Hedonista Hobbiblog

Jus & Calzone

Mi a párizsi nők titka? - A szépség művészete francia módra

1. rész

2017. március 29. - Kata SWL

Sziasztok! Kata vagyok, igazgatásszervező diplomám van és nemsokára jogász is leszek. Van egy beautyblogom és egy hozzá kapcsolódó youtube-csatornám is, illetve nemrég indítottam el ennek a filmes verzióját is. Könyv-,rúzs- és cipőmániás vagyok, gyűjtöm is őket, illetve imádom a divatot, szóval adott volt a poszt: a "csajos", szépségápolással, divattal kapcsolatos témákkal fogok a blogon foglalkozni.

Minden nőt vonz valami a párizsi nők titka iránt. Hogy csinálják? Mitől van meg bennünk az a bizonyos "je ne sais quoi"? A hanyag elegancia, a tartás, a tökéletlen tökéletesség,a harmónia? Hogyan lehetséges, hogy egy farmerba hanyagul begyűrt ingben, kócos konttyal, vörös rúzzsal, balerinacipőben is elegánsabbak és "többek",mint mi teljes puccban?

Először is járjuk körbe a kérdést a szépségápolás szemponjából.

A francia nőkre kortól függetlenül nem jellemző a sok smink. Nem szeretik a túl sok sminket, a túl sok színt, a mesterkéltséget. Hétköznapokra általában egy könnyű, fényvédőt tartalmazó,hidratáló BB krémet használnak, vagy csak hidratáló krémet és korrektort. Ha netán mégis alapozóhoz nyúlnak, leggyakrabban a gyógyszertárban kaphatóak közül választanak, de ezt is összekeverik egy kis hidratálókrémmel,hogy lágyítsák az alapozó hatását, ne egységesítsen annyira: látszódjon a bőrpír ha kicsit megkapja a nap,és látszódjon az arc színe. A vörös rúzs náluk alap, illetve szempillaspirált is használnak az alsó- és felső pillasorban, ugyanis kiemeli a tekintetet. Ha még jobban hangsúlyozni szeretnék a szemüket, van, aki csak puha szemceruzával húz vonalat a felső szempillasor tövébe, és esetleg finomít ezen a vonal elsatírozásával, de van olyan is,aki a tust részesíti előnyben. 

Natalie Portman a Dior arcaként - Sok francia nő kedvenc élénkpiros rúzsa a Dior Addict

A bőrápolási rutinjuknak jelentős szerepe van abban, hogy valóban nincs szükségük sok sminkre, szinte tökéletes a bőrük. A legtöbb francia nő rendszeresen jár bőrgyógyászhoz, mondhatnám,hogy a legjobb barátjuk a bőrgyógyászuk, nagyon sok terméket ajánlgatnak egymásnak, ki mit használ, hogy vált be. Egy jó bőrgyógyász náluk ugyanolyan fontos, mint az örök, mindenhol érvényes "minden nőnek kell egy jó fodrász" szabály. Épp' emiatt  az arc- és testápolási termékeiket, de (ahogy fentebb említettem) ha lehetséges, a dekorkozmetikai termékeiket is a gyógyszertárból szerzik be. Sajnos nálunk nincs akkora kultusza és fontossága a bőrápolásnak,mint a franciáknál, náluk 12 évesen elkezdik a lányokat "beavatni", hogy kialakuljon bennük a rutin,megtanulják ennek a fontosságát, mivel ha időben elkezdenek foglalkozni a bőrükkel, nagyon sok minden (pl. az öregedés) megelőzhetővé, kordában tarthatóvá válik. Emellett fontos megemlíteni,hogy a francia nők nem félnek az öregedéstől. Nem ítélik el a plasztikát sem, de nem szeretik a látványos változtatásokat, az idő előrehaladtával legfeljebb egy-egy kisebb ráncot töltetnek fel az ajkuk felett (épp' csak annyira,hogy kisimuljon), vagy a szemkörnyékükön végeztetnek nagyon apró, gyógyulást nem igazán igénylő esztétikai tuningot. A kozmetikus szerepe számukra ugyanolyan fontos,mint a bőrgyógyász és a fodrász: meg kell találni a legjobbat, megtartani és a barátjukká fogadni.

A párizsi nők szeretik a könnyedséget, mindig törekszenek arra,hogy legyen rajtuk valami tökéletlenség, szeretik elhitetni a világgal, hogy nem ápolják magukat, tökéletes bőrrel és hajjal születtek. Tudjuk,hogy ez nem így van. A bőrápolást már kiveséztük,de mi a helyzet a hajjal? A kulcsszó a rendezett rendetlenség és A fodrász. Nem szokták beszárítani a hajukat, sőt, a legtöbben kerülik a hajszárítót, jó időben a levegőn, télen törölközővel szárítják meg a tincseiket. A kócosság, a hanyag elegancia azonban valóban csak külsőre tűnik "épp csak feltekertem a hajam" hatásúnak, ez valójában ugyanolyan gondossággal készül,mint a mi balerinakontyaink vagy fonataink. A francia nők nem festik a hajukat, ha mégis, akkor az ősz hajszálak elfedése céljából teszik megtartva az eredeti hajszínüket. 

A kéz és a láb ápolása ugyanolyan fontos,akár a hajé. A körmöknek mindig rendben kell lenniük, általában ápoltak és rövidek, van aki festi, van aki nem, egy biztos: a francia manikűr a nevével ellentétben nem az ő találmányuk, és hatalmas műkörmöket sem hordanak. A testápoláshoz (ha nem gyógyszertári krémet) argánolajat (amit én a fejbőrömre/hajamra,a körmömre is használok és csodás!), a testradírozáshoz szintén valamilyen olaj és tengeri só elegyét használják.

A francia nőknél aranyszabály, hogy 30 éves korunkig meg kell találniuk A parfümjüket, hiszen ahogy Coco Chanel is mondta: 'Egy olyan nőnek,aki nem visel parfümöt,nincs jövője".

Tehát a párizsi nők legnagyobb titka talán az elfogadás, és az ebből fakadó önbizalom. Szeretik önmagukat, azt, amit örököltek a szüleiktől, és ebből igyekeznek a legtöbbet kihozni. Vigyáznak az egészségükre, nem isznak túl sokat, és nem dohányoznak (ha már szépség: ez a bőrnek nagyon kedvező életmód). Számukra a szépség kevés, nem szeretik a tökéletességet, az egyediséget, annál inkább, büszkék a tökéletlenségeikre. Visszatérve a vörös rúzshoz: náluk mindennapos, míg mi, magyar lányok/nők esetleg alkalmakra kenjük fel ezt a színt. Hogy ennek mi az oka? Az önbizalomhiány. És épp' ezért is csodáljuk annyira őket...

A bejegyzés trackback címe:

https://jusandcalzone.blog.hu/api/trackback/id/tr1012365683

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kelly és a szexi dög 2017.03.29. 23:21:12

nem fürdenek, ahogy a franciák általában...

Kata SWL · smokingbarrels.blog.hu 2017.03.29. 23:46:40

@Kelly és a szexi dög: De,fürdenek,ez már nem a 17.század. :) A legtöbben babáknak gyártott termékekkel ráadásul,de konkrét, nálunk is kapható,gyógyszertári francia márkát is tudok mondani Neked,amit nagyon nagy számban használnak a francia nők tusoláshoz... :))))

Édua84 2017.03.30. 15:16:25

@Kata SWL:
Szia!
Elnézést, hogy közbekotyogok, de engem érdekelnének azok a márkák!
Meg úgy általában a francia szépségápolás. Sajnos, nem igazán tudom, mik azok az információk, amik hitelesek, a net tele van mindenfélével. :( Esetleg tudsz olyan blogokat ajánlani, ahol bővíthetem e téren a tudásomat?

Kata SWL · smokingbarrels.blog.hu 2017.03.31. 00:39:57

@Édua84: Szia! Én arcápolásra Uriage-et és La Roche-Posay-t használok,termálvizesek és van belőlük mindenmentes verzió is.Az Uriage tusfürdői nagyon jók,a testápolói szintén,viszont a Nuxe szárazolaja is. Vichy termékeket nem használok,alapozót szerettem volna tőlük,de a legvilágosabb árnyalat is sötét nekem.Igazából a Vichy,Uriage és La Roche-Posay is a forrás után kapta a nevét,ahonnan a termálvíz származik,amit tartalmaznak. Az Uriage vízpermete is istenteni pl.,de ha tudsz mondani konkrétumokat,hogy pl.problémás-e az arcbőröd,stb,vagy konkrétán mit keresel,akkor jobban tudok segíteni. Ha van gyógyszertár a közeledben,ahol árulnak ilyen termékeket,akkor kell,hogy legyen hozzáértő szakember,nálunk itt az Allee-ban van egy hölgy,ő tanácsolta,hogy az Uriage arcpermetet reggel és este is használjam nyugodtan krémezés előtt,illetve tőle tudsz mintákat is kérni a termékekből. :)

Édua84 2017.03.31. 06:28:52

@Kata SWL: Köszönöm szépen a választ! :)
Valójában az arcbőrömmel nincs semmi probléma, inkább a hajamra szeretnék valami "normális" sampont találni. 14 éves koromig gyönyörű hajkoronám volt, aztán- mintha elvágták volna (nem szó szerint), megritkult és töredezett lett. Szeretném valahogy visszaállítani a régi állapotára, és próbálgatok mindenféle sampont, de eddig még nem találtam olyat, ami igazán tetszik a hajamnak. Sajnos, Szeged tele van "gyorstalpalós"- tanfolyamos fodrászokkal, és ők nem igazán tudnak érdemi tanácsot adni, csak a legismertebb kommersz márkákat ajánlgatják. (Apropó, Szegeden élek, de van itt is rengeteg patika és biobolt.)

Kata SWL · smokingbarrels.blog.hu 2017.03.31. 12:27:00

@Édua84: A Vichynek van egy Dercos Neoganic nevű samponja és hozzá tartozó programja (azt hiszem ampullás),ami direkt a sűrűbb hajat célozza meg,mivel feléleszti a fáradt hajhagymákat. Bár sajnos csak egy sampon valószínűleg nem fog segíteni a problémán.Nekem télen egy gyulládás miatt a felére csökkent a hajam mennyisége,ami nem tűnt fel,mert szerencsére sűrű hajam van,a fodrászom szólt,hogy nyáron 2x ennyi volt. Ő a Varga hajcseppeket ajánlotra,nem olcsó,és sokat kell használni,de megéri. Én használtam a hozzá való sampont js,illetve utána a Helia-D gyógynövényes hajhullás elleni samponját és balzsamját,ami nagyon bevált. A hajvitaminokra is sokan esküsznek,de sok hízlal közülük,én a DM saját márkását szedtem és bevált. A töredezés nálam is állandó jelenség,száraz,göndör hajam van,de az olajos balzsam és hajpakolás sokat segített ezen (Lorèal Extraordinary Oilt használok), illetve mindig használok hővédőt,hajszárítás előtt pedig szintén a Loréal Extr.Oil olaj a krémben hajkrémét használom,erre viszem még fel a Helia-D töredezés elleni hajolaját,és megszárítom (ezek amúgy hővédők is). Érdemes a ricinusolajat is kipróbálni,nekem anno az is nagyon bevált,hajmosás előtt a fejbőrre és a hajtövekre viszem fel főleg,de az egész hajhosszt bekenem,aztán feltekerem és zacskót húzok a fejemre,és fél-1 óra múlva hajmosás közben kimosom. A fésűn is sok múlik,nekem Tengle Teezer Angelem van,ami óvja a hajat a töredezéstől,de a vaddisznőszőrből készült hajkefe is ugyanígy véd. :)

Édua84 2017.03.31. 17:56:04

@Kata SWL: Nagyon köszönöm! A hajkefe eszembe se jutott...

Kata SWL · smokingbarrels.blog.hu 2017.03.31. 20:46:10

@Édua84: Nincs mit,remélem valamelyik beválik majd! :)
süti beállítások módosítása