Hedonista Hobbiblog

Jus & Calzone

Könyvajánló: Bea Johnson: Zero Waste otthon - Kevesebb hulladék, egyszerűbb élet (2018)

Praktikus ötleteket kaphatunk a könyvből az otthonunk és életmódunk környezettudatos átalakítására

2018. május 18. - FilmBaráth

zero_waste.jpg

Egy klímaváltozás kellős közepén vagyunk, a természet erői háborognak, az időjárás egyre jobban megbolondul, mi pedig közben jól összeszemeteljük gyönyörű bolygónkat. Nem állítanám be magam harcos környezetvédőnek, csak kocazöld vagyok, de racionális közgazdászként már régen beláttam, hogy a tudatos hulladékcsökkentést az otthonunkban kell elkezdeni. Mi minden héten elvisszük a szelektív hulladékot az erre a célra szolgáló tárolókba, környezetbarát mosó-, tisztító- és tisztálkodó szereket használunk, a mosogatógép gyakran zakatol, én pedig kizárólag biokozmetikumokat használok (a hiperérzékeny bőröm miatt), vagyis szerintem egészen jól állunk magunkhoz képest abban az ügyben, hogy csökkentsük az ökológiai lábnyomunkat. Nem voltam mindig ennyire tudatos, de egy betegség miatt teljesen újra kellett gondolnunk a háztartást, és bár nem volt könnyű az átállás, mára megszoktuk a változásokat, és közben lassan, de biztosan kezdünk egészségesebben étkezni és átgondoltabban vásárolni. Mivel világéletemben az arany középutat jártam, nem áll szándékomban túlzásba vinni a környezettudatosságot a háztartás megszervezése során, hiszen egy kényelmes otthonban szeretnénk élni, ahol mindenki jól érzi magát, nem pedig egy hiper-szuper trendi zöld lakásban, ami nem jelenti azt, hogy nem kísérem figyelemmel az ebben a témában megjelenő könyveket, ezért nagyon kíváncsian vágtam bele Bea Johnson, a Zero Waste irányzat híres képviselője gondolatainak megismerésébe. Habár kicsit elrettentő lett a feladatok sora, amit el kell(ene) végeznünk ahhoz, hogy otthonunk teljesen Zero Waste, azaz hulladékmentes legyen, szerencsére az írónő folyamatosan hangsúlyozza, hogy hosszú évek alatt értek el családjával arra a szintre, ahogyan most élnek, másrészt pedig - nagyon szimpatikus módon - többször tudatosítja, hogy ez csak egy gyakorlati iránymutatás, mindenki azt válassza ki belőle, amit gondol, és a saját tempójában haladjon háztartása átalakításában. Mert nem nagy szavak által halad előre a környezettudatosság eszméje, hanem kis változatásokkal a család mindennapi életében. Időnként nekem túlságosan amerikai volt a stílus (dacára annak, hogy a szerző francia születésű, de már nagyon régen Kaliforniában él férjével és két fiával), de összességében nagyon tetszett a praktikus tanácsokra alapozott leírás, amelyben a szerző meglepő őszinteséggel osztotta meg velünk csetlését-botlását a témakörben, de pont ettől lett hiteles ez a könyv, hiszen ebből az derül ki, hogy akárki képes arra, hogy szinte teljesen hulladékmentessé tegye az otthonát.

Bea Johnson férjével megvalósították az amerikai álmot, nagy ház, nagy autók, két gyerek, gondtalan élet, stb. Aztán egyszer csak azon kapták magukat, hogy mégsem érzik jól magukat a bőrükben, elkezdték tudatosabban szervezni a háztartásukat, míg végül kisebb házba költöztek, egy autójuk lett, évente nagyon kevés szemetet termelnek, mégis most érzik teljesnek az életüket. Vajon hogyan jutottak el ebbe a fázisba? Ezt a folyamatot követhetjük figyelemmel a könyvben, miközben praktikus tanácsok sorából válogathatunk, amelyekkel lassan, de biztosan mi is belevághatunk ebbe az izgalmas kalandba...

Elég vaskos a kötet (370 oldal), és nagyon töményen zúdulnak ránk az információk, célszerű több részletben olvasni, egyszerre csak egy-két fejezetet. A szerkesztés logikusan felépített, egy rövid bevezetés után különböző témakörökbe rendezve ismerkedhetünk meg az adott területre vonatkozó hulladékcsökkentési javaslatokkal, amelyek meglepően egyszerűek, bár kell hozzá egy bizonyos nyitottság, és attól is függ a befogadás foka, hogy ki hol tart a környezettudatos gondolkodásban, én többször jártam úgy, hogy azt gondoltam, ez azért mégiscsak túlzás, de hát én ugyebár még csak az út elején tartok. A lezárás szerintem egy kicsit hatásvadász lett, de ennél nagyobb bajunk ne legyen, hiszen a könyv többi részében a szerző a realitás talaján marad és nagyon is használható, kis odafigyeléssel a hétköznapokban is megvalósítható ötleteket ad a tudatosabb háztartástervezéshez. A Zero Waste életvitel 5 alapelve a következő: 1. utasítsd vissza, 2. csökkentsd, 3. használd újra, 4. hasznosítsd újra, 5. komposztáld. Ezeket az elveket szem előtt tartva tekinti át a szerző a hétköznapi, azonban annál fontosabb témaköröket, amelyekre odafigyelve meglepően egyszerűen javíthatunk életminőségünkön, természetesen a saját tempónkban haladva, kényelmesen, de határozottan.

A konyha és a bevásárlás (nem gondoltam volna, hogy az általam praktikus okok miatt már hosszú évek óta használt bevásárlólista ennyire fontos tényező a tudatos bevásárlás során), a fürdőszoba, illatszerek, egészség, hálószoba és gardrób, takarítás és karbantartás, munkaterület és levélszemét, gyerekek és iskola, ünnepek és ajándékok, az otthonon túl, hogyan kezdj bele?, a Zero Waste jövője - megannyi téma, amelynek áttekintése során jól rá lehet csodálkozni arra, hogy mennyire pazarlóan bánunk a megvásárolt termékekkel, mennyire nem figyelünk oda a család egészségére, és a hulladék menyiségére, amikor hosszú évek megszokása alapján éljük a kis életünket. Pedig érdemes körülnézni ökotudatos szemmel a háztartásban, mert már néhány apró változtatással is rengeteg pénzt és időt tudunk spórolni magunknak.

Teljesen hulladékmentes háztartás nem létezik, és nem is az a cél, hogy bármi áron magunkra erőltessünk egy olyan életformát, amelyben nem érezzük jól magunkat, ha rákapunk az ökotudatosság ízére, úgyis beleássuk magunkat a témába, ami pedig nem megy, azt nem kell erőltetni. Nem közgazdasági és filozófiai elméleteket olvashatunk a hulladékkezelésről, ez egy elsősorban családanyáknak szóló könyv, amelynek segítségével nekikezdhetnek otthonuk és életmódjuk átalakításának. Praktikus kiadvány, amelyben nagyon jó ötleteket találhatunk, amelyekből nem kell mindent megvalósítani, csak azt, amihez úgy érezzük, van elég erőnk és energiánk. A legnagyobb tanulság az, hogy az otthoni hulladék csökkentésére irányuló tevékenység életmódváltáshoz fog vezetni, amely magában foglalja az egészséges étkezést, de az is, hogy ne nyomtassunk ki feleslegesen az emailjeinket. Apró lépésekkel is nagyon messzire lehet eljutni a zero waste életvitelben, úgy, hogy észre sem vesszük, mert olyan hamar az életünk részévé válnak az új szokások. A téma iránt érdeklődőnek mindenképpen érdemes elolvasnia a könyvet, nem fog csalódni benne.

9/10

A könyvet a Tericum Kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni.

A bejegyzés trackback címe:

https://jusandcalzone.blog.hu/api/trackback/id/tr1713964744

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása