, akárcsak a töltött datolya. Az ázsiai konyha engem sajnos teljesen hidegen hagy, de a mangós-csilis szósz és a korandieres tofukrém érdekes ízkalandnak ígérkezik még nekem is. A szivárvány deszka legnagyobb különlegessége a szivárványos tekercs, ami nem más, mint rizspapírba csomagolt sokféle finomság a lila káposztától kezdve a thai bazsalikomon át a garnéláig.

A vegán deszka sem fukarkodik kínálatban, a szezámmagos sült kelbimbó és a kelkáposztachips abszolút kipróbálós kategória. De eperimádóként nekem jobban bejött a vega primavera deszka, a burrata eperágyon és az epres-rebarbarás csatni azonnal elrabolta a szívemet. És még mindig tudta fokozni a szerző a kulináris élvezeteket, következtek az évszakok alapján készült deszkák, a vega nyári változatban olyan különlegességekkel, mint a friss kecskesajtkrém fenyőmaggal vagy a marinált fűszeres-citromos mozzarella. Az őszi a legjobb szerintem ebben a tematikában, a szilvás csatni, a körtés mustár és a sült camembert szederrel is azonnal ment a listámra.  A téli deszkában a pikáns sajtos csillagok és a vérnarancslekvár vitt mindent nálam. A végére maradt két ízvarázslat: az édes deszka (amiről csak annyit mondanék, hogy Matcha teás süti és minigofri), valamint a sörkert deszka, amelyen az obadza és a tükörtojásos tornyocskák a legmaradandóbbak. Kár, hogy a legvégére maradt szendvicsekhez már nem tartozott fotó, ezért pont a lezárás sikeredett felejthetőre, de összességében egy nagyon jó kis szakácskönyvhöz van szerencsénk, amelyben rengeteg olyan ötlet található, amelyekkel remekül fel lehet dobni a családi és baráti összejöveteleket.

8/10

A könyvet a Partvonal Kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni.

A bejegyzés trackback címe:

https://jusandcalzone.blog.hu/api/trackback/id/tr2814946016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása