Hedonista Hobbiblog

Jus & Calzone

Kalandjárat IV./1 A nagy milanói csalódás

2017. október 19. - adamthesir

kalandjarat11.jpg

Egy hosszabb kihagyás után, szálljunk fel újból kalandjáratom egy újabb járatára, ami immár egészen északra, a divat fővárosába Milanóba és környékére repít bennünket. Nem szeretnék kertelni, így már az elején szeretnék a közepébe vágni, nem kicsit csalódtam Milanóba anno. Bár előzetesen fel voltam készítve rá, én mégis reménykedtem, hogy nem igaz és csak túlzás, enyhe déli elfogultság.

Mielőtt megérkeztem, már otthon az egyik önkéntes felkészített, hogy ne várjak sokat a várostól, a kihagyhatatlan látnivalókon kívül. Mármint a Dómon, Galleria Vittorio Emanuele II passzázson és a Castello Sforzesco-n kívül nem igazán van más látnivaló. Esetleg a Santa Maria delle Grazie templom, ahol az Utolsó vacsorát ábrázoló freskót lehet megtekinteni. Oda viszont a bejutás esélye szinte lehetetlen, ha nincs az embernek hónapokkal előtte foglalt jegye. Ráadásul ezek mellett sehol se érezhető az olaszos életérzés, amiért én személy szerint annyira szeretem a nagy olasz városokat.

img_20161210_145802.jpg

Hiába a hatalmas neoreneszánsz passzázs (ami egy kicsit a nagyváradi Sas-palotára és passzázára emlékeztett) a méreg drága üzleteivel, valahogy nem jön át az egész város hangulata. Érdekes, mert mikor decemberben Milanoban jártam csak pár olasz városban voltam, de most mikor több, mint húsz várost láttam már a véleményem még mindig változatlan. Igazsághoz az is hozzátartozik, hogy északon máshol, még nem jártam, viszont nyilván tervben van, most hogy még egy évet itt „ragadtam”

galleriavittoriaemanuellesecondo.png

Szóval Milanóban nehezen lehet találni egy szűk utcát vagy egy épületet, ami előtt csak úgy megáll az ember elcsodálkozni. Mindenhol a modernséggel együttjáró csillogás és fényűzés. Mindenütt turisták ezrei (bár ez az olasz városok visszatérő problémája), szinte sehol se hallani olaszt vagy épp a helyieket önfeledten cseverészni. Így számomra teljesen elvesződik és üres marad a város által nyújtott élmény.

A nápolyi fejetlenség vagy csak szimplán a déli nyüzsgés után Milanó forgata teljesen más és környezetidegen számomra. Néha olyan érzés fogott el, hogy nem is egy olasz városban sétálok, hanem mintha csak Budapest utcáit koptatnám. Mostmár teljes mértékben értem az észak és dél közötti ellentétet. Láttam a különbségeket, főleg árakban és mentalitásban. Viszont így már jobban is tudom értékelni a déli életvitelt. Sokkal szerethetőbbé vált a csizma sarka, mint a hideg, távolságtartó, rohanó, németes észak.

Így tehát, Milanót csak azoknak tudom ajánlani, akiknek vastagabb a pénztárcája, szeretik a divatot és a fényűzést. Több mint két napra vagy egy hétvégére nem igazán érdemes jönni, mivel kb annyi idő alatt mindent meg lehet nézni és ki lehet próbálni és akár még egy focimeccs is belefér a híres Meazza stadionba. Tulajdonképpen a város még arra is megfelel hogy innen induljon vagy itt érjen véget valakinek az olasz csizma körüli utazása.

A bejegyzés trackback címe:

https://jusandcalzone.blog.hu/api/trackback/id/tr4812993898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szabo.kata 2017.10.19. 16:03:07

Szia!
Nem tudom, hogy Milánó mely részein jártál, de a beszámolód szerint igazán feltérképezni nem sikerült, így pedig nehéz egy városról tanulságot levonni szerintem :). Milánóban bőven ott van az olasz életérzés, csak ki kell menni a városközpontból és el kell kicsit veszni. Ott van például a Navigli negyed, ami imádnivaló a csatornák körül, de más részei is izgalmasak a városnak apró utcákkal, parkokkal, éttermekkel. Az életérzés valóban teljesen más, mint mondjuk délen, de nem általánosan luxi meg puccos, sőt. Ugyanakkor Milánó tökjó kiindulópont a környék bejárására, pikkpakk el lehet innen menni a Comói tóhoz vagy a Gardához és van még számos lehetőség. Szerintem nézd meg újra, sokkal-sokkal tüzetesebben.

Európai téridő 2017.10.19. 16:24:16

A nagyváradi Fekete Sas passzázs későbbi, és közbülsőként azért ott van a budapesti Párizsi udvar, későbbiként a prágrai Venceél tér környéki, mostanában elég ramaty állapotban lévő passzázsrendszer.

Indriq 2017.10.19. 17:20:21

Mutass olyan várost,ami a nevezetességein kívül érdekes? Számomra kissé paradoxon. Ha valami érdekes, az nevezetes lest.

Józsika62 2017.10.19. 17:37:12

Kissé hatásvadász a cím, és elnagyolt a tartalom.
Miért kellene Milánónak olyan hangulatúnak lennie, mint némely déli nagyváros? Ez is Olaszország, ez is egy különleges hangulatú nagyváros. Igenis érdemes ide eljönni több napra is.
A Navigli negyed hangulata pedig valóban imádnivaló, ahogyan előttem már azt megjegyezték.
Itt van egy olyan pályaudvar, a Centrále, ami egy remek építészeti műalkotás, csak észre kell venni. Kimondottan izgalmas a Basilica di Sant'Ambrogio, ahol szinte érezhető a régmúlt lehelete. Kihagyhatatlan a világhírű Pinacoteca di Brera, a modern és kortárs művészet kedvelőinek pedig kötelező a Museo del Novecento.
És lehetne még sorolni egy darabig. A felületes szemlélőnek persze sok minden nem tűnik fel...

Macskond 2017.10.19. 18:09:44

Úgy tünik a kedves utazó, elég felkészületlenül ment el Milánóba. Kipróbáltam és bőven nem elég 3 nap a város felfedezéséhez.
Ha a városközpont legnagyobb látványosságain nem sikerült túl jutni, akkor valóban túlzás azt mondani hogy ennyiből áll a város.
Az utolsó vacsorához bejutáshoz pl valóban minimum 2 hónapra előre kell jegyet váltani, nyáron esetleg 3 is lehet. Ugyanakkor és ugyanott magyarok számára érdekes felfedezés lehet hogy a "vacsorával" szemközti falón levő freskón például a magyar Margit hercegnő is megtalálható.

A templom udvara illetve maga templom is egy felfedezni való hely.
Sokkal többet ad ha az ember előtte felkészül a történelemből, és mondjuk tudja hogy Milánó tartozott még a monarchiához is. (a "kisszékről nézve" a legnyugatibb magyar városnak is lehetne hívni... :-) ez csak vicc persze)
A botanikát szeretőknek biztos egy élmény egy séta a hercegi palota hatalmas kertjében.
Biztos más lehet egy déli város (nincs összehasonlítási alapom sajnos) de miért másért utaznánk el valahova ha nem azért hogy ezt a más hangulatot megtapasztaljuk.

adamthesir 2017.10.19. 18:31:05

@Józsika62: valóban kimaradt a Navigli negyed, de talán legközelebb majd belefér. S nem tudom, hogy olvastad-e előző bejegyzéseimet, de szerintem nem feltétlenül vagyok egy felületes szemlélődő szerintem. Végezetül pedig érdekes módon olasz barátaim nagy része azon a véleményen van, hogy Milano is overrated, tehát ha már többen állítják akkor lehet csak van benne valami igazság.
Bár kinek a pap, kinek pedig a papné.

adamthesir 2017.10.19. 18:35:15

@szabo.kata: valóban csak a híresebb és felkapottabb részeken jártam csak. Ki tudja, lehet legközelebb sikerül jobban feltérképezni és eljutni oda is ahova előző alkalommal nem sikerült. A tökéletes kiindulóponttal viszont teljesen egyetértek, innen, de igazából Bergamóból sikerült eljutnom a Comói tóhoz, de erről majd részletesebben jövő héten.

adamthesir 2017.10.19. 18:36:51

@Indriq: Nem feltétlenül, lehet egy város érdekes egyetlen nevezetesség nélkül is. Teljesen szubjektív vélemény, hogy egyeseknek mi érdekes és mi nem ...
süti beállítások módosítása