Hedonista Hobbiblog

Jus & Calzone

Heti recept: Chili con carne

2018. január 07. - dome613

chili-con-carne-grundrezept_featured.jpgBiztos vagyok benne, hogy sokak kedvence a "chilis bab", és még többen készítik boltban kapható por alapú készítményből. Ők valószínűleg nem tudják, hogy a por és az eredeti verzió között olyan ordító különbség van, amire nem hogy a "szakács", de még a fogyasztó-közönség is garantáltan felkapja a fejét. Mégsem nevezhető azonban bonyolultnak, inkább izgalmasnak (már ha szeretjük a fűszerek tömkelegét). 

 

 

 

Hozzávalók:

  • 0,5 kg darált marhahús
  • 0,3 l paradicsompüré
  • 0,1 kg kukorica
  • 0,1 kg vörös vesebab
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 db paradicsom
  • 1 db jalapeno (vagy bármilyen más fajta chili)
  • 2 ek. Worcester-szósz
  • 1 tk. római kömény
  • 1 tk. bazsalikom
  • 1 tk. oregánó
  • 1 tk. majoranna
  • 1 tk. őrölt kávé (nem zacc; elhagyható)
  • 1 tk. fahéj
  • 5-6 fújásnyi folyékony füst
  • só, bors
  • olívaolaj

chili-con-carne-with-sweet-corn.jpgElső olvasásra talán bonyolultnak tűnik a sok alapanyag miatt, de cseppet se aggódjunk, a látszat csal. :) A vöröshagymát apróra vágjuk, majd olívaolajon üvegesre pirítjuk. A fokhagymát hasonlóan apróra vágjuk, és hozzáadjuk a vöröshagymához, majd fél perc elteltével a kockázott paradicsom is mellettük landol. Sózzuk és tovább pirítjuk őket, egészen addig, míg a paradicsom elveszti a textúráját, ekkor adjuk hozzá a marhahúst. Fehéredésig pirítjuk, és felöntjük a 3 dl paradicsompürével, majd fedő alatt hagyjuk rotyogni.

Kb. 20 perc elteltével ellenőrizzük a lábos tartalmát, ekkorra  a húsnak el kellett készülnie. Ha ezt tapasztaltuk, kezdhetjük az ízesítést: a Worcestert, a kávét, a füstöt, és minden fűszert, amit fentebb felsoroltam, bátran adjunk hozzá! Különösképp a római kömény adja meg az ízét, és én fanatikus módjára annyit használom, amennyit csak lehet. Vágjuk fel nagyobb karikákra a jalapenot, és azt is adjuk a raguhoz. 

Közvetlen ezután jöhet bele a kukorica is és a bab is (mindkettőből inkább a konzerv verziót támogatom a fagyasztott ellenében). Gyakori kevergetés mellett alaposan kiforraljuk a fűszerekből ami tartalmaznak, és egy gyors kóstolás után levonjuk a következtetéseket. Tálaláskor tejföllel, illetve lime-szelettel tuningoljuk, és fogyasztjuk. Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://jusandcalzone.blog.hu/api/trackback/id/tr9213552819

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása