Lassan itt a karácsony, a nagy trakták időszaka, eljött az ideje, hogy elkezdjük kímélni a kis gyomrunkat, hadd pihizzen szegény, mielőtt rázúdul a háromnapos kajacunami. Nincs is jobb ilyentájt, mint egy egyszerű kis pogi, na de azért tehetünk bele egy kis csavart, hogy kellőképpen kényeztessük az ízlelőbimbóinkat. Egyetlen különlegesebb hozzávaló szükséges hozzá, a camembert sajt, minden más biztosan van a kamra polcán és a hűtőben. Egyszerű, gyors és nagyon finom. A recept innen.
- 40 dkg liszt
- 10 dkg darált dió
- 1 ek cukor
- 1 tk só
- 10 dkg camembert sajt
- 10 dkg vaj
- 2 dkg élesztő
- 1 tojás
- 1 tojássárgája
- 1 dl tejföl
- 0,5 dl tej
Tetejére:
1 tojássárgája + 1 tk víz
durvára vágott dió
A tejet meglangyosítjuk a mikróban, hozzáadunk 1 tk cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk.
Egy nagy tálba tesszük a lisztet, elkeverjük a sóval, a cukorral és a darált dióval. Hozzámorzsoljuk a camembert sajtot, mehet bele az olvasztott vaj, a tojás, a tojássárgája, a tejföl és végül az élesztős tej. Ruhaujjat felgyűr, tésztát bedagaszt, tiszta konyharuhát ráterít, fél óra alatt duplára keleszt.
Ha megkelt a tészta, lisztezett felületre borítjuk, ujjnyi vastagra nyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. A pogikat sütőpapírral borított tepsire sorakoztatjuk, a változatosság kedvéért letakarjuk konyharuhával, 15 percet kelesztjük.
Ha letelt az idő, a pogik tetejét lekenjük a vízzel hígított tojássárgájával, megszórjuk a durvára vágott dióval, betoljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb 20 perc alatt készre sütjük (tűpróba!). Vigyázat gyorsan fogy!