Ebben a cikksorozatban igyekszünk bemutatni a mindenkori konyhai munka alapjait, technikáit, technológiát, eszközeit, amivel változatosabbá és könnyebbé tehetitek magatok számára a főzést, vagy elsajátíthattok olyanokat, amelyeket eddig még nem alkalmaztatok.
Kisokosom előző két részében ejtettem szót a késekről, deszkákról, és a serpenyőkről, lábasokról – ezek mind a konyhai munka, és az ételkészítés legfontosabb alapfelszerelései. Tény, hogy ezek nélkül igencsak nehéz lenne bármilyen alapanyagot feldolgozni, elkészíteni, és a legtöbb munkafolyamatot meg is tudjuk velük oldani. Ám van néhány olyan eszköz, ami praktikus, kényelmes, és meggyorsítja a különböző folyamatok elvégzésének idejét.
Szinte az összes részfeladatra találtak már ki valamilyen segédeszközt, főleg design szempontok uralják mostanság a kiegészítők piacát (nem tagadom, mi is beleestünk a sün alakú reszelő bűvkörébe), de szerencsére a forma nem megy a praktikum rovására. Lehetetlen minden kis apró kiegészítőt felsorolni – de nem is kell az összeset tartani otthon, csak, amit tényleg kihasználunk -, ezért hoztam most 5 (valójában 6) olyan eszközt, ami minden háztartásban elfér, és tudjuk is használni a mindennapokban.
Kontakt grill
Bár nem az olcsó kategóriába tartozik ez a „játékszer”, 15.000 Ft körül már kaphatunk egyet, mégis annál praktikusabb. Süthetünk benne húst, zöldséget, de szendvicset is grillezhetünk, vagy akár halat, tényleg csak attól függ, mit szeretnénk beletenni. Nem mellesleg gyönyörű grill-csíkokat „fest” az ételre, és könnyű tisztítani.
Tojás szétválasztó
Hány és hány bosszantó percet okozott már nekünk, amikor belefolyt a sárgája a fehérjébe, vagy csak simán nem akart szétválni, és percekig játszani kellett vele? Természetesen kitalálták rá a megoldást, itt látható ez a csinos kis kütyü, ami felfogja a sárgáját, míg a fehérje lefolyik a lyukakon. Ravasz.
Almamagozó
Te is utálod, ha ott marad az almacsutka a kezedben, és nincs kedved felállni és kidobni / letenni valahova? Pont erre ne lenne megoldás? Naná. Csak átszúrjuk az almát a száránál, lehetőleg az alsó csumával egy vonalban, és ha minden igaz, egyben kikapjuk az egész magházat. Vannak esetek, amikor nem sikerül elsőre, de ezen könnyen segíthetünk. Csak kiszúrjuk, megesszük az almát, és volt-nincs.
Ringa (fűszernövény-aprító)
Ezt a hasznos találmányt elég kevés konyhában lehet felfedezni, pedig kifejezetten jó szolgálatot tesz például petrezselyem aprításnál. Nyilván azoknak célszerűbb, akik szeretnek friss fűszerekkel dolgozni, de ezen kívül apríthatunk vele diót is, mandulát, vagy a hagymára is rádolgozhatunk. Egyszerű, de nagyon hasznos.
Habkártya és kenőkés
Az 5. és 6. ajánlatomat egy kalap alá vettem, mert ezekre alapvetően nem főzés, hanem sütés közben számítunk. Ha nem is vagyunk édesszájúak, évente 1-2x csak sütünk valamit, és akkor ezeknek nagy hasznát vesszük. A habkártya akkor alkalmazandó, ha egy folyékony masszát szeretnénk a lehető legkisebb veszteséggel kiszedni egy tálból – szinte maradéktalanul el is látja feladatát (és persze díszítési célokra is használható). Kenőkésre a krémek elosztásakor van szükségünk (én szeretem azt, aminek van egy pici pereme, így akár formán belül is tudunk vele dolgozni), nem kell túl nagy, egy 15 cm-es bőven elég, és szép egyenletes krémet tudunk vele alkotni.
Ha van kedvenc kiegészítőtök, írjátok meg! :)