Biztos vagyok benne, hogy sokak kedvence a "chilis bab", és még többen készítik boltban kapható por alapú készítményből. Ők valószínűleg nem tudják, hogy a por és az eredeti verzió között olyan ordító különbség van, amire nem hogy a "szakács", de még a fogyasztó-közönség is garantáltan felkapja a fejét. Mégsem nevezhető azonban bonyolultnak, inkább izgalmasnak (már ha szeretjük a fűszerek tömkelegét).
Hozzávalók:
- 0,5 kg darált marhahús
- 0,3 l paradicsompüré
- 0,1 kg kukorica
- 0,1 kg vörös vesebab
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 db paradicsom
- 1 db jalapeno (vagy bármilyen más fajta chili)
- 2 ek. Worcester-szósz
- 1 tk. római kömény
- 1 tk. bazsalikom
- 1 tk. oregánó
- 1 tk. majoranna
- 1 tk. őrölt kávé (nem zacc; elhagyható)
- 1 tk. fahéj
- 5-6 fújásnyi folyékony füst
- só, bors
- olívaolaj
Első olvasásra talán bonyolultnak tűnik a sok alapanyag miatt, de cseppet se aggódjunk, a látszat csal. :) A vöröshagymát apróra vágjuk, majd olívaolajon üvegesre pirítjuk. A fokhagymát hasonlóan apróra vágjuk, és hozzáadjuk a vöröshagymához, majd fél perc elteltével a kockázott paradicsom is mellettük landol. Sózzuk és tovább pirítjuk őket, egészen addig, míg a paradicsom elveszti a textúráját, ekkor adjuk hozzá a marhahúst. Fehéredésig pirítjuk, és felöntjük a 3 dl paradicsompürével, majd fedő alatt hagyjuk rotyogni.
Kb. 20 perc elteltével ellenőrizzük a lábos tartalmát, ekkorra a húsnak el kellett készülnie. Ha ezt tapasztaltuk, kezdhetjük az ízesítést: a Worcestert, a kávét, a füstöt, és minden fűszert, amit fentebb felsoroltam, bátran adjunk hozzá! Különösképp a római kömény adja meg az ízét, és én fanatikus módjára annyit használom, amennyit csak lehet. Vágjuk fel nagyobb karikákra a jalapenot, és azt is adjuk a raguhoz.
Közvetlen ezután jöhet bele a kukorica is és a bab is (mindkettőből inkább a konzerv verziót támogatom a fagyasztott ellenében). Gyakori kevergetés mellett alaposan kiforraljuk a fűszerekből ami tartalmaznak, és egy gyors kóstolás után levonjuk a következtetéseket. Tálaláskor tejföllel, illetve lime-szelettel tuningoljuk, és fogyasztjuk. Jó étvágyat!