Hedonista Hobbiblog

Jus & Calzone

Heti recept: Kínai pirított tészta

Vega változat

2017. november 26. - dome613

img_20171121_123329.jpgMagyar embernek magyar konyha, meg egy kis thai, kínai, indiai, olasz... Az embereknek időnként szüksége van arra, hogy olyan ételeket fogyasszon, ami egy kicsit kiragadja a "komfort zónából", ami nem egészen illik bele a környezetbe, ami valahogy más. Az olasz konyha remek, de talán a legtöbbet használt és fogyasztott ízvilág már nem üti meg ezt a küszöböt, és muszáj izgalmasabb irányba elmenni - ekkor jön az ázsiai vonal. Ez a tészta ékes példája annak, hogyan varázsolhatunk egy kis előkészülettel igazi lakomát ebédre, vacsorára. 

Hozzávalók:

  • 1 közepes méretű póréhagyma
  • 1/2 kg sárgarépa
  • 1/2 csomag angol zeller
  • 5 szál újhagyma
  • 1 piros kaliforniai paprika
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 tk. őrölt gyömbér
  • 1 tk. római kömény
  • 1/2 üveg szójaszósz
  • só, bors
  • 2 ek. barnacukor
  • 1/2 kg spaghetti vagy rizstészta
  • 5 dkg sós mogyoró

Mindenek előtt a zöldségek felvágásával kell foglalkoznunk, ezt sajnos nem csinálja meg nekünk senki (bár én imádok késsel dolgozni). A pórét és az újhagymát vékonyan felkarikázzuk, utóbbinak a zöldjét is nyugodtan belevághatjuk. Az angolzellert és a fokhagymát szintén vékonyra szeleteljük, a répából pedig julienne-t formázunk. A kaliforniai paprikát csíkozzuk, majd minden zöldséget egy kis időre félreteszünk.

thejulliennecut-300x225.jpgLobogó, sótlan (!) forró vízben al dentére főzzük a tésztát, leszűrjük, és pici olajjal elkeverjük, hogy ne ragadjanak össze a szálak. Közben a sós mogyorót egy tiszta serpenyőben olaj nélkül lepirítjuk, kihűtjük, és egy konyharuhában vagy zacskóban, egy klopfoló vagy sodrófa segítségével nagyobb darabokra törjük. 

Forró olajon (szezámolaj is lehet, ha van kéznél) elkezdjük pirítani a hagymákat, és amint kezd megpirulni, megszórjuk a cukorral, karamellizáljuk. Amint a cukor is átforrósodott, hozzáadjuk a répát és a zellert, jól elkeverjük, és picit sózzuk (a zöldségekben lévő folyadék így hamarabb távozik). Nyakon öntjük egy jó adag szójaszósszal, és hagyjuk, hadd essen egy kicsit össze. Ha már úgy látjuk (nagyjából 10 perc elteltével), hogy elkezdtek megpuhulni, rádobhatjuk a gyömbért, a fokhagymát, a római köményt és a frissen őrölt borsot. Elkeverjük, lefedjük, és hagyjuk újabb 10 percig párolódni, nagyjából annyi folyadék lesz alatta, hogy pont nem ég le. 

10 perc múlva rákóstolunk: ha a répa ress, akkor leszünk jók. Hozzákeverjük a kaliforniai paprikát és a tésztát, összeforgatjuk, ha szükséges, további szójaszószt is használhatunk. Ízesítsük be véglegesen saját szájízünk szerint, majd rögtön tálaljuk, és megszórjuk a durvára tört pirított mogyoróval.

Jó étvágyat!

Tipp: ha valaki még pikánsabb ízekre vágyik, vágjon bele kis piros chilit; ha pedig nem bírjuk húsmentesen (ahogy én sem), kockázzunk bele sült csirkét!

A FOODYNY is szívesen oszt meg tőlünk tartalmat!

A bejegyzés trackback címe:

https://jusandcalzone.blog.hu/api/trackback/id/tr5913346289

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása