Hedonista Hobbiblog

Jus & Calzone

Könyvajánló: Shunmyo Masuno: Az egyszerű élet művészete (2019)

100 remek zen gyakorlat a dolgos hétköznapokra

2019. június 21. - tonks

borito7.jpg

A mai rohanó világban nem egyszerű lassítani és magunkra koncentrálni, és a „Kevesebb stressz!” intelmet is biztosan mindenki hallotta már. Jó, jó, de hogyan? Shunmyo Masuno leginkább erre kínál 100 zen gyakorlatot a dolgos hétköznapokra.

Shunmyo Masuno Japánban él és egy 450 éves zen buddhista templom főpapja. Ez elsőre egy világtól elzárt, csendes életet sejthet, de több híres egyetemen (Harvard, Brown) is tartott már előadást, valamint „díjnyertes zen kerttervezőként” is munkálkodik. Könyve épp a legjobbkor talált meg, ugyanis tavasszal volt lehetőségem megtekinteni a tari buddhista szentélyt – ha a környékén éltek, vagy arra jártok, mindenképp ajánlom, csodás a hely hangulata – és érdekelni kezdett a téma, hogy a buddhisták miként látják a világot, hogyan alakítják az életüket. Masuno könyve ezen kívül a szakmai figyelmemet is felkeltette: segítő szakemberként dolgozom és mindig keresem azokat az önsegítő, önismereti könyveket, amelyek nem szokványosak, amelyek valami pluszt is tudnak adni az olvasóiknak.

A kötet első nagy erénye, hogy a 100 zen gyakorlat nem csak szimplán egybe ömlesztve van felsorolva, hanem 4 nagy csoportba van szétosztva, rövid magyarázatokkal, tanmesékkel, helyet hagyva az inspirációnak is. Ez a logikus felosztás azt is megkönnyítheti, hogy éppen melyik gyakorlatra van szükséged.

Az első rész: 30 mód arra, hogy töltsd fel az energiáidat a szokásaid alakításával

A könyv első fele bevallom, balzsam volt a lelkemre, ugyanis a gyakorlatok részét én már művelem, mert az évek során kitapasztaltam, hogy mire van szükségem, hogy kiegyensúlyozott legyek. Ebből is sejthető, hogy ez a rész inkább afféle egyszerű, de nagyszerű tippeket tartalmaz. Például: tarts rendet az asztalodon, figyelj, hogy ne hagyd ki az étkezéseket, egyszerűen rendezd be a szobádat. Ezentúl vannak azok, amik számomra szintén nem voltak újdonságok, de már több kreativitást igényelnek: ízlelgesd a reggeli levegőt, találd meg a kedvenc idézetedet, próbálj meg mezítláb járni, alkoss egy kis kertészetet az erkélyeden. Ezeken kívül megjelennek már a buddhista szertartásokhoz közelítő gyakorlatok, például a lélegzésre való összpontosítás, állógyakorlatok, stb. Nagyon tetszik, hogy ezek a gyakorlatok igen könnyen beépíthetőek a napirendbe, nem igényelnek sok időt, csak némi odafigyelést.

A második rész: 30 módszer a bizalom és a bátorság ösztönzésére

Ez a rész azért már keményebb dió egy félénk természetű embernek, így nekem is ez az etap adja fel a legnagyobb leckét az egész gyűjteményből. Ebben is vannak egyszerűbbek és nehezebbek, de az egyénre szabottság különösen jelentős. A 30 tanács egyben már elég töménynek is érződik, célravezetőbb lehet a legfontosabbakat kiválasztani közülük. Hármat választottam ki első olvasás után, amelyekben jobban el kell mélyednem: Ne félj a változástól! Ne kötődj egyetlen nézőponthoz! Időnként próbáld meg kikapcsolni a gondolkodást!

A harmadik rész: 20 módszer a zavarodottság és aggodalom enyhítésére

Korábban dicsértem a kötet felosztását, és most újabb dicséret következik: egyszerűen fenomenális, hogy egy önsegítő könyv arra is ki mer térni, hogyan tanácsos viselkedni másokkal. Ez a 20 módszer főként arra koncentrál, hogyan kommunikáljunk másokkal, milyen hatással lehet ránk a másik ember, az, hogy egy társadalomban élünk. Olyan tanácsok vannak itt, hogy fejleszd ki magadban a hála érzését, mélyítsd el a kapcsolatod valakivel, ne akadj fenn pusztán a szavakon. És az egyik kedvencem az egész könyvben: Beszélgess el egy kerttel!

A negyedik rész: 20 módszer arra, hogyan teheted minden napodat a legjobb nappá

Ez az utolsó rész azért sokat ígér, kétségtelenül egy click bait gyanús mondat, de nem tudok belekötni. Egyesek biztosan belemennének némi filozofálgatásba, hogy mit is jelenthet a „legjobb” ebben a kontextusban, én ezt most hanyagolnám egy igen egyszerű oknál fogva: ez a fejezet teszi fel a cseresznyét annak a bizonyos tortának a tetejére. A legtöbb tanács kötődik valamelyik korábbihoz, fontos üzenet a jelen megélése. Ilyen például: Légy pozitív! Vedd észre az évszakok változásait! Ne osztályozd a dolgokat aszerint, hogy jók-e, vagy rosszak-e! Természetesen ebben a részben vannak a legnehezebbnek tűnő gyakorlatok, de ebből is jókat lehet szemezgetni.

Már első olvasatra tudtam, hogy ez a könyv nem egyszerűen csak elolvasásra való, hanem hogy folyamatosan forgathassa az ember. Ez a 100 módszer nem egy heti tréningre alkalmas, hanem inkább hónapok alatt lehet a leghatékonyabban magunkévá tenni ezt a filozófiát. Tökéletesen működik amolyan beleolvasó könyvként is: tartsd az asztalod mellett, és minden reggel nyisd ki valahol: amelyik módszer a szemed elé kerül, aszerint próbáld vinni az aznapi dolgaidat!

Szerettem olvasni, szerettem gondolkodni rajta és most egy darabig fogok is.

9/10

A könyvet a 21. Századi Kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni.

A könyv beszerezhető itt:

https://21.szazadkiado.hu/az-egyszeru-elet-muveszete-shunmyo-masuno?keyword=az%20egyszer%C5%B1%20%C3%A9let%20m%C5%B1v%C3%A9szete

A bejegyzés trackback címe:

https://jusandcalzone.blog.hu/api/trackback/id/tr7014900792

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása