Hedonista Hobbiblog

Jus & Calzone

Sirha Budapest 2018

2018. február 11. - dome613

A két évenként megrendezésre kerülő Sirha Budapest kiállítás idén is beköltözött a Hungexpóra, hogy elkápráztassa a szakmai közönséget. A szolgáltatók kétség kívül mindent megtettek azért, hogy a látogatóknak kedvezzenek, és látszik a nagy fokú felkészültség és a kifogástalan logisztika is. A kiállítók közt csak kapkodtam a fejem, teljesen egészében végigjárni ugyanis egy nap biztosan nem elég - 2020-ban erre jobban fogok figyelni. Rövid bemutató a február 9-i tapasztalatokról.

sirha_budapest_logo.png

A Sirha (jelenleg 8 tagból álló nemzetközi hálózata) kiállítás 1983-tól várja két évente, eredendően Lyon-i székhellyel a vendéglátás és gasztronómia iránt érdeklődőket. Már a kezdetektől célkitűzései közé tartozott a vendéglátó-szervezetek és egységek bemutatása, azaz a kínálat összehozása a kereslettel. Az évek során öt további helyszín kapcsolódott be a programba: Sirha Genf, Sirha Sao Paolo, Sirha Mexico, Sirha Istambul és Sirha Budapest. A két kapcsolódó programelem a Párizsban megrendezett Euro Pain, illetve a jelenleg világ körüli turnéját gyűrő Omnivore (utóbbival Budapesten is találkozhattunk). 

A Sirha kiállítás nagy "velejárója" pedig nem más, mint a Bocuse d'Or, illetve a hozzá kapcsolódó válogatók. Két éve nyújtott emlékezetesen Széll Tamás, idén pedig Pohner Ádám szerezte meg az indulási jogot a nemzetközi versenyen, elődjéhez hasonlóan szép eredményeket remélhetünk tőle. Az idei Bocuse-program a második napra, azaz február 8-ra esett. Ezen túl desszertverseny, valamint idén közétkeztetési szakácsverseny is megrendezésre került, színesebbé téve így a programkínálatot. 

sirha3.jpgA direkt rendezvények mellett természetesen rengeteg kiállító is helyet kapott, mint fentebb meg is jegyeztem, ez a kereslet és kínálat találkozási pontja, azaz minden vendéglátó szolgáltató igyekezett legalább egy picike helyet szerezni magának a kiállítás idejére, hiszen óriási volt az érdeklődés, amit normál esetben lehet, hogy nem ért volna el soha. Nyilván olyan nagy cégeknek, mint a Metro, a Békás Kft. vagy az Écsy Kft. nincs túl nagy szükségük a promócióra, ellenben itt olyan platformot tudnak mutatni a vevőkörnek, amit az átlag környezetben nem tudnának megtenni. 

A Sirha kiállítás célja ugyanis nem más, mint, hogy a látogatók és érdeklődők szemtől szemben találkozzanak a promóterekkel, és ami kifejezetten fontos, magával az áruval. Beszélhetünk sütőről, dagasztó- és keverőgépről, vagy akár edénykészletről, minden kipróbálható, elindítható, megfogható. Sőt, a gyártók termékmintával is készültek, így lehetett kóstolni minimum ötféle fagyit, hamburgert, sajtot, süteményeket, kávét... Egy szóval mindent, mi szem-szájnak ingere, illetve, ami a vendéglátó-egység profiljába tartozik. 

Idén különösen nagy figyelmet fordítottak Dél-Olaszországra, ugyanis a kiállítás jelentős részét a területről invitált olasz vállalkozások népesítették be. Mi mást hoztak volna magukkal, mint kiváló minőségű tésztát, olívaolajat, sonkát, és rengetegféle sajtot. Külön pizzabemutatókkal is készültek, több standnak volt kijelölt szakácsa, aki pizzakészítési bemutatót tartott.

img_20180209_113113.jpgA kiállítás számomra legérdekesebb része egyértelműen az Omnivore névre hallgató nemzetközi szerveződés, amely a fiatal konyhát "young cuisine" hivatott bemutatni. A budapesti programban szerepelt többek között Mizsei János, a MÁK Bistro séfje, Erhardt Zoltán a soproni Erhardt étteremből, valamint Pataky Péter és Sipos Bence a budapesti Meatology-ból. Elfogult vagyok, ne haragudjatok meg rám, de a MÁK-ban tett látogatás óta nálam Mizsei Jani a favorit, így az ő főzését mindenképpen látni akartam, és nem is csalódtam: Eszterházy báránygerincet készített zsemlegombóccal és zöldségterrine-nel. Annyi információt és "titkot" árult el, hogy szinte már nyomon sem tudtam követni, valószínűleg jegyzetelnem kellett volna, de erre sajnos nem gondoltam, így marad a megbízhatatlan memóriám. Csak egyet emelnék ki a sok közül: ha kappával kötjük be a folyadékot, akárhányszor újramelegíthetjük, kihűléskor biztosan visszaköt; míg az agar agar esetében a melegítést egyetlen egyszer tehetjük csak meg. A többi Omnivore-előadót sajnos idő hiányában nem tudtam meghallgatni, pedig nagyon szerettem volna, talán két év múlva ismét sikerül a programkínálatban helyet szorítani ennek az igazán érdekes kezdeményezésnek.

Minden vágyam ellenére sajnos a Future Store-ra sem tudtam bemenni, pedig ez a fesztivál egyik húzóneve. Itt az éppen aktuális (vagy majd aktuálissá váló) új technikákat, technológiákat mutatják be az érdeklődőknek. Valószínűleg az egész szekció megért volna egy egész napot is, higgyétek el, már átkozom magam, hogy ennyire alulbecsültem a Sirhát... 

A lényeg azonban az, hogy a Sirha Budapestet érdemes felvenni a naptárába, ugyanis óriási élményt nyújt szakmán belül és kívül is. Nem csak a kóstolók miatt, de a kiállítók miatt is, hiszen mindent megtesznek azért, hogy levegyenek a lábunkról. 2020-ban egészen biztosan megéri kilátogatni az Expóra, és tanuljatok a példámból, ne becsüljétek le ezt az emlékezetes eseményt. 

A FOODYNY is szívesen oszt meg tőlünk tartalmat!

A bejegyzés trackback címe:

https://jusandcalzone.blog.hu/api/trackback/id/tr5613650246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása