Hedonista Hobbiblog

Jus & Calzone

Konyhai kisokos 3. - Hasznos konyhai kiegészítők

2017. március 15. - dome613

kisokos3.pngEbben a cikksorozatban igyekszünk bemutatni a mindenkori konyhai munka alapjait, technikáit, technológiát, eszközeit, amivel változatosabbá és könnyebbé tehetitek magatok számára a főzést, vagy elsajátíthattok olyanokat, amelyeket eddig még nem alkalmaztatok. 

Kisokosom előző két részében ejtettem szót a késekről, deszkákról, és a serpenyőkről, lábasokról – ezek mind a konyhai munka, és az ételkészítés legfontosabb alapfelszerelései. Tény, hogy ezek nélkül igencsak nehéz lenne bármilyen alapanyagot feldolgozni, elkészíteni, és a legtöbb munkafolyamatot meg is tudjuk velük oldani. Ám van néhány olyan eszköz, ami praktikus, kényelmes, és meggyorsítja a különböző folyamatok elvégzésének idejét.

Szinte az összes részfeladatra találtak már ki valamilyen segédeszközt, főleg design szempontok uralják mostanság a kiegészítők piacát (nem tagadom, mi is beleestünk a sün alakú reszelő bűvkörébe), de szerencsére a forma nem megy a praktikum rovására.  Lehetetlen minden kis apró kiegészítőt felsorolni – de nem is kell az összeset tartani otthon, csak, amit tényleg kihasználunk -, ezért hoztam most 5 (valójában 6) olyan eszközt, ami minden háztartásban elfér, és tudjuk is használni a mindennapokban.

tefal-gc702d-fazit.pngKontakt grill

Bár nem az olcsó kategóriába tartozik ez a „játékszer”, 15.000 Ft körül már kaphatunk egyet, mégis annál praktikusabb. Süthetünk benne húst, zöldséget, de szendvicset is grillezhetünk, vagy akár halat, tényleg csak attól függ, mit szeretnénk beletenni. Nem mellesleg gyönyörű grill-csíkokat „fest” az ételre, és könnyű tisztítani.

 

394768_altpic_3.jpgTojás szétválasztó

Hány és hány bosszantó percet okozott már nekünk, amikor belefolyt a sárgája a fehérjébe, vagy csak simán nem akart szétválni, és percekig játszani kellett vele? Természetesen kitalálták rá a megoldást, itt látható ez a csinos kis kütyü, ami felfogja a sárgáját, míg a fehérje lefolyik a lyukakon. Ravasz.

 

konyhavilag-001-2-520x520.jpg

Almamagozó

Te is utálod, ha ott marad az almacsutka a kezedben, és nincs kedved felállni és kidobni / letenni valahova? Pont erre ne lenne megoldás? Naná. Csak átszúrjuk az almát a száránál, lehetőleg az alsó csumával egy vonalban, és ha minden igaz, egyben kikapjuk az egész magházat. Vannak esetek, amikor nem sikerül elsőre, de ezen könnyen segíthetünk. Csak kiszúrjuk, megesszük az almát, és volt-nincs.

jamieoliver1.jpgRinga (fűszernövény-aprító)


Ezt a hasznos találmányt elég kevés konyhában lehet felfedezni, pedig kifejezetten jó szolgálatot tesz például petrezselyem aprításnál. Nyilván azoknak célszerűbb, akik szeretnek friss fűszerekkel dolgozni, de ezen kívül apríthatunk vele diót is, mandulát, vagy a hagymára is rádolgozhatunk. Egyszerű, de nagyon hasznos.

 

 12389n.jpgHabkártya és kenőkés

Az 5. és 6. ajánlatomat egy kalap alá vettem, mert ezekre alapvetően nem főzés, hanem sütés közben számítunk. Ha nem is vagyunk édesszájúak, évente 1-2x csak sütünk valamit, és akkor ezeknek nagy hasznát vesszük. A habkártya akkor alkalmazandó, ha egy folyékony masszát szeretnénk a lehető legkisebb veszteséggel kiszedni egy tálból – szinte maradéktalanul el is látja feladatát (és persze díszítési célokra is használható). Kenőkésre a krémek elosztásakor van szükségünk (én szeretem azt, aminek van egy pici pereme, így akár formán belül is tudunk vele dolgozni), nem kell túl nagy, egy 15 cm-es bőven elég, és szép egyenletes krémet tudunk vele alkotni.

 

Ha van kedvenc kiegészítőtök, írjátok meg! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://jusandcalzone.blog.hu/api/trackback/id/tr5612330485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

spinat 2017.03.16. 09:33:50

1-4 felesleges, 5-öst nem tudom megmondani, mert nem csinálok tortát.
1: a grillezésnél a tüz a lényeg, amúgy a legtöbb sütönek van már grill funkciója.
2: aki a tojást nem tudja szétválasztani, az fözözn inkább csak virslit.
3: kés
4. kés

turulpina 2017.03.16. 10:26:07

@spinat: én is a faszenes húségetést hívom grillnek, de van pár hónapja egy ilyen kontaktgrillem, és a lakásban, télen, bizony elég jó szolgálatot tesz
leginkább húsit sütök vele, és kurva jó, hogy pepecs mentesen, gyakorlatilag stabil minőségben, gyorsan lehet vele húst, melegszenyát sütni.

egy jó rostélyosra só, bors, és bemelegedéssel együtt 6 perc múlva ehető

herpa 2017.03.16. 10:37:27

A habkártya is praktikus lehet, de ami a legjobban helyettesíti az a gumispatula, mert azzal nem csak veszteségmentesen lehet kiszedni, de keverni is.
2-4. totál felesleges hülyeség, max. a gyártó jár jól vele.

ügyelő 2017.03.16. 10:42:41

A kontakt-grillt szeretem, de nem túl könnyű elmosni. A többi szerszámmal nem rendelkezem, nem is vágyom rájuk,ennek ellenére elég jól főzök.

para_noir 2017.03.16. 10:55:27

A kontaktgrillt az kutyázza, akinek még nem volt szerencséje hozzá, mert az egyik legkirályabb szerkezet a konyhában, fogok két szelet csirkemellet, belerakom, 2-3szor megforgatom, és 8 perc múlva készen van, nem kell utána takarítani (papírral letörlöm a sütőfelületet maximum), nem kell a sütőt használni, gyors, tiszta, egyszerű. Grillsajt, grillkolbász ugyanígy pár perc, zseniális.
@ügyelő: ha még forró állapotában papírtörlővel kitörlöd, minden azonnal lejön róla, csak a megszáradt dzsuvát nehéz kiszedni belőle.

para_noir 2017.03.16. 10:59:06

@spinat: akinek nincs kertje az szerinted hogy állítson elő tüzes grillt? Beállítja a kis háromlábút a nappaliba, szenet tölt bele, aztán gyufát dob rá? :)

zdyzs 2017.03.16. 11:10:44

A leghasznosabb konyhai kiegészítő egy szakács(nő ) aki mellett az összes másik tök felesleges! :-))

a nemzet fogatlan provokátora 2017.03.16. 11:34:30

@para_noir: Még a kertben is jól jöhet, ha nagy a társaság. A tévében reklámozott halfüstölő cuccal nincs tapasztalata valakinek?

Feketecsuklya 2017.03.16. 12:13:45

@a nemzet fogatlan provokátora: nem tudom, ott mit reklámoznak, de keress rá a Behr halfüstölőre, nagykapas.hu/termekek/kiegeszitok/halhustolok/behr-halfustolo/?gclid=Cj0KEQjw76jGBRDm1K-X_LnrmuEBEiQA8RXYZ9OlqMfVUotemUEu5KkBRp9EKc5OBmfmBNcE63oY3BsaAgYM8P8HAQ , én már több mint 10 éve használom, teljesen jó. 3-4 kiló hal belefér, de fürjtojást is szoktam benne füstölni.

Hurrá Torpedó · http://www.youtube.com/watch?v=br-D7UneS0E 2017.03.16. 12:26:22

fűszer aprító basz:
van, ugyanilyen, de egy fos. ha sok petrezselymet szeretnél aprítani, az első aprító mozdulatnál bemegy egy rakás a két penge közé, és ottmarad. mindig ki kell tunkolni, egész addig míg megfelelően kicsik nem lesznek a darabkák. ha a petrezselyem frissen mosott, és nedves, sokkal jobban beleragad.
diónál ugyanúgy beragad. ha szimpla lenne a penge akkor sokkal értelmesebb lenne.

fénycsepp 2017.03.16. 12:55:58

Tojasszetvalaszto.....muhaha!

agytörzsy prof 2017.03.16. 13:38:30

Barátnőm szülei vesznek meg minden ilyen hülyeséget, (pároló, aprító, tároló, keverő, hámozó, grillező... stb) egyszer kipróbálják, örülnek, hogy milyen jó, aztán soha többé nem használják. A legnagyobb gond az ilyen "ügyes" eszközökkel, hogy rettentő silány minőségűek. Általában fröccsöntött műanyag + vékony lemez. Kínai gagyi, nem éppen a tartósságról híresek, és legtöbbször nem is működnek úgy, ahogy kéne.. Nekem volt hasábkrumpli aprítóm, tényleg jó volt, de kb. az 5. használatnál eltört. A másik a nem öntvény, hanem lemezből készült fokhagymanyomó. Teljesen összenyomva hajlik a nyele mint az istennyila, de a fokhagyma még mindig egyben van.
Egyébként két ügyes kézzel, max. 4-5 féle jó (!!!) minőségű késsel meg egy-két kiegészítővel és kis gyakorlattal szinte minden konyhai művelet megoldható.

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2017.03.16. 13:43:32

A grill fasza, új értelmet nyer a melegszenya, sajtot a tetejére, belesül a kenyérbe. Próbálj ki egy olcsót elsőre , hamar tönkremegy,(úgyis használod minden nap) és már tudni fogod, hogy milyen legyen a komoly darabod. Amig angliában laktunk, a tescoban,argosban GBP4.99 volt egy ilyen, kb fél-egy évig bírta, míg el nem kopott. Addig minden nap ment legjobb préselős szendzsókat ettem vele!

Hörömpő cirkusz világszám 2017.03.16. 14:05:34

A tojást szétválasztani nem nagy durranás, a gyümölcsöket összekockázom egy tálba vagy dobozba és onnan eszem ki, a fűszereket késsel aprítom.
Harmincéves konyhai tapasztalatom szerint ha jó késeid vannak (Zwilling, Fiskars, Tramontina) és megfelelően karbantartod őket, meghálálják! Van vagy tízféle késem, a különböző húsokhoz és a különböző tevékenységekhez egy-egy, valamint egy fenő és egy fenőszíj.
Csirkebontó olló, fokhagymanyomó, zöldséghámozó, fűszertojás, cserélhető pengés reszelő hiányzik nekem a listából.

nj 2017.03.16. 14:22:04

Számomra a hagymatű az egyik legpraktikusabb eszköz, na és a kézi hámozó!

bobijub 2017.03.16. 15:03:16

@fénycsepp: :) nagyon-nagyon-nagyon messze vagyok attól, hogy kajazsonglőrnek nevezhessem magam. még tojásrántottát se csinálok túl gyakran, olyan kaját pedig igen ritkán, amihez szét kell választani a fehérjét és a sárgáját. de minden gond nélkül ketté tudom választani a tojás sárgáját ás fehérjét. akinek ez nem megy 10, max 20 tojás szétszedése után, az annyira fakezű, hogy az inkább kést se vegyen a kezébe, nemhogy tojást.

bobijub 2017.03.16. 15:08:19

@para_noir:

nincs is kontaktgrillem, de azt meg tudom érteni, hogy aki fikázza, az esetleg azért fikázza általánosságban, mert neki éppen egy ténylegszerencsétlenkonstrukciójú, nehézkesentisztítható gyártmánnyal volt dolga.

azt viszont tényleg megértem, hogy egy hőszabályozós cucc hasznos tud lenni, ha egyszer kitapasztaltuk, hogy a kedvenc, rendszeresensütött husink milyen beállítással, hány perc alatt készül a legjobbra.

bobijub 2017.03.16. 15:12:52

@zdyzs: egyesek aszongyák, hogy akinek pénze sok, de nem rengeteg, az inkább takarítónőt alkalmazzon és főzzék magának, mer' olyanok sokkal többen vannak, akik képesek élvezkedni a főzésben, de olyanok elég ritkán vannak, akik élvezettel súrójják a klozetot. szóval ha nekem lenne több pénzem, én se szakácsot vetetnék fel először a házvezetőnővel.

2017.03.16. 16:06:48

@agytörzsy prof: "A legnagyobb gond az ilyen "ügyes" eszközökkel, hogy rettentő silány minőségűek"

Attól függ, hogy ki mennyit szán rá.
Mert ugye tapadásmentes serpenyőből is vehetsz kínai vackot meg huszonezrest Tefalt is. Aki nem próbálta mindegyiket, az ne mondja, hogy a kínai is ugyanolyan jó.
Nagy ugyanígy van pl. a kontaktgrillel és gyakorlatilag minden mással is, amit meg lehet venni. Szóval csak akkor fikázz általánosítva, ha a minőségi terméket is próbáltad, nem csak a gagyit.

kommentes nikk 2017.03.16. 16:08:04

@agytörzsy prof: nem kötelező a szart venni, fokhagymanyomóból, krumpliszeletelőből, vágó, aprító eszközökből is van jó minőség.

kommentes nikk 2017.03.16. 16:10:02

@bobijub: Én egy Russel Hobbsot vettem 20-ról 14-re leárazva, tökéletesen működik, lassan egy éves, de nem kopik, csinálja, amit kell.

zdyzs 2017.03.16. 16:21:57

@bobijub: vazze, hogy kerül a WC pumpa az asztalra? Itt egyelőre a konyháról volt szó. Oda meg a szakács(nő) való.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2017.03.16. 20:04:13

Felesleges kacatok nagyrészt, amelyek a fiók mélyén végzik.
süti beállítások módosítása