Hedonista Hobbiblog

Jus & Calzone

Mosogatóból tulajdonos: Ali Sonko és a Noma

2017. március 06. - FilmBaráth

ali_sonko.jpg

A koppenhágai Noma fogalom a gasztronómia szerelmesei számára (ha van olyan mázlista, aki már járt ott, kíváncsian várjuk az élménybeszámolót kommentben), a két Michelin-csillaggal kitüntetett étterem az innovatív skandináv konyha zászlóshajója, ahol olyan különlegességeket lehet megkóstolni, mint pl. az ehető föld. 2004-ben nyílt meg az étterem a koppenhágai kikötő egyik régi raktárépületében. A siker gyorsan jött: 2005-ben begyűjtötték a tulajdonosok az első Michelin-csillagot, 2007-ben pedig a másodikat is. A Noma név „nordisk mad”, azaz „északi étel” kifejezés rövidítése. A séfet René Redzepi-nek hívják (dán a fiú, de az apukája albán származású és mosogatóként dolgozott, hogy el tudja tartani a családját), aki Franciaország és Kalifonia után a Ferran Adriá vezette spanyolországi El Bulliban tanulta meg a szakma csínját-bínját.

2003-ban körbejárta egész Skandináviát, hogy megismerje a hagyományos alapanyagokat és főzési eljárásokat. Arra alapozta az éttermet, hogy a régit és az újat párosítja, és olyan jól tette ezt, hogy többször is a világ legjobbjának választották az általa irányított vendéglátó helyiséget. Emberünk azonban nem ül a babérjain, bejelentette, hogy év végéig bezárja az éttermet, hogy újraalakítsa, de nem ez volt az igazi hír, hanem az, hogy egy mosogatónak adott lehetőséget arra, hogy társtulajdonos legyen. Ilyen sem volt még, naná, hogy a világsajtó iszonyúan kíváncsi lett Ali Sonkóra.

ali_sonko2.jpg

A 62 éves férfi Gambiából érkezett Dániába 34 évvel ezelőtt, az ok merőben romantikus: egy dániai nyaralás alkalmával beleszeretett egy dán lányba, akivel  ma már 12 gyereket nevelnek. Halárusként, hentesként is próbált boldogulni új hazájában, azonban a szerencse akkor mosolygott rá, amikor 14 évvel ezelőtt a Nomába került mosogatónak. Habár nagyon szereti az étteremben készülő különleges fogásokat, azért otthon afrikai ételeket szokott főzni, a kedvence a mogyoróvajas szósz rizzsel. Nagyon örül annak, hogy tulajdonos lett (két másik személlyel együtt 10%-t kapott a holding tulajdonjogából, amely a Nomát birtokolja, 20% a séfé, a többi megoszlik négy üzleti partner között), de ettől még ugyanolyan keményen fog dolgozni, mint eddig.

Alit már korábban megismerhette a világ, mivel néhány évvel ezelőtt, amikor az étterem dolgozói Londonba mentek átvenni egy díjat, ő nem tarthatott velük az állampolgársága miatt, társai ezért egy pólóra nyomtatták az arcát, és így vettek részt a rendezvényen, ezzel demonstrálva, hogy úgy érzik, ő is itt van velük, mert ő is a csapat tagja, lényegtelen, hogy "csak" egy mosogató. Most pedig olyan szintet lépett, amelyre eddig még nem volt példa, így természetesen világszerte címlapokra került az ő különleges története.

Redzepi Alin kívül az étterem vezetőjének és a szolgáltatásokért felelős igazgatónak is adott tulajdonrészt, és azzal indokolta meglepő döntését, hogy az emberek, és a szakmabeliek sem értékelik a mosogatókat, és ezen akar változtatni. Továbbá nagyon hasonlít a férfi sorsa az édesapjáéra, akit szintén Alinak hívtak, az egykori Jugoszláviában született és szintén mosogatóként kereste a kenyerét. Szép és emberi gesztus a Noma vezetőjének ezen döntése, sok sikert kívánunk Alinak új munkakörében!

Az írás a New York Times cikke alapján készült.

A bejegyzés trackback címe:

https://jusandcalzone.blog.hu/api/trackback/id/tr9812312155

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása