Az eheti recept nem más, mint egy ellenállhatatlan desszert, ami gyakorlatilag eteti magát, és napokon keresztül megtartja frissességét (már ha marad belőle). A recept édesanyámtól származik, és szerintem a leggyakoribb sütemény a családban. Azért is "különleges", mert nem a klasszikus, élesztős kuglófról van szó, hanem ún. "olajos" változatról, aminek a tartósságát is köszönheti, hiszen a klasszikussal ellentétben ez nem tud kiszáradni.
Hozzávalók (1 db-hoz):
- 4 tojás sárgája
- 4 tojás fehérje
- 10 dkg víz
- 10 dkg étolaj
- 25 dkg cukor
- 25 dkg liszt
- 2 kk. sütőpor
- pici vaj (a forma kikenéséhez)
- mazsola (opcionális)
- 1 ek. kakaópor (opcionális)
Mindenek előtt, a kuglóf-formát kikenem vajjal, majd megszórom liszttel, így biztosítva, hogy a tészta véletlenül se ragadjon bele a formába. Félretesszük.
A tojásfehérjét egy csipet sóval addig habosítom, ameddig szinte beton keménységű tojáshabot nem kapok. Azért ezzel "kell" kezdeni, mert a habverőt fehérjésen még tudjuk használni a sárgájához, de fordítva nem működik, mert akkor a fehérje nem verődik fel. Persze mosogatni is lehet, én itt azért ezt a kört kispórolom. :) Ahogy a fehérje jó kemény, szintén félreteszem, és egy nagyobb tálban a tojások sárgájával kezdek el foglalkozni.
Először hozzámérem a cukrot, majd elkezdem kihabosítani. Természetesen nem olyan állagot kell elérnünk, mint a fehérjénél, itt a világos barack-szín a cél, és ha ezzel megvagyunk, hozzáadjuk az étolajat - eldolgozzuk, hozzáadjuk a lisztet - eldolgozzuk, hozzáadjuk a vizet - eldolgozzuk, hozzáadjuk a sütőport, és szintén eldolgozzuk. Egy szép, világos, homogén állapotú massza a cél, amibe belekanalazzuk a tojáshab 3/4-ét (ha az opcionális kakaóport választottuk; ha nem, az egész habot) és műanyag spatulával vagy fakanállal óvatosan, de határozott mozdulatokkal elkeverjük. Itt nem fontos a homogenitás, jó, ha maradnak benne tojáshab-darabok. Ezután rögtön betöltjük a formába a keverék felét, és a formában lévő tésztába szórunk mazsolát (ha szeretjük), és ráöntjük a tészta másik felét, amit szintén megszórunk mazsolával, így kerül mindenhova.
Ha a kakaós verziót szeretnénk, akkor a tészta felének kitöltéséig a rendszer ugyan az, de a másik felébe szitáljuk bele a kakaóport, keverjük el a spatulával, és adjuk hozzá a maradék tojáshabot - így érjük el, hogy a tészta ne legyen tömöttebb. A keverés végeztével a kakaós masszát körben ráöntjük a világos tésztára, nagyjából úgy, hogy mindenhol egyforma arányban legyenek. Ismét megszórhatjuk mazsolával, és már csak a sütés maradt hátra, amire 180 °C-ra előmelegített sütőben 20-25 percig van szükség. 20 perc letelte után hústűvel, fogpiszkálóval bökjük meg, és ha nem ragad, akkor már kész is van.
Sütés után 15-20 percet hagyjuk hűlni és szikkadni, majd borítsuk ki a formából, és hagyjuk tovább hűlni. Langyosan már szeletelhető - jó étvágyat! :)