Mi is esne a legjobban ezekben a meleg, nyári napokban? Természetesen egy finom, frissítő, hideg gyümölcsleves - és mivel a meggy pont most érik, tökéletes alapként is szolgál. Bár még nem járunk bent vastagon a nyárban, egy bödön csodálatosan finom leves mögé bármikor bebújhatunk egy kis enyhülést várva... Én életem végéig tudnám enni, bármilyen gyümölcsből.
Hozzávalók:
- 0,5 kg magozott meggy
- 4 l víz
- 10 dkg tejföl
- 2 dkg keményítő
- 20 dkg cukor
- 1/3 citrom
Mivel ez egy borzasztó egyszerű recept, szerencsére gyorsan végezni is tudunk vele. Kimagozzuk a meggyet, majd feltesszük főni a 4 l vízben (nincs kőbe vésve, lehet több is és kevesebb is, a lényeg, hogy bőségesen lepje el a gyümölcsöt), és beledobjuk az egyharmad megmosott citromot (igen, héjastól, de azért a végeit vágjuk le) és hagyjuk, hogy szépen felforrjon.
Ha már bugyog, nekiállunk a tejfölből és a keményítőből habarást készíteni - keményítő helyett pudingport (vaníliás, epres verzió) is használhatunk, bár valaki számára ez nem túl vonzó megoldás. Habverővel egyenletesre keverjük, majd hőkiegyenlítünk, azaz szép fokozatosan adunk hozzá a forró léből és egyneműsítjük, ameddig nagyjából a leves hőmérsékletét fel nem veszi, így nem csapódik ki a hideg tejföl a forró levesben.
Kiforraljuk az egészet, hagyjuk kb. 5 percig, majd lezárjuk, és beletesszük a cukrot (mennyisége szintén változhat, kóstoljunk!). Azért nem korábban, mert a cukor leégne a lábos aljára, és nem szeretnénk túl sok időt tölteni a mosogatással. Kivesszük a citromot, és imádkozunk, hogy minél gyorsabban kihűljön..... Ha még selymesebbet szeretnénk, kizárólag a lezárás után tehetünk bele tejszínt, vagy kihűlés után joghurtot.
--- A tetején egy kis tejszínhab pedig nem csak, hogy jól mutat, de finom is. Jó étvágyat! :)