Bár több féle variációja létezik ennek a levesnek, én most a klasszikus paradicsomos verziót fogom nektek leírni, és a nagy nyári melegben bizony jól esik a sok édes mellett néha hideg levest is enni (az uborkaleves grrr). Kenyérkockával vagy anélkül, végülis majdhogynem mindegy, egy jó tápláló, sűrű, izgalmas krémleves kerül a tányérunkba, csak időben kezdjünk hozzá.
Hozzávalók:
- 1,5 kg paradicsom
- 1 kígyóuborka
- 2 szelet kenyér
- 1/2 (vagy egy kisebb) angolzeller
- 100 ml paradicsompüré
- vörösborecet
- só, bors
- olívaolaj
- víz
A paradicsomokat az aljukon kereszt alakban bevágjuk, majd forró vízben pár másodperc alatt megúsztatjuk őket, így le fogjuk tudni húzni a héjukat (itt megtaláljátok pontosan). Ha sikerült a művelet, viszonylag nagyobb darabokra vágjuk fel őket, és betesszük a leveses fazékba.
Felvágjuk hasonlóan nagyobb darabokra az uborkát (nem kell meghámozni), az angolzellert, és a kenyeret, ezeket pedig rádobjuk a felvágott paradicsomok tetejére. Megöntözzük 1 dl olívaolajjal és 1 dl vörösborecettel, összeforgatjuk, és betesszük egy éjszakára a hűtőbe. Ízlés szerint friss koriandert is vághatunk bele.
Másnap, ha már szottyos, beleöntjük a paradicsompürét, sóval, borssal ízesítjük, és lecsapatjuk egy kézi robotgéppel... Húzunk rajta egy kis vízzel, ha nagyon sűrű lenne, és elfogyasztjuk. Darabolhatunk bele külön zöldséget még betét gyanánt, de kenyérkockával is remek.
Jó étvágyat! :)