Hedonista Hobbiblog

Jus & Calzone

Könyvajánló: Pam Johnson-Bennett: Cicaharc (2019)

„Ha már van macskád, előbb-utóbb jó eséllyel két, három vagy még több cicára fogsz vágyni.”

2019. október 11. - chipolino

cicaharc.jpg

Pam Johnson-Bennett előző magyarul megjelent könyve, a Gondolkodj macskául (itt írtunk róla) minden apró, a macskatartással kapcsolatban felmerülő részletet bemutató kézikönyv volt. A szerző a jelen kötetet annak kiegészítéseként írta; alcíme: Hogyan őrizd meg a békét, ha egynél több macskád van. A könyv alapvetően a többmacskás háztartásokban előforduló problémákat veszi sorra, és ajánl megoldási alternatívákat, de én bátran ajánlom egymacskás gazdiknak is: lényegre törően és olvasmányosan magyarázza el a viselkedési problémák hátterében álló okokat, és a legfőbb mondanivalója, hogy szinte mindig van megoldás.

A kötet tizenkét fejezetből áll; a macskákról való alapvető tudnivalóktól indul (hierarchia, kommunikáció, területvédés), majd rátér az összeszoktatásra és a legfontosabb elemekre, amelyekkel könnyebbé tehető a macskák együttélése: játék, etetés, alomtálca, kaparás. Kitér a macskák közötti agresszió lehetséges okaira és a stresszoldásra, majd az időskorral és betegségekkel zárul, illetve még egy utolsó fejezettel (amely talán a legfontosabb gondolatokat tartalmazza), amelyből megtudhatjuk, honnan tudunk segítséget kérni, ha úgy érezzük, mindent megtettünk, de semmi nem használ.

Minden fejezetben vannak kiemelt emlékeztetők, tippek stb., amelyekben a leglényegesebb tudnivalókat olvashatjuk pontokba szedve, röviden – ez nagyon jó ötlet, sokat segít a főbb gondolatok összefoglalásában. A stílus ismét közérthető, tömör és lényeglátó; az egész könyvből süt a szerző viselkedés-szakértőként (és a saját macskáival) szerzett rengeteg tapasztalata. Nekem az alomhasználattal foglalkozó fejezet kicsit hosszúnak tűnt, illetve néhány esetben kissé nehezen megvalósíthatónak éreztem a megoldási javaslatokat – aki minden nap dolgozik, annak egyszerűen nincs lehetősége pár óránként foglalkozni a macskáival, ilyenkor sajnos nagyrészt fix az ember időbeosztása. Ezeket leszámítva azonban a kötet abszolút hasznos az egy- és többmacskás olvasók számára is, én a játékokkal kapcsolatos fejezetet például külön bejelöltem magamnak, ha esetleg valami újat szeretnék a macskámnak. Nem tudom, van-e magyarországi forgalmazója ezeknek a játékoknak (Da Bird, Cat Dancer, Dragonfly, Swizzle Teaser), de külföldről biztos rendelhetők. (Bár hozzáteszem, a doboz, amiben érkeznek, valószínűleg nagyobb elragadtatást fog kiváltani.)

A szerző többször említi a stresszoldás egyik legjobb eszközeként a Feliway-t, ami feromonos párologtató vagy spray, és elvileg nagyon nyugtató hatással van a macskákra. Mi kb. 2-3 hete kísérletezünk a párologtatós változattal (felújítás, átköltözés stb., sokféle változás miatt, amit a macskák nagyon utálnak), és egyelőre úgy tűnik, hogy használ (persze lehet, hogy alapból se lett volna gond, de ártani valószínűleg nem árt).

A kötetben végig nagyon hangsúlyos, és szerintem ez a legfontosabb gondolata a könyvnek, hogy ha teszünk érte, és meg akarjuk oldani a viselkedési problémákat, a legtöbbször sikerülhet. Igen, létezik olyan is, hogy két macska egyszerűen képtelen együtt élni (embereknél is előfordul az ilyen), és akkor valószínűleg meg kell válni egyiküktől – de igyekezzünk jó otthont találni neki, és lehet, hogy sokkal boldogabb lesz, mint egy örökösen stresszes, nyűglődős környezetben. Nagyon jó lenne, ha a menhelyre (rosszabb esetben utcára) adás vagy altatás (és változatai…) nem szerepelnének az emberek ötletei között, amikor valamilyen viselkedési problémával szembesülnek. Tudom, hogy minden eldobható, lecserélhető, és rengeteg az árva kismacska, úgyis lesz másik, de az ilyen gondolkodás engem még mindig mélyen megráz. A szerző végig kiemeli ennek az embertelenségét, és ez nyilván pont nem azoknak a felelős állattartóknak szól, akik elolvasnak egy ilyen könyvet, de fontos, hogy erre is felhívjuk az emberek figyelmét. A macskák csodásak, és ha valami gond van a viselkedésükkel, akkor kellő türelemmel, empátiával és odafigyeléssel a legtöbb probléma megoldható.

9/10

A kötetet a Jaffa Kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni.

A bejegyzés trackback címe:

https://jusandcalzone.blog.hu/api/trackback/id/tr8215200596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása