Hedonista Hobbiblog

Jus & Calzone

Könyvajánló: Heidi Murkoff: Az a kilenc hónap (2019)

„Bízzunk a szimatunkban.”

2019. december 20. - chipolino

az_a_kilenc_honap_b1.jpg

Ez a könyv baromi hasznos, nagyon olvasmányos, tele van részletes és pontos információkkal, miközben talán a legfontosabb, hogy megnyugtatja a kismamákat: ne pánikoljunk! Ami a testünkkel és a lelkünkkel történik, teljesen normális, más is átélte már ezt, nem vagyunk egyedül. A kötetnek ez az ötödik kiadása, az Alexandra nagyon szép kivitelben a legújabb, teljesen átdolgozott változatot hozta el idén nekünk. Szerintem az első terhesség alatt nagyon sokat segít, úgyhogy én mindenkinek ajánlom, aki babát tervez vagy vár, mert tényleg minden apró részletre kiterjedően benne van a várandóssággal kapcsolatos összes felmerülő kérdésünkre a válasz.

A kötet szakkönyv jellegűen vaskos, a borító viszont kedves, a felépítése pedig egészen remek. Elsőre ijesztő lehet a tördelés, de ahogy beleolvasunk, rájövünk, hogy nem orvosi szakszavakkal teletűzdelt, érthetetlen szakirodalom van a kezünkben, hanem egy nagyon is életszagú, a valós problémákra koncentráló, ironikus humorral átitatott nagyszerű olvasmány. Tele van praktikus tanácsokkal, kipróbált, bejáratott módszerekkel, és egyetlen esetben sem szájbarágós. A legszimpatikusabb, hogy végig hangsúlyozza: mindenki és minden egyes terhesség más, ne ijedjünk meg, ha nálunk nem minden pontosan úgy történik, ahogy másoknál. Rengeteg hasznos tippet és információt kapunk a várandós léttel kapcsolatban, a terhességi vizsgálatoktól kezdve a szülésen keresztül a legalapvetőbb életmódbeli kérdésekig.

Nagy öröm, hogy a várandós életmód ilyen hangsúlyos a könyvben, hiszen talán ezzel kapcsolatban van a legtöbb kétség és kérdés a kismamákban: mi az, amit lehet, és mi az, amit nem; mivel teszek jót a kisbabámnak, és mi az, ami árthat neki? Muszáj-e száműznünk a macskánkat az életünkből? Eljárhatunk-e továbbra is futni? Mi van akkor, ha szívünk szerint egész álló nap csak Túró Rudit ennénk? A kötet az étkezésen keresztül a kávézásig, az edzésen, munkán, szeretkezésen, utazáson keresztül a szépségápolásig végigvesz mindent, és igyekszik megnyugtató módon, rugalmas ötletekkel ellátni a kismamákat.

A könyv öt nagy részből áll: az első (Mindenekelőtt) a teherbe eséstől kezdve foglalja össze a legfontosabb tudni- és tennivalókat röviden. A második rész (Kilenc hónap) teszi ki a könyv gerincét, ebben a fogantatástól a szülésig hónapról hónapra (hétről hétre) követhetjük babánk fejlődését. Nekem nagyon tetszik ez a rész, ugyanis benne van, hogy az adott héten éppen mi történik a kisbabánkkal (mekkora, mi az, ami már kifejlődött, mire képes már stb.), mi jellemzi a testünket (fizikailag és érzelmileg), milyen orvosi vizsgálatokra számíthatunk stb. Nagy kedvenceim az Apáknak című keretes részek, ezek amellett, hogy valóban hasznosak, elképesztő szórakoztatóak is. Ráadásul a kötet végig hangsúlyozza, hogy a legfontosabb az őszinte kommunikáció, amivel teljes mértékben egyetértek.

A harmadik rész (A baba születése után) a szülés utáni első hat hétig követi végig az eseményeket, a negyedik rész (Egészségmegőrzés várandósság alatt) pedig a terhesség alatti megbetegedéseknek szentel több oldalnyi figyelmet. Az ötödik rész (Veszélyeztetett terhesség) a komplikációkkal és a vetéléssel foglalkozik, egészen a gyászfeldolgozásig és a veszteség utáni újrapróbálkozásig. A könyvet egy nagyon hasznos és részletes tárgymutató zárja, aminek segítségével bármit hamar ki tudunk keresni, amire éppen szükségünk van.

Nekem a leginkább az tetszik a könyvben, hogy amellett, hogy nem kendőzi el a nehézségeket, végig nagyon pozitív hangvételű. Megnyugtatja a kismamákat, és részletesen elmagyarázza, hogy mi miért történik, mindezt pedig nem valami emelvényről szónokolva, hanem nagyon életszerűen, sokszor ironikus humorral. A könyv ráadásul végig arra buzdít, hogy hallgassunk a megérzéseinkre, ami szintén nagyon szimpatikus. Én szívből ajánlom a könyvet mindenkinek, mert korszerűen, részletesen és érthetően magyaráz el mindent, amire a várandósság alatt számítani lehet.

10/10

A kötetet az Alexandra Könyvkiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni.

A bejegyzés trackback címe:

https://jusandcalzone.blog.hu/api/trackback/id/tr815354396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása