Édesanyám nagy spíler, és az évek során egész komoly süteményrecept-tornyot sikerült felhalmoznia. Van azonban néhány, amiket még az ősidőkből őrizget, mert egyszerűen tökéletesek - mint a fonott kalács, és az almás torma. 20 évig nem voltam hajlandó tormát enni, de pár évvel ezelőtt lekönyörögte a torkomon ezt a verziót, és azóta imádom. Az arányok ebben az esetben útmutató jellegűek lesznek, hiszen mind az almától, mind a tormától függ a mennyiség.
Hozzávalók 1 db kalácshoz:
- 60 dkg liszt
- 2 ek. cukor
- 2 dkg élesztő
- 4-5 dl tej
- 10 dkg vaj vagy margarin
- 3 tojás
- csipet só
Az élesztőt langyos, cukros tejben megfuttatom, majd a liszthez adom, majd jön a szobahőmérsékletű, apró kockára vágott vajat/margarin -így egyszerűbb lesz összegyúrni-, valamint a 3 egész tojás. Egészen addig kell rajta dolgozni, míg szépen össze nem áll, és le nem szedi a kezünkről illetve az edény faláról is a maradék tésztát, lisztet. Keressünk egy langyosabb helyet, és letakarva kelesszük, míg duplájára nem nő. Amint ez megtörténik, lisztes felületen átgyúrjuk, és három részre osztjuk. Mindegyik részt kézzel kisodorjuk (próbáljuk bele a tepsibe, hogy lássuk a hosszúságát), majd ezeket összefonjuk. Sima hármas fonás, mint az óvodában. :) Elejét, hátulját a találkozási pontban picit összenyomkodjuk, hogy ne bomoljon szét. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, és adunk neki még fél órát, hogy újra megkeljen. Felvert tojással megkenjük, majd sütés közben egyszer, sütés végén pedig meleg cukros tejjel megkenjük a tetejét, ettől szép csillogós, aranybarna kérget kap. 180 °C-on, 20-30 percig sütjük, és a tepsiből csak kihűlés után vesszük ki.
Hozzávalók egy nagy adag almás tormához:
- 1/4 rész reszelt torma
- 4-5 piros alma
- 1 dl ételecet
- 3 dl víz
- 10 dkg cukor
- csipet só
Egy teljesen klasszikus, ecetes salátalevet kell előállítanunk kezdetnek, viszonylag nagyobb tálban, majd félretesszük. A tormát hámozás után a reszelő apró lyukú részén lereszeljük (közben pedig igyekezzünk megőrizni a nyugalmunkat, de azért rettenetes küzdelem lesz ez), ahogy utána a hámozott almákat is. Ezután mindössze annyi dolgunk van, hogy a tormát is és az almát is beletegyük az ecetes lébe, és kóstolással megállapítsuk, kell-e bele még valami. A torma erősségétől függ az alma mennyisége. Akkor lesz jó, ha egyébként (az alma miatt) nagyon édes, a torma miatt viszont elég csípős dolgot kapunk. Kaláccsal, sonkával, tojással..... isteni!
Jó étvágyat!
A FOODYNY is szívesen oszt meg tőlünk tartalmat!