Hedonista Hobbiblog

Jus & Calzone

Heti recept: Hideg meggyleves

2017. június 11. - dome613

tejszines-meggyleves.jpgMi is esne a legjobban ezekben a meleg, nyári napokban? Természetesen egy finom, frissítő, hideg gyümölcsleves - és mivel a meggy pont most érik, tökéletes alapként is szolgál. Bár még nem járunk bent vastagon a nyárban, egy bödön csodálatosan finom leves mögé bármikor bebújhatunk egy kis enyhülést várva... Én életem végéig tudnám enni, bármilyen gyümölcsből. 

 

 

Hozzávalók:

  • 0,5 kg magozott meggy
  • 4 l víz
  • 10 dkg tejföl
  • 2 dkg keményítő
  • 20 dkg cukor
  • 1/3 citrom

Mivel ez egy borzasztó egyszerű recept, szerencsére gyorsan végezni is tudunk vele. Kimagozzuk a meggyet, majd feltesszük főni a 4 l vízben (nincs kőbe vésve, lehet több is és kevesebb is, a lényeg, hogy bőségesen lepje el a gyümölcsöt), és beledobjuk az egyharmad megmosott citromot (igen, héjastól, de azért a végeit vágjuk le) és hagyjuk, hogy szépen felforrjon.

Ha már bugyog, nekiállunk a tejfölből és a keményítőből habarást készíteni - keményítő helyett pudingport (vaníliás, epres verzió) is használhatunk, bár valaki számára ez nem túl vonzó megoldás. Habverővel egyenletesre keverjük, majd hőkiegyenlítünk, azaz szép fokozatosan adunk hozzá a forró léből és egyneműsítjük, ameddig nagyjából a leves hőmérsékletét fel nem veszi, így nem csapódik ki a hideg tejföl a forró levesben.

Kiforraljuk az egészet, hagyjuk kb. 5 percig, majd lezárjuk, és beletesszük a cukrot (mennyisége szintén változhat, kóstoljunk!). Azért nem korábban, mert a cukor leégne a lábos aljára, és nem szeretnénk túl sok időt tölteni a mosogatással. Kivesszük a citromot, és imádkozunk, hogy minél gyorsabban kihűljön..... Ha még selymesebbet szeretnénk, kizárólag a lezárás után tehetünk bele tejszínt, vagy kihűlés után joghurtot. 

--- A tetején egy kis tejszínhab pedig nem csak, hogy jól mutat, de finom is. Jó étvágyat! :) 

A bejegyzés trackback címe:

https://jusandcalzone.blog.hu/api/trackback/id/tr4812580071

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása