Nemcsak Kenderesi Tomira fért rá rá az olimpiai bronzérem után egy-két sajtburesz, hanem nekünk is bármikor jöhet, de azért vegyünk kicsit ínyencebbre a figurát, és hagyjuk Martin Kintrupnak, hogy beavasson bennünket a műfaj felsőbb régióiba. Felejtsük el az alapdarabokat, megéri elhagyni a komfortzónát, mert olyan ízorgiát hozhatunk ki a burgerekből, hogy valószínűleg sohasem gondoltuk volna, legyünk húsevők vagy vegák, sőt a vegánok is találhatnak magunknak receptet ebben a könyvben. Jómagam már évek óta kizárólag kézműves hamburgert fogyasztok, messzire kerülöm a gyorsétteremeket (nem, régen nem volt ez így, de ma már kényes vagyok az étel minőségére, amit fogyasztok), ezért nagyon örültem neki, hogy a szerző szintén ezt az elvet vallja, és mindjárt kezdésnek megosztja velünk, hogyan készíthetünk otthon meglepően egyszerűen hamburgerzsemlét, amelyet kedvünk szerint tölthetünk meg mindenféle földi jóval. Yakuza, Grizzly, Orient Expressz vagy Don Quijote? Nem könnyű a választás, mert mindegyik fantázianév izgalmas ízvilágú hamburgert takar, amelyhez - néhány extremitáson kívül - gyakorlatilag minden hozzávalót megszerezhetünk a bioboltban, vagyis csak a bátorságunkon múlik, hogy belevágunk-e a szerző által kínált finomságok elkészítésébe. Nemcsak a fantáziadús hambik leírásához van szerencsénk a könyvben, hanem a belevalók: hús - és húsmentes pogácsák, különféle salsák, salátahegyek elkészítése is leírásra került, akárcsak az olyan köreteké, mint pl. sült édesburgonya, pácolt sárgarépa vagy csilis-citromos kukoricacsövek. Kezdők és haladók egyaránt haszonnal forgathatják ezt a szakácskönyet, amely elsősorban szemléletet formál, arra biztatja az olvasókat, hogy merjenek kísérletezni az ízekkel, mert a hamburger műfaja sokkal érdekesebb, mint valaha is gondoltuk volna. Nekem az volt a problémám a könyvvel, hogy kicsit eklektikus lett a szerkesztése, és becsúszott pl. olyan hiba is, hogy a vega burgerek között feltüntetésre került egy olyan is, amelybe chorizo, vagyis kolbász is kerül, és van néhány olyan hozzávaló, amit nálunk nagyon nehéz beszerzni, de ezektől eltekintve egy nagyon érdekes recepttárról van szó, amely új dimenzióba emeli a hamburger műfaját.
Az én abszolút kedvencem a bőséges kínálatból: a Sweet Sensation. Ő egy fánk (bizony, ez nem hamburgerzsemléből készül), amelybe ananász(!), málna, sajtkrém, méz, lime-lé, bazsalikomlevél és még kivi is kerül. És természetesen jól meghinthetjük porcukorral vagy készíthetünk rá citrommázat és megszórhatjuk csokidrazséval. Talán ez a legextrémebb versenyző, de akad még jó néhány érdekes változat...
Alapreceptekkel kezdünk (zsemlék, a legegyszerűbbtől a vegán változatig, pogácsák), majd érkeznek a marhából és vadból alkotott burgerek, aztán a sertésből és a bárányból készülők, utána a szárnyas, hal és tenger gyümölcsei szekció következik, majd a vega és vegán változatokon legeltethetjük a szemünket, végül pedig a szószok, köretek és saláták zárják a sort. A keleti burgerzsemlét egyszerűen muszáj kipróbálni (zatar fűszerkeverékkel és görög joghurttal készül, mennyei lehet), a szejtános kölespogácsa is izgalmasan hangzik, és még csak az alapoknál vagyunk, bele sem kezdtünk a hamburgerek felsorolásába. A Viva Zapata! a jalapeno salsa szósz miatt csak azoknak ajánlott, akik bírják az erőset, a Queenstown-t a bátrabbaknak ajánlom, mert a tükörtojás-ecetes cékla-ananász-ketchup kombó elsőre egy picikét húzósnak néz ki. Vadhúsból is lehet készíteni a hamburgert, itt egy szarvasos (Savoy) és egy őzhúsos (Deep Forest) kerül bemutatásra. Francia stílusban is lehet űzni ezt a műfajt, a Lost in France-ban a sertéshúson kívül kecskesajt, füge, vörös cikória és mogyoróhagyma-lekvár található, a Landpartie-ban pedig rösztiburgonya, tejszínes rókagomba, petrezselyem és vörös áfonya. Az osztrákok is képviseltetik magukat egy káposztasalátás, édes mustáros, tükörtojásos, savanyú uborkás, metélőhagymás és párolt hagymás változattal, ahogyan a ciprusiak is (halloumi sajt, paradicsom, füge, lila hagyma, sült zsálya, fokhagymás majonéz - ez sem hétköznapi ízvilág, ugye?), az alpesi nagyon durván néz ki a füstölt sertéstarjával, Stilfser sajttal, baconnal, párolt savanyú káposztával, béarnaise mártással, édes mustárral és a pirított hagymával. Aki keletiesebb ízvilágra vágyik, az próbálja ki az Orient Expresszt (bárányhús, humusz, mentás joghurt, lila káposzta, pácolt padlizsán, paradicsom, lila hagyma), de a Bifteki de Luxe (fetával töltött bárányhús, uborka, paradicsom, pácolt hagyma, tzatziki, pepperoni) sem lehet utolsó választás.
A csirkés változatok közül a legérdekesebb a Mucho Mango, nekem álmomban sem jutott volna eszembe, hogy mangót tegyek a ketchup, a paradicsom, a koriander és a lime-os majonéz közé. Mivel a halat nem eszem meg, ezért ezt a szekciót csak átlapoztam, de a Yakuzán (naná, hogy wasabi van benne a tonhalon kívül többek között), és a Grizzlyn (lazac, uborkás-almás relish, mustáros - tormás majonéz a legfontosabb hozzávalók) még nekem is megakadt a szemem. A többi részhez képest a vega és vegán tagozat kicsit mostohán lett kezelve, de így is olyan különlegességek gyönyörködtetik az olvasó szemét, mint a Flower Power (amelyben a szejtános kölespogácsán, a pácolt csiperkén és retken kívül még ehető virágok is vannak), a Phoenica (falafelpogácsa, csípős szósz, pepperoni, uborka, paradicsom) és a Vegán Delight (szejtános kölespogácsa, metélőhagymás mártogatós, rukkola, retek, koktélparadicsom, balzsamecetes öntet). A könyv végén megtudhatjuk, hogy készíthetünk majonézt (és annak megannyi más változatát), mártásokat, szószokat és salsákat.
Nem mindennapi használatra készült ez a receptgyűjtemény, inkább azért érdemes beszerezni, mert meglepően kevés időráfordítással alkothatunk belőle olyan különleges hamburgereket, amelyekkel garantáltan megvesszük kilóra a családot vagy a barátokat. Elég széles körű a merítés, mindenki megtalálhatja a számára legszimpatikusabb változatot, és találhat magának elfoglatságot a hamarosan kezdődő hosszú téli esték valamelyikére, mert ez az időszak, amikor ráérünk bíbelődni a különlegesebb ételekkel, mert úgysem nagyon lehet kültéri programokat szervezni. Karácsonyi ajándéknak sem rossz választás ez az ínyenc válogatás a műfaj rajongóinak, de bárki beleszerethet belőle a házi burgerkészítésbe, vagy ha nincs kedve otthon kísérletezni, tuti biztosan megjön a kedve ahhoz, hogy felkutasson olyan vendéglátó helyeket, ahol megkósolhat különlegesebb hamburgerfajtákat is. A képek ínycsiklandozóak, a receptek könnyen követhetők, talán egy kis sztorizás hiányzik a leírások mellé, amelyek személyesbbé tehették volna a hambikat, de ennél nagyobb bajunk ne legyen.
8/10
A könyvet a Kossuth Kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni.