Hedonista Hobbiblog

Jus & Calzone

Könyvajánló: Hedvig Montgomery: Szülői varázslat 2. (2020)

„(…) a gyerekeknek ránk van szükségük.”

2020. március 13. - chipolino

szuloi_varazslat_2.jpg

Hedvig Montgomery család- és párterápiára szakosodott pszichológus, akinek Szülői varázslat című sorozatát a Partvonal Könyvkiadó 2019-ben kezdte el kiadni. Nemrég látott napvilágot a második kötet, amely a 0–2 éves korosztállyal foglalkozik. A bevezető könyvben megismert hét lépés itt csecsemőkre szabva jelenik meg, és a kötet ezen kívül is rengeteg kérdésre ad választ. Elképesztően igényes, gyönyörű, esztétikus és ami a legfontosabb: hasznos és összeszedett kiadványról van szó, amely abszolút olvasóbarát formában mutatja be a csecsemőkor buktatóit és megoldási lehetőségeit.

A Szülői varázslat 2. kifejezetten a 0–2 éves gyermekekre koncentrál; megmutatja, mire kell mindenképpen odafigyelni ennél a korosztálynál, hogyan kerülhetőek el a leggyakoribb szülői hibák. A könyv két nagy részből áll: az első végigveszi a hét lépést a köteléktől a gyerekek szabadon engedéséig, a második pedig olyan kérdésekkel foglalkozik, amelyek minden újdonsült szülőt foglalkoztathatnak (etetés, alvás, beszédtanulás stb.). Az írónő megmutatja, mi az, amivel szülőként valóban foglalkoznunk kell, és mi az, ami miatt felesleges aggódni.

„Az ember életének első két éve maga a csoda (…), amelybe rengeteg kétségbeesés, félelem és bizonytalanság fér. De legalább ennyi boldog pillanat is, amikor ráadásul olyan boldogságot érzünk, amelynek létezéséről korábban mit sem tudtunk.” A könyv egyik legszimpatikusabb vonása, hogy nem hallgatja el a nehézségeket, és nem idealizálja sem a szülői szerepet, sem a csecsemői létet, mégis végig elég pozitív hangvételű. Nekem rengeteg gyermekkori emléket felszínre hozott, és elgondolkodtatott, arra késztetett, hogy kívülről is igyekezzem megvizsgálni a szüleim, illetve a saját elképzelt mintám előnyeit és hátrányait.

Muszáj megemlíteni, mennyire csodaszép a kötet kiadása: nagyon jó kézbe venni, az illusztrációk ízlésesek, a színes oldalak és a tagolás egyszerre esztétikus és funkcionális. A folyó szövegből kiemelt összefoglaló jellegű, legfontosabb tudnivalókat tartalmazó részek segítik az olvasást. A bevezetőben igen találó megfigyelés, hogy a mai világban mennyire el vagyunk már szokva az akkora horderejű, élet-halál történésektől, mint a szülés, illetve születés. Az írónő fontos gondolatokat fogalmaz itt meg, a kötet további részében pedig a saját gyermekeivel szerzett tapasztalatai, illetve pácienseinek egy-egy története nem csak színesítik a szöveget, de életszerűvé is teszik, közelebb hozzák az olvasóhoz az adott témakört.

A hét lépés közül kiemelném a párkapcsolat megtartását, amely valószínűleg sok újdonsült szülőt foglalkoztat, ebben a részben praktikus tanácsokat olvashatunk, nagyon emberi megközelítésben. A könyv második feléből pedig nekem leginkább az alvással foglalkozó részből maradt emlékezetes az a tanács, hogy határozottan válasszuk szét a nappalt és az éjszakát. Lehet, hogy nem fog beválni, de egy próbát mindenképpen megér – ami egyébként a könyv összes tanácsára igaz. Az írónő is lépten-nyomon hangsúlyozza, hogy minden gyermek más, mindenkinél más válik be.

A könyv legfontosabb üzenete a szeretet és a jelenlét, és az, hogy nem kell tökéletesnek lennünk, de érdemes törekednünk rá. Az írónő abszolút a gyermeket helyezi a középpontba, emiatt néhány esetben kicsit túlzónak éreztem egy-egy megfogalmazást – mintha a szülő egyetlen feladata a gyermekkel való foglalkozás lenne. Egy újdonsült szülő élete egyébként is a gyermeke körül forog, és folyton azon aggódik, hogy mit csinál rosszul, így nekem ezek a részek kicsit frusztrálóan hatottak. Szerencsére azonban nincs belőlük annyi, hogy zavaró lenne, és ennek ellenére a könyv kifejezetten hasznos lehet minden kezdő szülő számára, mert nagyon olvasmányos formában, röviden mutatja be a kezdeti nehézségeket, és kínál megoldási javaslatokat a felmerülő problémákra. A hasznossága mellett pedig több helyen kifejezetten megható is, úgyhogy nem csak szakkönyvként, de irodalomként is szép olvasmányélményt nyújt. Én nagyon remélem, hogy a kiadó a sorozat további köteteit is hozza majd, mert azokat is egészen biztosan érdemes lesz kézbe venni.

 

9/10

A kötetet a Partvonal Könyvkiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni.

A bejegyzés trackback címe:

https://jusandcalzone.blog.hu/api/trackback/id/tr9015514378

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása