Hedonista Hobbiblog

Jus & Calzone

Könyvajánló: Márk Szonja: Édes ajándékok (2017)

Hozta a szokásos Szonja-minőséget ez a gyönyörű kivitelű szakácskönyv, amelyben sok kis apróság várja, hogy elkészítsük őket a családnak

2017. december 22. - FilmBaráth

szonja.jpg

Lejárjuk a lábunkat az arany-, ezüst és ki tudja milyen vasárnapokon a plázákban, sík idegen keresgéljük „az” ajándékot, amelynek láttán elsírja magát a boldogságtól az, aki kapja. Eszméletlen összeget és időt pazarlunk el ezen tevékenység közben, pedig van az ajándékozásnak van egy másik, jóval stresszmentesebb módja is. Igaz, nem olyan látványos, mint a csili-vili valami, amit az utolsó nagy hajrában megveszünk, viszont valószínűleg sokkal jobban fog örülni akinek adod, mivel az ünnepnek pont az lenne a lényege, hogy valami apróságot ajándékozunk annak, akit szeretünk, a gesztus a fontos, az, hogy gondoltál rá, nem pedig az összeg, amit ráfordítottál. Az ehető ajándékokról van szó, amelyeket nem is olyan nehéz elkészíteni, mint gondolnád, és Márk Szonja (aki ugyanolyan háziasszony, mint bárki más, mégis sokéves kemény munkával eljutott odáig, hogy saját cukrászdája legyen) könyvében nagyon sok jó ötletet találhatsz, ha belevágsz a projektbe. A 2018-as első fogadalmam az, hogy most már tényleg szakítok magamnak időt arra, hogy eljussak Szonja cukrászdájába, az Édesembe, amelyet nagyon dicsérnek a vendégek, és egy újabb bizonyíték arra, hogy az álmok azért vannak, hogy valóra váltsák őket, hiszen újságíróból lett előbb sikeres blogger a tulajdonosa, majd vett egy nagy levegőt, és megnyitotta a saját sütimennyországát.  De addig is, amíg eljutok oda, immár a harmadik szakácskönyvét lapozom végig Szonjának, és még mindig el tudok ámulni azon, hogy 1. mennyire ad a külsőre a kiadó, 2. a szerző egyszerűen nem tud kifogyni az ötletekből. Semmi extrára nem kell gondolni, nem kell hosszú órákat a konyhában töltenünk ahhoz, hogy elkészítsük ezeket az ínycsiklandozó finomságokat, mégis mindegyikben van egy kis csavar, amely mégis különlegessé teszi őket. Hozta a szokásos Szonja-minőséget ez a gyönyörű kivitelű szakácskönyv, amelyben sok kis apróság várja, hogy elkészítsük őket a családnak.

A karamell isteni, de kinek van kedve nekiállni pepecselni vele, amikor olyan nehezen lehet eltávolítani a maradékot az edény aljáról. A megoldás pofonegyszerű, vizet öntesz az edénybe, felforralod, és így szépen lejön róla minden, ami nem oda való gyárilag. Természetesen a recepteken van a hangsúly a könyvben, de ezek az egyszerű, de nagyszerű praktikák is segítenek abban, hogy bátrabban veselkedjünk neki pl. egy sóskaramell-bonbonnak.

Nincs sok idő a hangolódásra, egy rövid bevezető után már érkeznek is a finomságok, viharsebesen bele lehet veszni a szebbnél szebb képekbe és jobbnál jobb receptekbe. A leírások átláthatóak, a hozzávalók felsorolása korrekt, ami számomra nagyon fontos szempont, mert nagyon sok szakácskönyvnél előfordul, hogy kimarad egy-két fontos alapanyag, aztán lehet törni a fejünket, hogy vajon mi lehetett az, és mennyi kell belőle, hogy olyan legyen a végeredmény, amilyennek szeretnénk. A finomságok mellé praktikus tanácsok is kerültek pl. a csomagolásra vonatkozóan, de több recepthez jutott egy kis megjegyzés, amelyből megismerhetjük az adott sütit vagy egy különlegesebb hozzávalót, vagy egy apró fondorlat, amellyel megkönnyíthetjük a saját dolgunkat (pl. üvegsterizálás mosogatógéppel). Kár, hogy ilyen rövidke lett a könyv, én olvastam volna még.

szonja2.jpgA szedres-levendulás gyümölcszselé szerelem volt első látásra, mindjárt a második receptnél, hogy aztán ez az örömteli állapot még sokszor érjen utol a könyv végéig. A málnafriand (aminek csak a neve furmányos, valójában egy kicsit felturbózott málnás muffin), amit meglepően könnyű elkészíteni, úgyhogy ha lesz 5 felesleges tojásfehérjém, tutira ki fogom próbálni a karamellsnack-kel együtt, ami azért nagy szó nálam, mert amúgy ránézni sem bírok a pattogatott kukoricára, nemhogy megenni. Na de ez a karamelles változat, ez annyira gyönyörű és olyan ízbomba, hogy nem hagyhatom ki az életemből! A hétköznapi granolát is nagyon fel lehet dobni néhány különleges hozzávalóval, pl. kandírozott ananásszal, vagy kandírozott pomelóval. A marcipánburgonya örök szerelem, a habcsók elkészítéséhez is megjött a kedvem, de a házi gumimaci nálam mindent vitt mind a vodka-mangó, mind a campari-málna kombinációban.

Javíthatatlan csokoholistaként naná, hogy elsüllyedt az idő, amíg végigtanulmányoztam a vonatkozó részeket a könyvből, és miután magamhoz tértem a döbbenettől, hogy az egyszerű csokoládészalámi is mennyire ünnepi tud lenni egy kis kandírozott gyümölccsel, már bele is vesztem a fudge-ok, és a trüffelek édes világába. A csokoládéba mártott füge hatalmas ötlet, amit azon egyszerű oknál fogva nem fogok kipróbálni, hogy nem szeretem a fügét, a datolyával viszont nincs ilyen problémám, vagyis semmi akadálya sincs annak, hogy a kókuszos töltött datolya előbb-utóbb a család asztalára kerüljön. Mint mindenkinek, nekem is tele van a mélyhűtőm lefagyasztott tojásfehérjékkel, amelyek felhasználásra is jó tippeket kaptam a könyvből, úgysem próbálkoztam még eddig habcsók sütéssel (pavlova viszont már volt, és ahogy láttam, nagy különbség nincs, nem olyan vészes az elkészítése), itt az ideje. Szomorúan csuktam be ezt a helyre kis könyvecskét, de szem előtt hagytam, hogy ha lement a nagy karácsonyi rumli (mert arra úgyis csak bevált recepteket lehet használni, már sajnos nincs idő a kísérletezésre), majd újra előveszem, és eldöntöm, hogy melyik finomság készüljön el belőle először…

8/10

A könyvet a BOOOK Kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni.

 A FOODYNY is szívesen oszt meg tőlünk tartalmat!

A bejegyzés trackback címe:

https://jusandcalzone.blog.hu/api/trackback/id/tr913483607

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása